Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Het is niet aan te raden om een gekookt ei buiten de koelkast te bewaren. Een gekookt ei kun je vier dagen tot een week in de koelkast bewaren volgens het Voedingscentrum. Wanneer je gekookte eieren in de supermarkt hebt gekocht, kun je het beste het bewaaradvies op de verpakking van het product opvolgen.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Leg je vinger voor 1 tel op het ei. Draait het ei daarna nog door? Dan is het een rauw ei. Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei.
Een ei gaat natuurlijk niet om klokslag twaalf van vers naar bedorven. Ze blijven wellicht nog enkele dagen goed. Zorg er dan wel voor dat ze goed doorbakken of hardgekookt zijn als je ze nog wil opeten. Een hardgekookt ei blijft een week goed in de koelkast.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Ze worden niet in de koelkast in winkels bewaard omdat ze condensatie zouden verzamelen op weg naar huis en dit is wat besmetting via de schaal zal aanmoedigen .
Of we het nu hebben over in de winkel gekochte eieren of op de boerderij geoogste eieren, als een ei eenmaal in de koelkast is bewaard, is er geen weg meer terug . "Zodra voorheen koude eieren beginnen op te warmen, vormt zich condensatie aan de buitenkant van de schaal, waardoor een ongelooflijk rijke bouillon ontstaat voor alle bacteriën die zich op het oppervlak van het ei bevinden.
Laat ze bij voorkeur in het meegeleverde doosje, dit voorkomt uitdroging en geurtjes worden minder snel overgenomen. Gekookte eieren kunnen 4 dagen tot maximaal 1 week bewaard worden in de koelkast.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Het is een beetje vies als je erover nadenkt. Maar ze verschillen niet zoveel van "zelfgemaakte" hardgekookte eieren, die een week in de koelkast blijven, als je ze ongepeld laat. Vooraf gepelde hardgekookte eieren hebben een "ten minste houdbaar tot"-datum, die meestal zeven dagen is nadat de verpakking is geopend.
In Groot-Brittannië en de meeste andere landen richten ze zich meer op dit soort bedreigingen, door alle leghennen te vaccineren om te voorkomen dat ze schadelijke bacteriën overbrengen op hun eieren of ontlasting. Ze wassen hun eieren niet, waardoor de cuticula intact blijft en koeling overbodig is .
De vuistregel? Je kunt eieren ongeveer twee uur op kamertemperatuur laten liggen, of één uur als de temperatuur 32 graden Celsius of warmer is, voordat je je zorgen gaat maken , volgens het Egg Safety Center. Na twee uur is het veiliger om die eieren weg te gooien en een nieuw dozijn te halen in plaats van het risico te nemen.
Terwijl een vers ei dat op kamertemperatuur wordt bewaard, na een paar dagen in kwaliteit achteruitgaat en binnen 1 tot 3 weken gebruikt moet worden , blijven eieren die in de koelkast worden bewaard minstens twee keer zo lang van kwaliteit en versheid (15, 16, 17).
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Gekookte eieren zonder schil bewaren
Zet ze in dat geval onder water in een grote schaal, dan blijven ze nog maximaal een week goed. Doe dit wel zo snel mogelijk, om de vorming van schadelijke bacteriën tegen te gaan. Voor de ongepelde eieren geldt overigens hetzelfde: zo snel mogelijk de koelkast in!
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Eiwit stolt sneller in heet, zout water dan in zoet water. Dus een beetje zout in je water kan de rommel minimaliseren als je ei lekt tijdens het koken . Het eiwit stolt wanneer het in het zoute water terechtkomt, waardoor de scheur wordt gedicht zodat het ei geen stroompje eiwit meer uitschiet.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Waarom in koud water koken? Het voordeel is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal.
Een zachtgekookt eitje is beter dan een hardgekookte. De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12.