Klachten die vaak voorkomen bij leverkanker zijn buikpijn, minder eetlust, afvallen, misselijkheid of geelzucht. Maar je kunt ook andere klachten hebben. Lees verder over de symptomen van leverkanker.
Klachten en alarmsignalen lever, galwegen en galblaas
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.
De gemiddelde overleving bij primaire leverkanker is afhankelijk van het stadium. Van de patiënten met leverkanker stadium I is na 1 jaar nog bijna 80% in leven en na 3 jaar iets meer 60%. 1 op de 5 (20%) patiënten met leverkanker stadium IV is na 1 jaar nog in leven en 1 op de 20 (5%) na 3 jaar.
De lever ligt rechts in je bovenbuik. Te veel alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je pijn in de leverstreek krijgt. Je lever heeft zelf geen pijnzenuwen, maar het kapsel rondom je lever wel. Als dat kapsel geprikkeld wordt, bijvoorbeeld door druk op het kapsel of een ontsteking, ervaar je dat als pijn in de lever.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Symptomen leverkanker
Klachten die kunnen voorkomen zijn: Een opgezette lever en (vage) pijn in de bovenbuik. Misselijkheid en braken. Verminderde eetlust.
Leverkanker is vaak uitgezaaid als het ontdekt wordt. Bij uitzaaiingen zijn kankercellen op andere plekken terechtgekomen. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase. Uitzaaiingen van leverkanker ontstaan meestal in de lever zelf, de lymfeklieren, de longen of de botten.
Vaak is het niet mogelijk om leverkanker te genezen. De behandeling is dan gericht op het remmen van de ziekte en het verminderen van klachten: chemotherapie direct in de lever. doelgerichte therapie; medicijnen die heel gericht werken tegen kankercellen.
2. Drink voldoende water. Drink voldoende water of andere hydraterende drankjes om giftige stoffen uit je lever te spoelen. Wanneer je vaker water drinkt, blijf je gehydrateerd en vloeien de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam.
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Door aandoeningen aan de gal, lever of alvleesklier, ontstaat er een vettige, plakkerige ontlasting, grijswit van kleur, ook wel 'stopverfontlasting' genoemd. De galkleurstof bilirubine kan dan niet vanuit de lever in de darm komen.
De belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van een hepatocellulair carcinoom zijn: Cirrose (hyperlink naar levercirrose) Virale hepatitis. Omgevingsfactoren.
In 2008 werd in Europa bij ongeveer 40 000 mannen en 20 000 vrouwen leverkanker vastgesteld. De gemiddelde leeftijd op het moment van de diagnose ligt tussen de 50 en 60 jaar. In Azië en Afrika wordt de diagnose meestal al gesteld tussen de 40 en 50 jaar. WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN LEVERKANKER?
Om te onderzoeken of je al dan niet kanker hebt, gebeurt meestal een biopsie of een punctie. Daarnaast helpen beeldvorming (onderzoeken zoals CT-scan, MRI, echografie) en laboratoriumonderzoek (zoals bloed- of urineonderzoek) je arts om een diagnose te stellen en om de beste behandeling te kiezen.
Als er meer AFP in je bloed zit dan normaal, kan dit wijzen op leverkanker. Goed om te weten: een bloedonderzoek geeft geen zekerheid of je wel of geen leverkanker hebt. Een hoger AFP dan normaal kán betekenen dat je leverkanker hebt, maar kan ook andere oorzaken hebben.
Je huisarts laat de levertesten doen, omdat die denkt dat je lever niet goed werkt. Dat is bijvoorbeeld zo bij de volgende klachten: Je hebt veel pijn rechts boven in je buik. Je oogwit is geel.
Levercirrose vormt het belangrijkste risico op leverkanker en heeft verschillende mogelijke oorzaken: Overmatige alcoholconsumptie. Chronische virale hepatitis (hepatitis B of C) Niet-alcoholische leververvetting, een abnormale ophoping van vet of lipiden in levercellen.
Waar heb je pijn als je last van je lever hebt? Wanneer je last hebt van je lever, kun je een vage, meestal milde pijn voelen in je rechterbuik in het gebied rondom de lever. Ook is het mogelijk dat je last hebt van je spieren.
Jeuk komt voor bij 10% van de patiënten met kanker in de palliatieve fase, met name bij patiënten met hematologische aandoeningen (vooral maligne lymfomen en polycythaemia vera). Jeuk wordt gezien bij 50% van de patiënten met polycythaemia vera en bij 30% van de patiënten met de ziekte van Hodgkin.
Een laag albuminegehalte in het bloed kan een aanwijzing zijn voor een slecht functionerende lever. Een verlaagd albuminegehalte is niet karakteristiek voor een leveraandoening. Het kan ook andere oorzaken hebben, zoals een nieraandoening, een schildklierafwijking of ondervoeding.