Ga 3 weken lang, 3 keer in de week, maximaal 3 minuten met uw voeten in een voetenbad van warm water met een scheut (schoonmaak-) azijn.
Voetbad met azijn
Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
Een azijn voetenbad kan helpen bij de behandeling van schimmel- en bacteriële infecties op je voeten, zoals voetschimmel en nagelschimmel. Klik hier om onze blog te lezen over azijn tegen voetschimmel. Het zuur in azijn remt de groei van schimmels en bacteriën, waardoor je voeten gezonder worden.
Kalknagels zijn namelijk zeer besmettelijk. Meng in een teiltje een kwart liter warm water met een kwart liter witte azijn. Laat vervolgens je voeten 10 tot 20 minuten weken in het azijnmengsel. Wondjes kunnen wat prikken, dit is vervelend maar kan geen kwaad.
Azijn tegen voetschimmel of azijn tegen schimmelnagels helpt helaas niet. Het beste middel tegen voetschimmel is toch echt een antischimmelmedicatie.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Het is raadzaam om bij voetschimmel hygiënische maatregelen te nemen: Was uw voeten elke dag, liefst met weinig of helemaal geen zeep. Als u zeep gebruikt, kies dan bij voorkeur een milde zeep, een PH5-wastablet of een wasemulsie. Dit zijn neutrale zeepsoorten die de zuurgraad van de huid niet aantasten.
Een kalknagel behandelen kan intern, via speciale pillen die u van uw huisarts krijgt bij erg hardnekkige schimmel, of extern. De externe schimmelbehandeling doet u thuis zelf thuis. U behandelt de kalknagel dan bijvoorbeeld met een speciale schimmeldodende nagellak.
Azijn is een effectief middel tegen schimmel, dankzij de zuurgraad die schimmelsporen kan doden. Het is een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen.
Langdurig gebruik van antischimmelmiddelen is nodig om schimmelnagels te genezen. Voorbeelden zijn itraconazol en terbinafine. Als een antischimmelmiddel om in te nemen niet geschikt voor u is, kunt u vaak wel een crème of zalf met een antischimmelmiddel gebruiken. Een voorbeeld hiervan is miconazol.
Van veel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, zoals azijn en baking soda, wordt gezegd dat ze zouden helpen tegen voetschimmel, maar wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt.
Eelt is gemakkelijk te verwijderen door twee keer per week een voetenbad nemen. Laat de voeten vijf tot tien minuten weken. Hierdoor wordt het eelt zacht en is het gemakkelijk weg te scrubben, vijlen, raspen of snijden.
De tip van oma voor voetschimmel is een voetenbad met witte azijn of de plek 2 à 3 keer per dag besmeren met appelazijn. Een schimmelinfectie ontstaat door iets wat we dermatofyten noemen.
Het scheutje azijn doodt de bacteriën en de schimmels die jouw zweetlucht veroorzaken. Als je flink last hebt van zweetvoeten, is het aan te raden om dit voetenbad na elke training te nemen. Verder bestaan er ook speciale voetencrèmes en -deodorants om je voeten weer fris te laten ruiken en zweet te voorkomen.
Als je dan een super zuur product op je huid aanbrengt, raakt je pH uit balans waardoor je huidbarrière wordt verstoord. Hierdoor is je huid vatbaarder voor droogheid, irritatie, ontstekingen en zelfs vroegtijdige huidveroudering.
Heb je last van voetschimmel, likdoorns, eelt of zweetvoeten? Neem een badje met drie scheuten azijn, drie maal per week tien minuten. Daarna zullen je voeten als het goed is genezen zijn, met een zachte huid als cadeautje. Scheelt je de kosten van een doktersbezoek èn een pedicure.
Nee, hoewel schimmels niet houden van een zure omgeving kun je niet met enkel het gebruik van azijn een kalknagel behandelen. Azijn trekt namelijk in de nagel, maar de schimmel leeft onder de nagel, op het nagelbed.
Een voetenbad met azijn neem je tweemaal per dag. Een voetenbad met baking soda; drie eetlepels baking soda (zuiveringszout) mengen met lauwwarm water. De voeten 20 tot 30 minuten laten weken.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Nee, kalknagels zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Alleen zien ze er natuulijk niet fraai uit. Verder kunnen sommige kalknagels aanleiding geven tot een nagelomloop (paronychia), een vorm van ingegroeide nagel. De nagelwal is daarbij flink rood, pijnlijk en gezwollen.
Een professional kan de kalklaag vrij nauwkeurig verwijderen met een pedicure frees. Op deze manier kan je elke drie tot vier weken zelf de kalknagel vijlen om de kalklaag weg te houden.
Een schimmelnagel wordt veroorzaakt door schimmels die in en onder de nagel groeien. Deze schimmels zijn wijdverspreid: in 70% van de gevallen is het Trichophyton rubrum, soms kan ook de gist Candida albicans de oorzaak zijn. Deze schimmels gaan een onbeschadigde huid of nagel niet kunnen infecteren.
Bij ernstige of hardnekkige infecties – en zeker bij schimmelnagels – is inwendige behandeling nodig met tabletten of capsules. De geneesmiddelen die hiervoor worden gebruikt zijn terbinafine en itraconazol. Bij een voetschimmel duurt de behandeling ongeveer een maand en bij schimmelnagels aan de voeten 3 à 4 maanden.