Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
FSA-richtlijnen voor houdbaarheidsdata
De FSA-richtlijnen voor huishoudens met betrekking tot houdbaarheidsdata omvatten het volgende: eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs niet als het er goed uitziet en ruikt. Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel is gekookt of ingevroren .
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
In de meeste gevallen kun je rauwe kip maximaal één tot twee dagen in de koelkast bewaren. 1 De “ten minste houdbaar tot”-datum die op de verpakking staat, is bedoeld om de kwaliteit te waarborgen. Je mag rauwe kip dus alleen binnen een dag of twee eten, ook als de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken .
Als uw bacon een "te koop voor"-datum heeft, gebruik het dan binnen een week na de vermelde datum, of vries het in voor maximaal een maand . Aan de andere kant geeft een "te gebruiken tot"-datum (of "ten minste houdbaar tot"-datum) aan wanneer een product de piekkwaliteit passeert. De USDA adviseert om bacon weg te gooien die de "te gebruiken tot"-datum heeft overschreden.
"Als een noot echt geoxideerd is, dan garandeer ik je dat je hem niet in je mond krijgt, want hij smaakt gewoon zo vreselijk", zegt Schaich. Maar als je dat wel doet, is het om de een of andere reden geen probleem om af en toe een bedorven noot te eten, omdat we enzymen in onze maag hebben die de oxidatiebijproducten in feite kunnen verbranden.
Als je rauwe hazelnoten naar verf of ranzige boter ruiken, zijn ze over hun hoogtepunt heen. Hoewel je waarschijnlijk niet ziek wordt van het eten van een paar ranzige hazelnoten, zijn ze niet bepaald gezond (of lekker).
Geroosterde noten bijvoorbeeld, kunnen mits goed bewaard, een maand goed blijven. Rauwe noten daarentegen kunnen maanden meegaan, mits droog en luchtdicht bewaard. Dit wordt altijd aangegeven door middel van de tht datum.
Het eten van oude mango's kan een paar mogelijke gevolgen hebben, afhankelijk van de mate van bederf en de specifieke conditie van de mango . Hier zijn enkele mogelijke uitkomsten: 1. Veranderde smaak en textuur: Naarmate mango's ouder worden en overrijp of bedorven raken, kunnen hun smaak en textuur veranderen.
Er groeien al bacteriën op het spek, waardoor u ziek kunt worden en mogelijk een voedselvergiftiging kunt krijgen .
Een houdbaarheidsdatum op voedsel gaat over veiligheid. Dit is de belangrijkste datum om te onthouden. Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan je erg ziek maken .
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.
Binnen redelijke grenzen, mits het voedsel eruitziet en ruikt zoals u zou verwachten, zou het veilig moeten zijn om te eten, zelfs als de 'ten minste houdbaar tot'-datum is verstreken . Houd de 'ten minste houdbaar tot'- of 'ten minste houdbaar tot'-datum op het voedsel in uw kasten in de gaten. Eet geen voedsel dat voorbij de 'ten minste houdbaar tot'-datum is, zelfs als het er goed uitziet en ruikt.
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Biefstuk is vaak nog prima te eten tot 3-5 dagen na deze datum, hoewel de kwaliteit na verloop van tijd afneemt . Ingepakt: Slagers vermelden soms deze verpakkingsdatum, waarop staat wanneer de rauwe biefstuk is ingepakt. Eet of vries biefstuk binnen 3-5 dagen in voor optimale versheid.
Rauwe kip blijft 1-2 dagen goed in de koelkast, terwijl gekookte kip 3-4 dagen houdbaar blijft. Om te zien of kip bedorven is, controleer je de “ten minste houdbaar tot”-datum en let je op tekenen van bederf, zoals veranderingen in geur, textuur en kleur. Eet geen bedorven kip, want dat kan voedselvergiftiging veroorzaken , zelfs als je het goed kookt.