Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella. Maar het kan ook met een pak minder zoetigheid. Galler doet er maar 5,2 gram suiker in - minder dan een klontje per boterham.
Pyure Hazelnootpasta : Het toonaangevende alternatief voor Nutella
Daarentegen komt Pyure Hazelnut Spread naar voren als een koolhydraatarm en suikerarm alternatief. De opvallende eigenschap is de buitengewone 90% reductie in suiker vergeleken met Nutella, met slechts twee gram per portie.
De choco-hazelnootpasta van Nocciolata wint de smaaktest! De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... de choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld.
De hazelnootpasta van het eigen merk van Jumbo komt als beste uit de test. Op de tweede plek staat chocoladepasta melk extra hazelnoot van Albert Heijn, gevolgd door Blue Band's Hazelnootpasta '80% minder suiker'.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella. Maar het kan ook met een pak minder zoetigheid. Galler doet er maar 5,2 gram suiker in - minder dan een klontje per boterham.
Een portie van twee eetlepels bevat 200 calorieën, 21 gram suiker en 12 gram vet . Het bevat ook kleine hoeveelheden proteïne, ijzer en calcium. Dit is niet veel voedingswaarde en veel van de ingrediënten zijn slecht voor je gezondheid. Nutella smaakt zoet omdat het een grote hoeveelheid suiker bevat.
Je zou dus kunnen zeggen dat de Hazelnootpasta met Cacao van Kraft gezonder is dan Nutella en een paar cent goedkoper, maar het voelt niet hetzelfde aan als de concurrent en het zal moeilijk zijn om ermee te concurreren.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
Hazelnootpasta – Van Walgreens, prijs varieert per winkel. Dit is de chocolade-hazelnootpasta van Walgreens. Het is hun generieke merk Nutella met vergelijkbare ingrediënten (hoewel het zegt dat het plantaardige olie gebruikt in plaats van palmolie).
De primeur over Nutella
Nutella wordt vaak op de markt gebracht als een gezond ontbijt of tussendoortje, maar het bestaat eigenlijk voor 55% uit suiker . Dit brengt het qua voedingswaarde erg dicht bij alle chocolade snoepjes op de markt.
Weetje: hazelnootpasta is ouder dan Nutella
Chocolade was duur en daardoor werd deze gemengd met hazelnoten en zo ontstond geleidelijk een variant zonder cacao: hazelnootpasta.
Chocoladepasta werd uitgevonden in 1946 en in 1948 op de markt gebracht door Brinkers onder de merknaam Choba. Chocoladepasta wordt in een aantal smaken/varianten op de markt gebracht: pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en hazelnoot.
Onder meer door corona zijn heel wat voedsel- en grondstofprijzen gestegen, en producenten trachten die kosten uiteraard door te rekenen. In het geval van Nutella zijn onder meer hazelnoten, een essentieel ingrediënt van de chocopasta, duurder geworden.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
De delicaat zoete hazelnootcrème werd in 1940 ontwikkeld door de Italiaanse banketbakker Pietro Ferrero en is sinds 1965 ook in Duitsland verkrijgbaar.
De meeste kinderen (en volwassenen) zijn dol op Nutella, en dat is niet voor niets: chocolade en hazelnoot is een geweldige smaakcombinatie. Maar er is nog een reden waarom Nutella zo lekker smaakt en zo populair is: het zit vol met toegevoegde suikers .
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1946 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Giandujot Supercrema'.
Beperkte concurrentie : Nutella heeft weinig directe concurrenten die passen bij de specifieke smaak, textuur en merkimago. Dit gebrek aan concurrentie stelt het merk in staat om zijn prijzen vast te stellen zonder significante neerwaartse druk.
Nutella bevat veel calorieën, suiker en vet, wat allemaal gezondheidsproblemen kan veroorzaken op den duur als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd . Het bevat meer natuurlijke ingrediënten dan sommige vergelijkbare producten, wat aantrekkelijk kan zijn voor consumenten.
In chocoladepasta zitten veel meer harde vetten dan in pindakaas . Ook de olie in chocoladepasta kan vaak minder goed tegen kou dan de olie in pindakaas. Daarom wordt chocopasta vaak wel hard in de koelkast en pindakaas niet!
De heerlijke hazelnootpasta en pindakaas smaken ook niet hetzelfde. Nutella smaakt naar hazelnoten en chocolade en is romig. In tegenstelling tot pindakaas, die een pindasmaak heeft samen met de zoete en hartige smaken die typisch zijn voor pindakaas.
Smeer 15g Nutella®, ongeveer één koffielepel, op een sneetje brood en geniet van je ontbijt.
Elevate Ontbijt
Roer Nutella door warme havermout en voeg een snufje noten of geraspte kokosnoot toe voor extra smaak en textuur . Smeer Nutella op pannenkoeken of crêpes in plaats van ahornsiroop en boter. Bananen zijn een geweldige toevoeging.
Om een gezond dieet te behouden, wordt aanbevolen om Nutella met mate en alleen af en toe te consumeren. Ter vergelijking: aardbeienjam heeft minder calorieën dan Nutella en ondanks dat er 45% fruit in zit, bevatten de meeste soorten aardbeienjam hogere percentages toegevoegde suiker.