Hoe kun je een ovenschotel het best warm houden? Heb je een portie opgeschept en wil je je ovenschotel warm houden voor een eventueel tweede stuk? Laat je oven aan staan op 80 °C. Dek je ovenschotel af met aluminiumfolie zodat je gerecht niet taai wordt of uitdroogt.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Als u de ruimte hebt, zet u de gerechten in de oven of warmhoudlade op een zeer lage temperatuur . Plaats de gerechten op voorverwarmde bakplaten. Een warmhoudplaat helpt warmteverlies te voorkomen terwijl u andere componenten van het gerecht bereidt en opdient. Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken over het te gaar koken of uitdrogen van het warme eten.
Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende.
Voor het beste resultaat, leg een vochtige papieren handdoek eroverheen om het vocht vast te houden. Doe de restjes in een ovenvaste bakplaat, dek af met folie en zet in een hete oven (350ºF). Verwarm gedurende 10-20 minuten, of tot het helemaal warm is.
Wil je een gerecht koel houden? Omwikkel het dan met de glanzende kant van de folie naar buiten. Ook een ovenschotel die je wilt beschermen tegen bruin verbranden dek je op deze manier af.
Door uw eten af te dekken met een ovenvaste deksel of aluminiumfolie voorkomt u dat het uitdroogt tijdens het opwarmen.
Het vervoeren van warme ovenschotels
Hoewel je misschien geneigd bent om een ovenschotel uit de schaal te halen waarin je hem hebt gebakken als je ergens anders heen gaat, zegt privékok Michael Johnson dat dat een grote fout is. Laat hem in de schaal zitten en gebruik dan theedoeken of een ovenschoteldrager .
Houd gekookt vlees warm door het aan de zijkant van het grillrek te leggen, niet direct boven de kolen waar het te gaar kan worden . Thuis kan het gekookte vlees warm worden gehouden in een warme oven (ongeveer 200 °F), in een chafing dish of slowcooker, of op een warmhoudplaat.
Bereidingen zoals een aardappelpuree, rijst,gestoofde groenten, sauzen enz kan je een tijdje warm houden in een pot met gesloten deksel op een zeer zacht vuur, zodat er geen kans bestaat dat de bereiding aanbrandt. Je kan de potten ook in een voorverwarmde oven van 50°C plaatsen, of maak gebruik van een bain marie.
Bakken met boven- en onderwarmte
Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand.
Als u eten voor een korte periode warm moet houden, is het inpakken of afdekken met aluminiumfolie voldoende. Houd er wel rekening mee dat de folie de warmte slechts ongeveer 30 minuten vasthoudt.
Koud water neemt snel de warmte van het gerecht op. Je ovenschotel koelt nu af aan de zijkanten, de binnenkant blijft nog erg warm. Vervang dus een paar keer in 5 tot 10 minuten het water om je eten heen. Na maximaal een kwartier zet je het eten in de koelkast of zelfs in de vriezer.
Door de perfect sluitende deksel blijft alles vers en voorkom je geurtjes in de koelkast. En die leftovers warm je later gemakkelijk weer op in de oven of magnetron.
In de oven
Verwarm de oven voor op 160°C en leg het stuk lasagne in een ovenschaal (als dat nog niet gebeurd was). Maak de randjes van de lasagne lichtjes nat met een bakborstel en wat water. Bedek de schotel met aluminiumfolie. Na 30 à 45 minuten kun je aan tafel.
Verpakken doe je het best van al in een glazen ovenschaal(tjes) die je kan afsluiten met een deksel. Hierin kan je alle types voedsel veilig bewaren in de frigo en daarna meteen opwarmen in de (microgolf)oven zonder andere schotels vuil te maken.
Om een afgekoelde ovenschotel vanbinnen door en door te verwarmen en de bovenkant goudbruin te krijgen, bak je de ovenschotel circa 40 tot 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, maar de binnenkant nog niet warm is, dek je de bovenkant af met aluminiumfolie.
Bakpapier kun je gebruiken voor het bekleden van bakspullen, zoals ovenschalen, bakplaten en bakvormen. Het maakt invetten overbodig en voorkomt dat eten blijft plakken of aanbakt.
Als u meerdere gerechten bereidt die op verschillende tijdstippen 'gaar' moeten zijn, kunt u de meeste gerechten warm houden gedurende 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 95 tot 120 °C .
Houd de roasties warm in een zeer lage oven , en giet gekookte groenten een paar minuten voordat ze klaar zijn af, zodat je ze vlak voor het serveren kunt opwarmen. Zorg dat de jus gloeiend heet is, en houd de borden ook warm.
Houd de pasta warm in de oven.
Doe de pasta in een ovenvaste pan of kom. Bedek de pasta met aluminiumfolie en zet de oven op de laagste temperatuur, of 220 °F (104 °C) . Als de temperatuur oploopt tot 225 °F (107 °C), zet dan de warmtebron uit zodat het eten warm kan blijven in de restwarmte zonder te gaar te worden.
Een restje pizza of ovenschotel weer opwarmen, dat kan perfect in de oven of microgolfoven. Maar hoe vermijd je dat die heerlijke overschotjes gaan uitdrogen? Het enige wat je moet doen, is een kopje water erbij zetten.
Het gebruik van folie op ovenrekken kan de warmteverdeling in de oven verstoren en optimale kookresultaten verstoren . Het afdekken van ventilatieopeningen in de bodem van de oven kan leiden tot onvoldoende luchtstroom, problemen met warmteverdeling en problemen met de prestaties.
De ovenschotel weer opwarmen
Begin wel op een lage temperatuur: zo kan de ovenschotel rustig ontdooien en krijgt hij een mooie korst. Na 20 minuten mag je de temperatuur verhogen. Een ovenschotel die al afgebakken was moet altijd eerst een nachtje ontdooien in de koelkast voor je hem in de oven schuift.