Daarom staat op diepvriesproducten een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT), tot welke het voedsel de beoogde kwaliteit heeft mits je het meteen invriest na het boodschappen doen. Die THT kun je negeren, want door na het ontdooien te proeven kun je prima zelf beslissen of je vriesvoorraad nog bruikbaar is.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Yoghurt invriezen verlengt de houdbaarheid tot wel 2 maanden . Het ziet er misschien korreliger of dunner uit, maar de smaak en voedingswaarde blijven onveranderd.
Yoghurt: yoghurt kan vóór de laatste dag van de houdbaarheidstermijn worden ingevroren en moet na het ontdooien binnen 24 uur worden gebruikt.
Alle yoghurt, of het nu vol of mager is, gezeefd (zoals Griekse of skyr), puur of gemengd met fruit , kan tot twee maanden worden ingevroren . Technisch gezien is het veilig om het nog lang daarna te eten, maar twee maanden is echt de limiet als het gaat om smaak en textuur.
Voeg toe aan gebakken producten – Yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kun je prima toevoegen aan gebakken producten, dus ga je gang en maak dat citroen-bosbessenbrood.
In tegenstelling tot sommige merken gebruiken wij geen kunstmatige verdikkingsmiddelen die dit kunnen voorkomen. Wij raden u aan om het gewoon terug te roeren wanneer u van een enkele portie geniet (of voorzichtig uit te gieten als u een grotere container hebt). Kan ik yoghurt invriezen? Dat kan zeker!
“ Het is normaal gesproken veilig om yoghurt te eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken, zolang er geen tekenen van bederf zijn, zoals een vreemde geur of schimmelgroei ,” zegt Amidor. “Het is het beste om de yoghurt binnen 7 tot 14 dagen na opening te eten om het risico op schimmel- of gistgroei te verkleinen.”
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bedorven yoghurt kan relatief onschadelijk zijn, een onaangename zure smaak omdat de goede bacteriën erin langzaam lactose blijven fermenteren tot melkzuur. Maar bederf kan yoghurt ook onveilig maken om te eten. Als er schadelijke microben aanwezig zijn, kunnen ze langzaam groeien in yoghurt, wat voedselgerelateerde ziekten kan veroorzaken als ze worden ingenomen .
Bewaren. Zure melkproducten zijn wat langer houdbaar dan bijvoorbeeld een pak melk. Het zuur remt namelijk de groei van bacteriën. Zure producten zijn wel gevoelig voor bederf door gisten en schimmels.
De "ten minste houdbaar tot"-datum op de verpakking geeft de maand en de dag weer waarop de yoghurt geconsumeerd moet worden voor optimale smaak, versheid en kwaliteit. We kunnen niet aanbevelen om van ons product te genieten na de "ten minste houdbaar tot"-datum die op de verpakking staat .
Ja, veel mensen doen dit om later te genieten van de gezondheidsvoordelen van yoghurt. U kunt yoghurt invriezen door de originele verpakking in de vriezer te zetten .
“Zelfs al is de bevroren yoghurt vetarm, als ze rijk zijn aan suikers, dan zal je lichaam die suiker opslaan als vet”, benadrukt voedingsdeskundige Alice Mackintosh. "Het biedt ook niet veel nutritionele waarde, dus mag het niet gezien worden als een gezond tussendoortje", voegt ze toe.
Voor softijs-stijl fro-yo: karn tot de yoghurt de consistentie van softijs heeft en serveer het direct. Voor schepbare fro-yo: als het klaar is met karnen, doe het dan in een diepvriescontainer of cakevorm; bedek het met bakpapier; en vries het in tot het hard is geworden .
Schep het op ochtendgranola, gebruik het als saladedressing, roer het door pittige soepen, voeg het toe aan baksels en meer . Ontdek hieronder enkele creatieve manieren om overgebleven yoghurt te gebruiken en bekijk vervolgens onze verzameling recepten met natuurlijke yoghurt, Griekse yoghurtrecepten en onze beste bevroren yoghurtrecepten.
Over het algemeen is yoghurt tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar. De datum die u op de yoghurtverpakking leest, is echter waarschijnlijk geen houdbaarheidsdatum, maar een "Best If Used By/Before"- of "Use-By"-datum.
Kan ik verlopen yoghurt op mijn gezicht gebruiken? Het korte antwoord op deze veelvoorkomende schoonheidsvraag is ja . Verlopen yoghurt is een uitstekende vochtinbrenger voor de huid en het is ook een natuurlijke exfoliant. Het heeft ook een krachtige enzymatische activiteit die op magische wijze acne littekens en andere vlekken van het gezicht lijkt te verwijderen.
Naast gewone suiker gebruiken veel merken de giftige genetisch gemanipuleerde glucosestroop en andere bewerkte suikers in hun yoghurt. Suikeralcoholen zoals mannitol, xylitol, erythritol, sorbitol en maltitol kunnen een aantal angstaanjagende gastro-intestinale bijwerkingen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel, gas, buikpijn en diarree.
Een komkommer verandert daarom na het invriezen in een komkommerpapje. Melkproducten. Denk aan yoghurt en slagroom, maar ook aan zachte kazen zoals ricotta en mozzarella. Deze kunnen bij het invriezen gaan schiften: er ontstaan klontjes die je er niet meer uitkrijgt.
Als yoghurt bedorven is, zal het veranderingen in consistentie, geur en smaak vertonen. De grootste indicator van verlopen yoghurt is de geur. Net als bij melk, zul je de zure geur van verlopen yoghurt herkennen, wat een prima antwoord is op de vraag of yoghurt verlopen is.
Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden. Staat er "te gebruiken tot", dan is de voedselveiligheid niet gegarandeerd. Die producten gooi je dus beter weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Symptomen van uitdroging kunnen zijn: duizeligheid, een rode huid, verminderde eetlust, donkere urine en aanzienlijke vermoeidheid, volgens de Cleveland Clinic. Neem contact op met uw arts als u moet overgeven of gerelateerde symptomen ervaart nadat u verlopen yoghurt hebt gegeten , om de juiste gezondheid en veiligheid te garanderen.