Ja, broccoli is gezond. De groene groenten zit namelijk vol met vezels en andere belangrijke vitamines en mineralen.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Allereerst is broccoli koken in water het minst gezond. Tijdens dit proces verliezen groenten veel van hun voedingswaarde. Als je het toch in water wilt koken, kook het dan kort. De beste manier is stomen of roerbakken.
Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Door broccoli te eten, raakt je darmflora in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden met de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Broccoli is een gezonde groente, zoals zovele andere. In gezonde eet- en leefgewoonten hoort broccoli zeker thuis, maar het de gezondste groente noemen lijkt toch wat overdreven. Een goede gezondheid hangt nooit af van één product. Bovendien is het gezond om voldoende te variëren.
Specifiek kan het eten van broccoli 1-2 keer per week het risico op totale sterfte met 32-43% verminderen. Bovendien was de frequentie van broccoli-inname negatief gecorreleerd met cardiovasculaire mortaliteit en kankermortaliteit.
Bladgroenten bevatten veel voedingsstoffen die helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Dat zijn bijvoorbeeld kalium, calcium en magnesium. Broccoli is ook een goede keuze.
De bladeren en stengels van broccoli zijn erg voedzaam, maar de bloemetjes hebben een nog hogere concentratie voedingsstoffen en fytochemicaliën. Rauwe broccoli bevat meer vitamine C dan gekookte broccoli , maar gekookte broccoli maakt de carotenoïden beter beschikbaar voor het lichaam. Dus geniet van broccoli, gekookt of rauw, maar zorg ervoor dat je het vaak eet.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
In de stronk van broccoli zit een stof genaamd 'ulforafaan', deze stof heeft kankerwerende eigenschappen en helpt ook nog eens bij het afvallen. Het stimuleert namelijk je stofwisseling waardoor je calorieën gaat verbranden.
Maar wist je dat deze groene superheld ook wonderen doet voor je huid en haar? In broccoli vind je o.a. de vitamines A, E, C en zink terug. De vitamines C en E beschermen onze cellen tegen oxidatieve stress, wat vroegtijdige huidveroudering tegengaat.
Broccoli bevat verschillende bioactieve stoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen in de weefsels van jouw lichaam verminderen. Er wordt getheoretiseerd dat meerdere verbindingen synergetisch werken om dit effect te ondersteunen, hoewel sommige ook individueel lijken te werken.
Broccoli kan rauw gegeten worden, maar door het snel te blancheren in kokend water krijgt het een knapperige, malse textuur en komt de smaak naar voren. Broccoli kan ook gestoomd, gebakken en geroosterd worden. Je kunt zelfs lange speren op de grill gooien!
Broccoli
Broccoli is rijk aan zowel flavonoïden als stikstofoxide. Elk van deze stoffen helpt de bloeddruk te verlagen , zoals hierboven uitgelegd. Broccoli minstens vier keer of vaker per week eten kan de bloeddruk verlagen, vergeleken met het minder vaak eten (zoals eens per maand), volgens een onderzoek.
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.
Broccoli
Groene groenten, zoals broccoli, bevatten vitamine K, dat in verband wordt gebracht met een beter geheugen. Ook bevatten ze een hoge concentratie vitamine E en foliumzuur. Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is belangrijk voor een normale ontwikkeling van de hersenen.
Doordat broccoli rijk is aan oplosbare vezels heeft het een positief effect op je cholesterolspiegel: deze verlagen namelijk de LDL-waarde verlagen. Dezelfde vezels zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd blijft en dit helpt je om op een goed gewicht te komen en te blijven.
Groene groenten
Een portie bestaat uit 2 broccolisperen , 2 afgestreken eetlepels gekookte spinazie of 4 afgestreken eetlepels gekookte boerenkool, bladgroenten of sperziebonen.
Broccoli is een groente die rijk is aan voedingsstoffen en die uw gezondheid op verschillende manieren kan verbeteren. Het vermindert bijvoorbeeld ontstekingen, verbetert de bloedsuikerspiegel, versterkt de immuniteit en bevordert de gezondheid van het hart .
Per dag wordt geadviseerd om 30 à 40 gram voedingsvezels binnen te krijgen. Havermout, of andere vezelrijke voeding zoals, sperziebonen, broccoli, bloemkool, pompoen en fruit, zoals bananen helpen bij het bevorderen van jouw stoelgang. Ook noten en zaden, zoals chiazaad en lijnzaad bevatten veel vezels.
Broccoli is een vezelrijke groente. Dat wil zeggen: er zitten veel vezels in. Met een portie broccoli heb je zo al 15-20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen. Dat is belangrijk, want die zijn goed voor je darmen en verminderen het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Broccoli bevat vitamine A, C, B2, B6, K en mineralen zoals kalium, calcium, ijzer en magnesium. Heel groen fastfood dus, want in 3 tot 5 minuten koken is broccoli al beetgaar. Blijft de pan langer op het vuur staan, dan wordt de groente al snel te zacht en verandert de textuur en smaak.