Make hot chocolate Echte choco addicts kunnen het zich niet voorstellen, maar er zíjn mensen waarbij chocoladeletters nog tot Pasen in de kast liggen. Denk er eens aan om deze om te smelten zodat je de chocolade kunt gebruiken bij het bakken. Smelt de chocolade au bain-marie en maak er bijvoorbeeld Choco Bombs van!
Suikerbloei ontstaat wanneer de chocolade wordt blootgesteld aan vocht, waardoor er korrelige suikerkristallen ontstaan. Gebloeide chocolade is nog steeds volkomen veilig om te eten, maar het zal niet dezelfde heerlijke smaak of textuur hebben als verse chocolade. Probeer in plaats daarvan ermee te bakken - u zult geen verschil merken in uw koekjes!
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Het eten van chocolade die over de houdbaarheidsdatum is, is over het algemeen veilig , omdat chocolade relatief lang houdbaar is en niet snel bederft. Gebruik uw zintuigen om de kwaliteit te beoordelen; als u twijfelt, kunt u het beter weggooien of hergebruiken bij het koken.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Als chocolade echt is verbrandt, zit er niets anders op dan de chocolade weg te gooien en opnieuw te beginnen.
Vul een pan voor een deel met water en zet deze op een zacht vuurtje. Als het water kookt, doe je de chocolade in een hittebestendige schaal of kom. Plaatst deze boven de pan met water. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is om in de pan te blijven hangen en dat de schaal niet in aanraking komt met het water.
U kunt het bijvoorbeeld smelten om andere chocoladelekkernijen te maken, het toevoegen aan gebakken goederen of het gebruiken als topping of vulling voor verschillende gerechten . En als u denkt dat uw chocolade beschimmeld is en weggegooid moet worden, wacht dan gewoon en lees u in, want het kan zijn dat het zijn temperament verloren heeft.
Alle chocolade die is gebloeid, zal een beetje vreemd smaken, maar is nog steeds niet in slechte staat. Zulke chocolade is niet ideaal om te eten zoals het is, maar je kunt het altijd gebruiken bij het koken of bakken; je kunt er ook een siroop, chocoladegarnering of cakeglazuur van maken .
Overtollige chocolade kan op verschillende manieren worden afgevoerd, waaronder: Doneren aan een voedselbank of opvangcentrum : Overtollige chocolade kan worden gedoneerd aan organisaties die voedsel verstrekken aan mensen in nood. Composteren: Chocolade kan worden gecomposteerd in een composthoop of -hoop, samen met ander organisch afval.
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken .
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
"Idealiter moet chocolade worden bewaard bij 68ºF, maar alles tussen 65ºF en 70ºF is goed," zegt ze. Ze vervolgt met te zeggen dat het bij het bewaren van chocolade het beste is om het uit de buurt te houden van warmtebronnen en direct licht , evenals extreme vochtigheid en sterke geuren, zoals een kruidenkast.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Deze hebben geen invloed op de smaak van de chocolade, maar ze hebben wel invloed op het uiterlijk en de textuur. Hoewel ze er misschien lelijk uitzien, betekenen deze bloeiwijzen niet dat de chocolade onveilig is om te eten. En als je het toch liever niet op die manier eet, zal het smelten van de chocolade de ingrediënten weer mengen .
Ja, je kunt koken met verlopen cacaopoeder, zolang het niet vies ruikt of vochtig aanvoelt . Het cacaopoeder zal uiteindelijk wat van zijn smaak verliezen, maar het is onwaarschijnlijk dat je binnen een jaar of zo na de houdbaarheidsdatum veel verschil zult merken.
In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits deze goed is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont . Als chocolade echter ongebruikelijke geuren, smaken of texturen vertoont, is het het beste om deze weg te gooien om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen.
Houd er rekening mee dat goede pure chocolade ongeopend twee jaar of langer houdbaar is. Tenzij u reden hebt om aan te nemen dat de chocolade niet meer goed is (als de chocolade niet lekker ruikt of eruitziet alsof er iets mis is), kunt u er gerust van uitgaan dat chocolade prima te eten is of om mee te bakken .
Gebruik zuivel . Een andere zekere manier om de originele textuur van de gesmolten chocolade te doen herleven, is door zuivelproducten zoals hete room toe te voegen en te roeren tot het weer glad is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De chocolade is muf. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Chocolade toch gekristalliseerd : - Probeer het weer glad te maken door er een klontje boter of een theelepel zonnebloemolie door te kloppen. - Of maak het weer glad door er kokend water door te kloppen, 1 eetlepel per keer. Het gebruikte recept moet dan wel evt. iets worden aangepast.
Voeg een beetje plantaardige olie toe voordat u uw chocolade smelt. Onze chefs raden zonnebloemolie of druivenpitolie aan, maar elke geurloze plantaardige olie is geschikt. Dit voorkomt dat uw chocolade uitdroogt. U hebt niet veel olie nodig om uw chocolade gesmolten te houden.
Gebruik in dat geval 400 gram chocolade met 100-125 milliliter slagroom. Voeg al roerende de slagroom beetje bij beetje toe aan de gesmolten chocolade tot je de gewenste dikte hebt. Wil je de chocolade juist iets dunner en vloeibaarder krijgen? Een manier is om er een scheutje zonnebloemolie aan toe te voegen.
Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen. En wanneer je de temperatuur laat stijgen, kan de chocolade schiften. Vergelijk het met mayonaise maken: als de verschillende ingrediënten niet op de ideale temperatuur zijn, pakt hij niet.