De embryo is al goed te zien vanaf dag 10 van het broedproces. Dat het ei niet bevrucht is kan meerdere oorzaken hebben. De haan heeft het ei bijvoorbeeld niet goed bevrucht maar het kan ook andere oorzaken hebben. Zoals eieren die te lang bewaard zijn gebleven of verkeerd zijn bewaard.
Het probleem wordt meestal veroorzaakt door 1) slechte ventilatie of 2) onjuiste luchtvochtigheid. De luchtuitwisselingsvereiste in een broedmachine is het grootst tijdens de laatste dag van de broedperiode.
Voor het leggen van eieren is het belangrijk om eiwitrijke voeding te geven. Het kippenvoer moet ongeveer 16% eiwit bevatten. Meelwormen, zowel gedroogde als levende, en sprinkhanen zijn ook goede aanvullende voeding. Verder is het goed om uw kippen goede maagkiezel en grit te geven.
Onvruchtbare eieren bij het leggen
Mannetjes onvruchtbaar; slechte erfelijke uitkomstpercentages in de kudde; te veel of te weinig mannetjes; mannetjes vechten met elkaar; mannetjes te oud; onvoldoende voeding of te weinig water (of te koud water) voor broedende vogels; seizoensgebonden afname van de vruchtbaarheid van hennen door de afname van de daglengte; ziekte in de kudde.
De oorzaak dat de eieren niet uitkomen kan ook met het klimaat in de broedmachine te maken hebben. De verkeerde luchtvochtigheid of temperatuur kan het uitkomen van het de broedeieren al in gevaar brengen. Zoals je waarschijnlijk al weet moet de luchtvochtigheid in de broedmachine vanaf dag 18 worden opgevoerd.
Wij adviseren u om de eieren, dode jongen en/of nestmateriaal (bijvoorbeeld als u een nestkast schoonmaakt) op een plek weg te gooien waar ze geen insecten aantrekken.
Als je kip legnood heeft, dan wil dat zeggen dat er een ei vast zit in het laatste deel van haar voortplantingsstelsel. Normaal glijdt het ei daar zo doorheen naar buiten, maar in het geval van legnood lukt het de kip niet om het ei eruit te krijgen. Als baasje wil je jou kip natuurlijk helpen om dat ei kwijt te raken.
Mijn kippen leggen geen eieren meer in de zomer
Tijdens hete dagen besteden kippen meer tijd aan afkoelen en hebben ze minder energie voor hun eierproductie. Veranderingen in daglichturen tijdens de zomermaanden kunnen ook invloed hebben op de hormonale balans van kippen, wat de eierproductie kan verminderen.
Veel kippen stoppen of vertragen de eierproductie tijdens de herfst en winter. Het gebrek aan daglicht en de koelere temperaturen vertellen hun lichaam om te rusten . Extension Poultry Specialist Jesse Lyons van de University of Missouri zegt dat als je je kippen wilt overtuigen om te blijven leggen, ze extra daglicht nodig hebben.
Het leggen van eieren doen vogels natuurlijk om zich voort te planten. „Als je het ei weghaalt, krijgt de kip een nieuwe impuls om 'het legsel' weer aan te vullen”. Dat geldt in principe voor alle vogels. Maar bij de ene soort is de biologische klok veel sterker en nauwkeuriger afgesteld.
Wanneer een hen een ei legt kan per individu een beetje verschillen, maar over het algemeen leggen kippen eieren aan het einde van de ochtend. Probeer dus rond deze tijd de eieren te verzamelen. Verzamelt u tweemaal per dag de eieren, controleer dan of er later op de avond nog eieren zijn gelegd.
10 kippen leggen in 10 dagen 25 eieren. Dat bereken je als volgt: 4 kippen leggen in 4 dagen 4 eieren, dus 10 kippen leggen in 4 dagen 10 eieren, dus 10 kippen leggen in 10 dagen 25 eieren.
Als er op dag 21 nog steeds onuitgekomen eieren zijn, wanhoop dan niet. Het is mogelijk dat de timing of temperatuur iets misging, dus geef de eieren tot dag 23. Kaars alle onuitgekomen eieren om te zien of ze nog leven voordat u ze weggooit. Houd er rekening mee dat u bij het uitbroeden van eieren waarschijnlijk met hanen zult eindigen.
Slechte uitkomsten bij het uitkomen worden vaak veroorzaakt door een onjuiste controle van temperatuur en/of vochtigheid . Onjuiste controle betekent dat de temperatuur en/of vochtigheid te hoog of te laag is gedurende een lange periode dat het de normale groei en ontwikkeling van het embryo verstoort.
Het uitbroeden van kippeneieren duurt 21 dagen. Na uitkomst zullen de eerste kuikens zich binnen 24 uur laten zien. Plaats de kloek (kip met kuikens) in een eigen hok zonder zitstok en legnest, maar met voldoende water en kuikenvoer.
Kippen hebben soms een legstop, bijvoorbeeld als ze in de rui zijn of in de winter. Er zijn ook rassen die amper eieren leggen, zoals de Seramo. Is er geen logische verklaring voor het uitblijven van eieren, dan heeft je hen misschien legnood. Dat is het onvermogen om een ei te leggen dat klaar is in de eileider.
Hoewel kippen zich goed kunnen aanpassen aan weersveranderingen, presteren ze meestal het beste rond de 75° Fahrenheit en lager. Constant hoge zomertemperaturen kunnen ervoor zorgen dat uw kippen last krijgen van hittestress en oververhitting, of zelfs hun legproces stoppen .
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren. Dus lekker weer betekent: meer lekkere eitjes!
Een kip die gedurende een lange periode op haar nest blijft zitten komt regelmatig voor. Maak je geen zorgen, het is normaal gedrag. Een kip is op dit moment zeer waarschijnlijk broeds. Dat wil zeggen dat ze hardnekkig blijft broeden, maar zonder resultaat.
Hoewel het zeker mogelijk is, komt constipatie niet vaak voor bij kippen .
De meest voorkomende reden dat eieren niet binnen 21 dagen uitkomen, is dat ze niet bevrucht zijn. In dit geval zullen de eieren gewoon rotten zonder dat er kuikens worden geproduceerd . Dit kan teleurstellend zijn, vooral voor degenen die reikhalzend uitkijken naar de nieuwkomers.
Voordat we ingaan op de details van wanneer je onuitgekomen eieren moet verwijderen, is het van het grootste belang om de incubatieperiode te begrijpen. Alle eieren, of ze nu in een nest onder een kip of in een broedmachine liggen, hebben doorgaans ongeveer 21 dagen nodig om te ontwikkelen en uit te komen. Dit is de gemiddelde tijd die een kuiken nodig heeft om zich volledig te vormen en tevoorschijn te komen.
Om eieren uit te laten broeden heb je bevruchte eieren nodig. Je hebt hiervoor wel een haan nodig. Het is ook mogelijk om bevruchte eieren te kopen van een hobbyfokker. Je kunt de bevruchte eieren laten uitbroeden in een speciale broedmachine of door de kip zelf.