Melk, kaas en ei: Toegelaten: jonge hollandse kaas, jonge hoevekaas, smeerkaas, platte kaas. Geroerd, gepocheerd, zacht gekookt ei. Volle, halfvolle of afgeroomde melk, yoghourt, karnemelk en room.
Kaas is erg vet en die vetten kunnen ook voor brandend maagzuur zorgen. Hoe zachter de kaas, hoe groter dit effect zal zijn. Je kunt daarom het beste gaan voor Parmezaan en Zwitserse kaas.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje). Wil je zoet broodbeleg? Neem dan een beetje jam, honing, stroop of vruchtenhagel. Deze producten bevatten geen lactose en zijn daarom beter verteerbaar dan bijvoorbeeld pindakaas of chocoladepasta.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu als je licht wil eten. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Met lactose-intolerantie kun je nog steeds kaas eten, maar kies zorgvuldig. Harde, oude kazen zoals Zwitserse kaas, Parmezaanse kaas en cheddarkaas bevatten minder lactose. Andere opties voor kaas met weinig lactose zijn cottage cheese of fetakaas van geiten- of schapenmelk.
Probiotica zitten doorgaans in kazen die gerijpt zijn maar daarna niet verhit. Dit omvat zowel zachte als harde kazen, waaronder Zwitserse kaas, provolonekaas, Goudse kaas, cheddarkaas, Edammer kaas, Gruyèrekaas en cottage cheese .
Wat is de gezondste kaas voor op een broodje? Als je bij die delicatessenzaak staat en niet weet wat je moet kiezen, is verse mozzarella misschien wel de gezondste optie, adviseert Amer. Mozzarella is rijk aan zowel eiwitten als calcium en bevat ook minder natrium dan veel andere kazen, legt Amer uit.
Volgens haar zijn fetakaas, cottage cheese, parmezaanse kaas en geitenkaas de beste keuzes voor een blijere maag. Lees verder om dieper in te gaan op deze kaasopties.
Wil een kaas probiotisch zijn, moet deze niet ultrabewerkt zijn met met additieven en conserveringsmiddelen. “Het is het beste om verse kwaliteitskaas te kiezen, zoals geiten- of schapenkaas, cottage cheese, ricotta of mozzarella.”
Strategieën voor het navigeren door sorbitol en kaas in een PDS-dieet
Kies natuurlijke kazen: Kies voor natuurlijke kaassoorten die minder snel sorbitol als additief bevatten. Harde oude kazen zoals cheddar, parmezaan of Zwitserse kaas zijn doorgaans veiligere keuzes.
Melk, kaas en yoghurt
Zuivel bevat een soort suiker die lactose wordt genoemd. Veel mensen hebben problemen met het verteren omdat ze onvoldoende hoeveelheden van een enzym lactase hebben, legt Myers uit, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gas of constipatie.
Hoewel lactose in kaas IBS-symptomen kan veroorzaken, kan het ook komen door het hoge vetgehalte. Zelfs een kaas met weinig lactose kan IBS-opflakkeringen veroorzaken als deze in overmaat wordt gegeten. Maar kaas kan in kleine porties prima zijn voor veel mensen met IBS . U hoeft niet helemaal zuivelvrij te gaan.
Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Hoewel sommige PDS-patiënten vinden dat zuivelproducten hun symptomen verergeren, is de kans kleiner dat zuivelproducten met weinig lactose, zoals feta, spijsverteringsproblemen veroorzaken dan voedingsmiddelen met veel lactose, zoals melk en ijs .
Oude kazen die goed zijn voor je darmen zijn onder andere Cheddar, cottage cheese, Gouda, provolone en Swiss . Hoewel sommige kazen gunstige probiotica bevatten, moet je ze met mate eten, aangezien de meeste soorten kaas calorierijk zijn en veel verzadigd vet bevatten.
Lactose-intolerantie kan klachten veroorzaken zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Deze klachten kunnen vaak verholpen worden met een dieet.
Catsos raadt ook aan om niet bij elke maaltijd kaas te eten. Geniet er in plaats daarvan af en toe van, gecombineerd met vezelrijke voeding zoals volkorenbrood, volkoren crackers of een salade . (Kaas eten met vezelrijke voeding kan je verder helpen om constipatie te voorkomen.)
Met name geitenkaas bevat A2 caseïne, met een ontstekingsremmende werking voor het menselijk lichaam. Verkruimelde geitenkaas kan worden toegevoegd aan salades, pizza's en eieren. Daarnaast kan geklopte geitenkaas ook worden gebruikt om fruit of groenten op smaak te brengen.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Mozzarella
Het wordt meestal gemaakt van buffel- of koemelk. Mozzarella bevat relatief weinig vet en calorieën. Dit maakt het een gezondere kaasoptie vergeleken met andere. Mozzarella bevat probiotica zoals de bacteriën Lactobacillus casei en Lactobacillus fermentum.
"Gefermenteerde kaas, zoals Gruyère, blauwe kaas en Goudse kaas (hierboven afgebeeld), wordt gemaakt met bacteriën zoals lactococcen, streptokokken en lactobacillen. Deze koloniseren de darmen en dragen bij aan hogere niveaus van 'goede bacteriën' in de darmen, wat de spijsvertering kan helpen ," zegt Hope.
Een richtlijn is om maximaal 40 gram kaas per dag te eten. Je hoeft niet elke dag kaas te eten. Je kunt ook de ene dag meer of minder kaas eten (2). Voorheen werd ook gedacht dat hoe meer verzadigde vetten de kaas bevat hoe minder gezond de kaas is.
Met een proteïnedichtheid van 20% is Camembert een uitstekende bron van proteïne. Het is ook bekend dat het helpt onze darmflora in evenwicht te brengen, wat een positief effect heeft op ons spijsverteringsstelsel .