Je kan soep ook invriezen. Dit is de perfecte methode als je veel soep hebt gemaakt. Na het bereiden dien je de soep zo snel mogelijk af te koelen. Tip: dit kun je het makkelijkste doen door de soeppan in een bak met koud water of ijs te plaatsen.
Aardappelsoep bewaren, kan dat? Maak gerust een grote pot aardappelsoep klaar, want je kan de soep tot maximum 1 jaar bewaren in de diepvries.
Je kunt niet zomaar alles invriezen. Zo kunnen ook sommige soepen niet tegen de vrieskou. Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien.
Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden. Dit is te zien als er kleine klonten in je zuivel zijn ontstaan. Zuivel kun je beter gewoon in de koelkast bewaren. Een gerecht waar zuivel in verwerkt is, kun je wel invriezen.
Welke soepen vries je best niet in? De meeste soepen mogen linea recta de diepvriezer in, maar sommige dwarsliggers gedijen er niet zo goed: Soepen met veel aardappelen kunnen dik en stroperig worden als je ze ontdooit. Soep met pasta of rijst erin.
SOEP BEWAREN IN DE DIEPVRIES
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
Alle soepen kunnen worden ingevroren , maar soepen op basis van bouillon, gepureerde soepen en soepen met veel stevige groenten en eiwitten (denk aan linzen-, minestrone- of uiensoep) kunnen beter worden ingevroren dan soepen die zijn gemaakt met melk, room, pasta of granen.
Vermijd zuivelproducten in romige soepen.
Zuivel is niet goed in te vriezen . Invriezen beschadigt de vetmoleculen, waardoor uw soep kan splijten en korrelig kan worden bij het ontdooien. Gelukkig is er een vrij simpele oplossing: laat de zuivel gewoon weg bij het bereiden van de soep.
Volgens experts is aardappelsoep niet goed in te vriezen . Soepen met aardappelen invriezen kan droog worden, omdat aardappelen vocht opzuigen en de neiging hebben korrelig te worden bij het ontdooien. Bovendien kunnen soepen op basis van zuivelproducten schiften en hun romige consistentie verliezen. Al met al is aardappelsoep er een om direct van te genieten.
Doe de bevroren soep in een magnetronbestendige container, dek hem gedeeltelijk af en verwarm hem op lage temperatuur in 2 minuten stoten tot de soep slushy is geworden . Gebruik tussen elke stoot een houten lepel om het blok bevroren soep lichtjes te breken, zodat het gelijkmatig ontdooit.
Soep met melk of room invriezen.
Hoewel plantaardige melksoorten zoals kokosmelk het iets beter volhouden, zullen soepen die ermee zijn ingevroren ook niet hetzelfde zijn als ze worden ontdooid. Volg deze tip: Houd alle plantaardige of plantaardige melk of room achter als u een soep invriest die erom vraagt .
Stamppot invriezen
Stamppot kost wat tijd om te maken, maar wat is het dan lekker! Daarom is ook stamppot heel geschikt om in te vriezen en later weer op te warmen. Stamppot kun je op verschillende manieren bewaren. Een kliekje over?
Kan je aardappelen invriezen? Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed.
Puree kun je perfect in porties invriezen! Ook ontdooien en terug opwarmen gaat gemakkelijk. Haal de puree de avond voordien uit de diepvries en laat hem in de koelkast ontdooien. Ik warm de puree op in een bodempje warme melk, op een zacht vuurtje.
Melk invriezen kan gewoon als het nog in een pak of fles zit. Zorg wel voor een beetje extra ruimte in de verpakking; bevroren melk kost meer ruimte door uitzetting. Neem bij een vol pak dus eerst een glaasje melk voor je het in de vriezer legt.
Invriezen Duitse aardappelknoedelsoep
Dit kan worden ingevroren, maar de dumplings kunnen een beetje uit elkaar vallen bij het ontdooien . Goed verpakken en tot 4 maanden invriezen.
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk vocht uit in de vriezer, waardoor de substantie verandert. De varianten met veel groente, granen en pasta (vermicelli) worden in de vriezer snel papperig.
Vul je containers, en laat genoeg ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest. Een voordeel van het gebruik van glazen potten om in te vriezen is dat ze meestal luchtdichter zijn . (Laat gewoon ongeveer een inch ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest, zodat de pot niet breekt.)
Verpak, label en dateer een plastic diepvrieszak met ritssluiting van een gallon of quart, doe deze in een kom en sla de zak over de rand. Schep soep in elke zak, laat wat extra ruimte over, laat dan de overtollige lucht eruit en sluit af. Vries de zakken in en leg ze plat in een enkele laag in de vriezer.
Soep met melk, room of crème kan schiften. Verwarm de soep al roerend en de witte vlokken zullen verdwijnen. Pasta, rijst en vermicelli zwellen op in water. Voorkom dit door de soep voor het invriezen te zeven.
Soep ontdooien in een warmwaterbadje
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Hoe bewaar je soep in de vriezer? Laat de soep op het aanrecht afkoelen en giet het daarna in luchtdichte bakjes of ziplockzakjes. Doe dat in porties: eenmaal bevroren kun je het niet meer in delen ontdooien. Leg de bakjes of zakjes vervolgens plat in de vriezer.
Wat kan ik invriezen? Verse melk: verse melk kan worden ingevroren. Verse melk moet vóór de laatste dag van de houdbaarheidstermijn worden ingevroren en moet na het ontdooien binnen 24 uur worden gebruikt. Room: verse room/gefermenteerde room (zure room, crème fraîche, etc.)
Kookroom, zo'n ingrediënt waar je soms maar een klein beetje van nodig hebt om je gerecht smaakvol te maken. Maar wat doe je dan met de rest van het flesje? Je kunt kookroom invriezen, maar de kans bestaat dan wel dat het gaat schiften wanneer je het opwarmt. Warm het dan dus echt langzaam op.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.