Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
In groenten en fruit zitten enzymen die ervoor zorgen dat het minder houdbaar is. Wanneer ze worden geblancheerd, worden deze enzymen afgebroken. De vitaminen en mineralen worden behouden en groente en fruit blijft langer goed in de vriezer. Dit is ook de reden dat zelfgemaakte/verse pasta wordt geblancheerd.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Enzymen en blancheren
Enzymen zijn van nature voorkomende stoffen in planten die het rijpingsproces regelen. Invriezen vertraagt alleen de enzymactiviteit. De meeste diepvriesgroenten verliezen kwaliteit in de vriezer, tenzij ze geblancheerd zijn .
Blancheren, gevolgd door koelen in ijswater, zijn kritische processen voor het produceren van kwaliteitsvolle bevroren maïs. De natuurlijke enzymen in maïs moeten worden geïnactiveerd voor het invriezen om zowel verlies van kleur en voedingsstoffen als smaak- en textuurveranderingen te voorkomen. Deze enzymen worden geïnactiveerd door een hete blancheerbehandeling.
Blancheren en shockeren kookt het eten gedeeltelijk op de beste manier, waardoor het makkelijk is om het snel te koken wanneer dat wordt gevraagd . U kunt hetzelfde thuis doen! En als u een tuin of koelkast vol sperziebonen hebt, overweeg dan om ze te blancheren en te shockeren.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Na blancheren even afspoelen
Breng het water aan de kook en schep vervolgens de groente in de pan. Zorg ervoor dat het water aan de kook blijft. Gebruik geen deksel op de pan. Hoelang je een groente blancheert verschilt per groente.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Het beste resultaat krijg je door de pasta samen met de saus in te vriezen. Dit voorkomt plakken en zorgt ervoor dat je een complete maaltijd hebt als je het weer ontdooit.
In plaats van de extra stap van het blancheren van de sperziebonen voor het sauteren, kook je ze allemaal in 1 pan. Voeg gewoon een beetje water toe en doe de deksel erop om een paar minuten te laten sudderen .
Zout het water (per liter water, schat een eetlepel koosjer zout) , dit brengt de sperziebonen tot leven en verbetert hun smaak. Zodra het water kookt, voeg je de bonen toe en kook je ze twee tot drie minuten. Terwijl de bonen koken, vul je een grote kom met koud water en ijs.
Meestal mikken we de boontjes in het kokende water, wachten we tot het water weer aan de kook is en zetten we daarna de timer op 2 minuten. Boontjes kunnen schijnbaar ook ingevroren worden zonder eerst te blancheren maar in dat geval zijn ze minder lang houdbaar.
Hoe je maïskolven invriest zonder te blancheren: Als je tijd wilt besparen, kun je leren hoe je verse maïskolven invriest zonder te blancheren. Deze methode houdt in dat je de maïskolven gewoon pelt, grondig droogt en ze meteen vacuüm verpakt .
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Broccoli — roosjes en stengels — moeten worden geblancheerd om effectief te kunnen invriezen . Als u het rauw invriest, krijgt u bittere, saaie groene, verschrompelde stengels. Blancheren behoudt de heldergroene kleur en de smakelijke smaak. U kunt het drie minuten blancheren in kokend water of vijf minuten stomen.
Blancheren (groenten in kokend water of kort stomen) is een must voor bijna alle groenten die ingevroren moeten worden. Het stopt de enzymwerking die smaak-, kleur- en textuurverlies kan veroorzaken .
Als u het niet wilt blancheren voor het invriezen, snijd of hak de roosjes dan fijn, vries ze in op een schaal tot ze stevig zijn, doe ze dan in een gelabelde hersluitbare diepvrieszak en verwijder alle overtollige lucht . Er zal bederf optreden, zoals hierboven beschreven, en het is het beste om het binnen een paar weken in gekookte gerechten te gebruiken.