Zaai de afzonderlijke zaadjes op ongeveer 0.5 cm diep en ongeveer op 4-5 cm van elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Als je iets te dicht op elkaar hebt gezaaid, moet je later de dunne worteltjes weghalen, zodat de planten per wortel alsnog 3 cm ruimte hebben.
Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.
Hoe langer je de wortels laat staan, hoe dikker ze worden. Ze worden 15 – 20 cm lang en zijn daarom ook ideaal voor in een moestuinbak of een pot (minimaal 20 cm diep).
De wortels groeien over het algemeen niet zo diep als vaak verondersteld wordt. Bij een lage grondwatertafel kunnen de wortels tot twee meter diep in de grond doorgroeien. Dieper wordt de bodem te koud en te zuurstofarm om wortelgroei toe te laten. In de meeste gevallen gaan bomen zelfs niet eens zo diep wortelen.
Lupine en Serradella wekten de indruk aanzienlijk dieper te wortelen dan met de gebruikte spijkerplank kon worden nagegaan. Deze mening wordt versterkt door een onderzoek van KÖNEKAMP (1935/36), die o.a. voor gele lupine en serradella een bewortelingsdiepte waarnam van resp. 240 en 160 cm.
Winterpeen zit wat dieper in de grond waardoor je niet goed kunt inschatten wanneer ze groot genoeg zijn voor de oogst. Wij oogsten gewoon een winterpeen wanneer we willen, want groot of klein; allemaal lekker.
Over het algemeen kunnen de meeste boomwortels overal van twee tot zes voet diep groeien. Er zijn echter enkele boomwortels waarvan bekend is dat ze veel dieper groeien. De diepste boomwortel ter wereld werd gevonden in Zuid-Afrika, en bereikte een diepte van 24 voet!
De zomereik kan horizontale wortels hebben tot 18 m van de stam. De populier kan tot 4 m diepte bewortelen (afhankelijk van de grondwaterstand). De wortelgroei en opbouw is ook afhankelijk van de soort grond.
Je zaait worteltjes (niet te verwarren met winterpeen!) tussen begin maart en eind juli. Het voorzaaien van worteltjes in potjes is eigenlijk niet heel handig, wortels maken een lange wortel onder de grond, dus voor de teelt in een pot heb je een vooral heel diepe pot nodig.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
Een moestuinbak moet ongeveer 20 cm diep zijn
Omdat je de bak straks gaat vullen met Makkelijke Moestuinmix, hoeft die niet al te diep te zijn. Deze mix geeft je planten namelijk precies wat ze nodig hebben en daarom is een laag van 20 cm mix voldoende.
Vul de zak met potgrond, zoals Organic Container Mix. Voeg 1/4 kopje korrelige, Organic All-Purpose Fertilizer toe en meng het grondig door de grond voordat u gaat planten. Strooi de zaden op het grondoppervlak zodat ze ongeveer 3″ uit elkaar liggen en bedek ze met ongeveer 1/4″ Container Mix. Geef grondig water.
Je hebt een minimale diepte van ongeveer 300 mm grond/potgrond nodig voor wortels - eigenlijk voor alle groenten. Als het ondieper is, is er niet genoeg diepte voor wortels om naar beneden te groeien en planten stevig te verankeren. In de zomer worden ondiepe grondsoorten ook vrij heet en drogen ze heel snel uit.
Wortels ontkiemen het beste als de temperatuur van de grond tussen de 13 en 24°C (55 tot 75°F) ligt . Als het warmer is, hebben de zaden meer moeite om te ontkiemen in de uitgedroogde grond .
Zaai de zaadjes op ongeveer een centimeter diepte, of gebruik de vuistregel 'twee keer zo diep als het zaadje groot is'. Prik hiervoor een gaatje in de aarde of maak een geultje. Voor een geultje in de volle grond kunt u de steel van bijvoorbeeld een hark gebruiken, zodat u rechte rijtjes krijgt.
Wortels zaaien in volle grond
Maak een geultje in de grond van ongeveer 1 cm diep. Zaai hierin dun (ca. 5-8 cm tussenruimte) je wortelzaden. Dek ze toe met grond en geef water met een fijne broeskop.
Het sterk vertakte wortelstelsel wortelt diepgaand en oppervlakkig met fijne wortels. Staat bij voorkeur in de zon of half zon en in een vochtig tot natte bodem. Qua grondsoort het liefst löss, zavel, lichte klei, zand of lemige grond.
Maak die greppel ca 50 cm diep en probeer onder het wortelgestel te graven zodat de boom los komt te staan. Met behulp van een stevig en lang touw en vooral veel mankracht trekken we de boom in de goede valrichting.
Beton of asfalt is ook geen oplossing, de wortels zullen altijd naar zuurstof blijven zoeken, dus deze zullen op den duur door het asfalt en beton heen gaan groeien. Als u toch een soort pad rond uw boom wilt dan kunt u rond de boom losse natuurstenen tegels plaatsen als stapstenen.
De sleutel is om diep en niet te vaak water te geven, zodat de wortels naar beneden groeien voor het water . Wees echter voorzichtig, als de planten te veel mogen uitdrogen, kunnen de minuscule wortelharen (voedingswortels) afsterven, waardoor het proces wordt teruggedraaid. Het is belangrijk om te begrijpen dat het een proces is.
In plaats daarvan hebben ze een sterk vertakt, complex netwerk van houtachtig weefsel dat de plant verankert en water en voedingsstoffen naar de bladeren omhoog transporteert. Voederwortels bevinden zich dicht bij het grondoppervlak ( 3 tot 5 inch diep ).
Alle boomwortels zijn genetisch in staat tot om vele meters diep in de grond te groeien, maar de diepte wordt sterk beïnvloed door de bodemgesteldheid. De meest voorkomende beperkingen voor onze bomen in stedelijke gebieden zijn bodemverdichting en slechte waterafvoer.
De geur van de ui verjaagt de wortelvlieg, wat ui en wortel een goede combinatie maakt. Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.