Te veel tomatine of
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Tomaten. Tomaten zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen, maar zijn ook vrij zuur. Eet je tomaten op een lege maag, dan kan dit je maag irriteren en voor brandend maagzuur zorgen. Bewaar de tomaten daarom liever voor een lekker gerecht later op de dag, of eet er iets anders bij.
Sommige mensen kunnen anafylactische reacties krijgen wanneer zij na het eten van tomaten gaan sporten. Deze reactie komt ook wel bij andere voedingsmiddelen en heet inspanning-geinduceerde anafylaxie. Tomaten kunnen ook na contact met de huid galbulten veroorzaken. Dit worden contact-urticaria genoemd.
Ze bieden veel gezondheidsvoordelen. Echter, een overmatige inname van tomaten kan bijwerkingen veroorzaken zoals zure reflux of brandend maagzuur, allergieën en infecties, nierproblemen, prikkelbare darmsyndroom, diarree, urinewegproblemen en ademhalingsproblemen .
Overconsumptie van tomaten kan leiden tot lycopenodermie, een aandoening die wordt veroorzaakt door een teveel aan lycopeen in het bloed . Dit kan resulteren in een doffe en doffe huid. Let wel, lycopeen is een goede antioxidant die aanwezig is in tomaten, maar de hoeveelheid ervan moet worden beperkt tot 75 mg per dag.
Lycopeen is een antioxidant: het bestrijdt moleculen die vrije radicalen worden genoemd en die uw cellen kunnen beschadigen en uw immuunsysteem kunnen aantasten. Daarom kunnen voedingsmiddelen met veel lycopeen, zoals tomaten, de kans op long-, maag- of prostaatkanker verkleinen .
Een tomatenintolerantie of -gevoeligheid treedt op wanneer uw spijsverteringsstelsel negatief reageert na het eten van tomaten . Er zijn verschillende soorten voedselgevoeligheden als het gaat om tomaten: chemische gevoeligheden voor de alkaloïden, reacties op het zuurgehalte en IgG-reacties op de eiwitten in tomaten.
Glutimate en Umami
Hoewel glutamaat in veel fruit en groenten voorkomt, hebben tomaten veel hogere niveaus, waardoor ze een vlezige, zure smaak hebben die niet in andere groenten voorkomt. Twilley theoretiseert dat deze zeer unieke smaak ervoor zorgt dat sommige mensen tomaten niet lekker vinden.
Tomaten kunnen voor sommigen moeilijk te verteren zijn
Hoewel een associatie met umami-rijk voedsel de belangrijkste reden kan zijn waarom sommige mensen niet van rauwe tomaten houden, is het niet de enige reden. Als jij een van degenen bent die een afkeer heeft van deze vruchten, heb je misschien gewoon een tomatenintolerantie.
De zure stoffen en cellulose in tomaten kunnen de afscheiding van maagzuur stimuleren, de gastro-intestinale motiliteit bevorderen en de spijsvertering helpen, maar u moet niet te veel tomaten eten. Het eten van 1 tot 2 tomaten per dag , ongeveer 50-100 gram rauwe tomaten, kan voldoen aan de behoeften van het menselijk lichaam aan vitamines, plantaardige vezels en mineralen.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Is het mogelijk om allergisch te zijn voor tomaten, maar niet voor ketchup? Voor sommige mensen met pollenvoedselallergiesyndroom (ook wel PFAS of OAS genoemd) veroorzaken sterk bewerkte tomatenproducten, waaronder ketchup, mogelijk geen reactie . Deze mensen hoeven ketchup mogelijk niet te vermijden.
Het kookproces kan een aantal componenten in tomaten afbreken die bij sommige mensen een negatieve reactie kunnen veroorzaken . Het is echter belangrijk om op te merken dat het tolerantieniveau van persoon tot persoon kan verschillen. Terwijl sommige mensen gekookte tomaten kunnen verdragen, kunnen anderen nog steeds symptomen ervaren.
De meeste supermarkttomaten die in Noord-Amerika worden verkocht, delen een genetische mutatie waardoor ze allemaal rond, glad en diep scharlakenrood zijn als ze rijp zijn. Het enige probleem is dat deze wijdverbreide mutatie een gen deactiveert dat de suikers en aroma's produceert die essentieel zijn voor een smaakvolle tomaat .
Tomaten zijn over het algemeen veilig voor iedereen om te eten, tenzij je er allergisch voor bent . Mensen met zure reflux of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) willen misschien tomaten vermijden of de hoeveelheid die ze eten beperken, omdat zure voedingsmiddelen vaak brandend maagzuur verergeren.
Tomaat kan altijd
Het mooie is dat je met een flinke tomaat al bijna een kwart binnen hebt van wat je volgens onze PuurGezond richtlijnen per dag aan groenten nodig hebt (300-400 gram).
Er zijn 2 probleemgebieden. De eerste is als je problemen hebt met je spijsvertering, en je last hebt van geïrriteerde darmwand. Je kunt hier opeens gevoelig voor worden, zoals je hebt met PDS (een prikkelbaar darmsysteem). De andere is als je last hebt van je gewrichten en reumatische klachten hebt.
Bevordert haargroei : Tomaten zijn rijk aan vitamine A en C, die beide een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van haargroei. Vitamine A helpt bij de productie van talg, wat de hoofdhuid gehydrateerd houdt, terwijl vitamine C de collageenproductie verbetert die nodig is voor haarsterkte.
Rijk aan voedingsstoffen: Tomaten in blik zitten boordevol essentiële voedingsstoffen en zijn een goede bron van vitamine A, C en E, evenals mineralen zoals kalium en foliumzuur . Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond immuunsysteem, ondersteunen de gezondheid van de ogen en helpen het algehele welzijn te behouden.
Ook bevat een tomaat maar weinig calorieën, slechts 19 calorieën per 100 gram.
Voedingsmiddelen – Voedingsmiddelen met een hoog zuurgehalte zoals aardbeien, tomaten, ananas en citroenen kunnen aften veroorzaken . Zure snoepjes zijn ook een veelvoorkomende boosdoener. Tandheelkundige hulpmiddelen – Beugels of slecht passende kunstgebitten kunnen ook aften veroorzaken, omdat het de kans op irritatie in uw mond vergroot.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Houd er rekening mee dat een tomaat meerdere texturen bevat: gladde schil, zacht vruchtvlees, kleine zaden en sappig vruchtvlees, wat kan leiden tot kokhalzen en hoesten. Tomaten kunnen huiduitslag veroorzaken wanneer zuur sap in contact komt met de huid van een baby en kunnen ook bijdragen aan luieruitslag, dus wees voorzichtig om niet te veel aan te bieden .