In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper.
Thailand : Thailand staat bekend als het land met het pittigste eten ter wereld.
Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik. Op social media zijn er filmpjes te zien, waarbij deelnemers de grootst mogelijke moeite hebben om een hapje vis te eten.
In landen als India, Mexico en Thailand is pittig eten de norm. Dat komt door het warme klimaat, waar pittig eten helpt om te transpireren en zo het lichaam afkoelt. Maar of je pittig goed verdraagt komt deels ook door gewenning.
Indiërs hebben generaties lang een voorkeur ontwikkeld voor pittig eten en het is een integraal onderdeel van hun smaakpapillen geworden. Pittig stimuleert de smaakpapillen en creëert een gevoel van hitte en opwinding , waar talloze Indiërs van genieten. Ook voegt het royale gebruik van kruiden diepte en complexiteit toe aan gerechten, waardoor ze aangenamer worden.
Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper. Oorspronkelijk komt de chilipeper niet uit Azië.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Italië is het nummer één land met het beste eten ter wereld. Het is moeilijk om over Italiaans eten te praten, het is makkelijker om ervan te genieten. De originele tinten van de Italiaanse keuken – groen, rood en geel – zorgen altijd voor een heerlijke mix van smaak en aroma.
Eet geen vlees (rund, varken, schaap of kip) in China, Mexico, Guatemala of Thailand.
Naast dat rijst voedzaam en praktisch is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker. Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld.
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken. De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
Een recent "Flavor Trend Category Report" van Technomic concludeert dat Aziaten de hoogste tolerantie hebben voor pittig eten, terwijl blanken de minste hebben. Hoewel het makkelijk is om grappen te maken over de tolerantie van verschillende culturen voor kruiden (of het gebrek daaraan!), is het moeilijk om een echt universeel begrip van kruidentolerantie te hebben.
Er wordt wel eens gezegd dat pikant eten verslavend werkt en een soort roes veroorzaakt. Dat klopt. De pijn, die door de capsaïcine wordt veroorzaakt, triggert de hersenen om endorfine aan te maken, de lichaamseigen pijnstiller. En dat zorgt voor een lichte roes van euforie.
Beste keukens ter wereld 2023-2024
Uit een onderzoek is gebleken dat de Italiaanse en Japanse keukens in 2023/2024 tot de beste ter wereld zijn verkozen.
Volgens de Global Hunger Index 2023, die werd aangenomen door het International Food Policy Research Institute, werd de Centraal-Afrikaanse Republiek het zwaarst getroffen door honger en ondervoeding, met een index van 42,3.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend. Door het openen van zo'n blik ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden.
Je moet het namelijk wel durven: de beroemde gegiste haring uit Zweden eten. Hierbij een lesje in surströmming eten. Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. Surströmming is een traditioneel gerecht uit Noord-Zweden dat ontstond in de 16e eeuw toen Zweden een zouttekort had.
Het oudste bekende gerecht ter wereld blijkt een soort pannenkoek te zijn. Neanderthalers aten naast vlees en vruchten ook plantaardig voedsel, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Onderzoekers hebben geprobeerd het recept te achterhalen van de oudste etensresten ter wereld.
Wist je dat? Het heetste gerecht ter wereld bereid is met kip: Jerk chicken.
Pure chocolade met de heetste peper ter wereld, de Carolina Reaper. 2.200.000 Scoville. In het Guinness Book of Records als heetste peper ter wereld (november 2013). Bean to Bar chocolademakers Georgia Ramon uit Bonn maken voegen een klein percentage (0,3%) van deze peper toe aan hun chocolade.
Er zijn een aantal redenen waarom Indiaas eten vaak pittig wordt gemaakt. Een reden is dat pepers een belangrijke bron van vitamine C zijn. Een andere reden is dat pepers een manier zijn om voedsel langer houdbaar te maken. Pepers bevatten capsaïcine, een stof die bacteriën en schimmels kan doden.