Daarnaast is komkommer goed voor de gezondheid van je nieren omdat deze het urinezuur level in je lichaam verlagen.
Ook voor het reinigen van het lichaam is komkommer zeer gezond. Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
6: Komkommers en het hart
Daarnaast zijn komkommers rijk aan kalium en magnesium. Een portie van 150 gram ongeschilde komkommer bevat 193 milligram kalium en 17 milligram magnesium. Kalium speelt een rol bij het reguleren van de bloeddruk. De al genoemde cucurbitacines kunnen aderverkalking helpen te voorkomen.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Veel gezonde groenten, zoals spinazie en boerenkool, bevatten veel kalium en zijn moeilijk in te passen in een dieet voor nierpatiënten.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Het verlaagt uw bloeddruk .
Kalium is een elektrolyt die helpt de hoeveelheid natrium te reguleren die door de nieren wordt vastgehouden. Komkommers zijn een goede bron van kalium. Het drinken van komkommerwater helpt uw lichaam om meer kalium binnen te krijgen, wat mogelijk helpt om uw bloeddruk te verlagen.
Wist je dat de komkommer tot de top drie behoort van meest gekweekte groente? Zo kom je bijna nooit voor een leeg schap te staan en dat is maar goed ook, want de komkommer is geschikt om elke dag te eten. Hij is lekker, gezond en bevat ook nog eens weinig calorieën.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Sprenkel een beetje zout over de komkommer en zet een halfuur in de koelkast. Hiermee wordt de komkommer nog zachter en krijgt het een mooiere groene kleur.
Voor het effect op je gezondheid maakt het niet veel uit. De voedingsstoffen in de schil zijn heel gelijkend aan die in de vrucht en een stuk fruit of groente zit sowieso al boordevol vitamines en mineralen.
Te veel zout en suiker kunnen immers schadelijk zijn voor je nieren, omdat ze je bloeddruk kunnen verhogen en je nieren kunnen belasten. Beperk daarom de inname van bewerkte voedingsmiddelen en kies in plaats daarvan voor verse, onbewerkte opties.
In Nederland hebben ongeveer 1,7 miljoen mensen chronische nierschade. Dit is in veel gevallen het gevolg van hoge bloeddruk of diabetes. Daarnaast kan teveel zout eten leiden tot nierschade.
Donkergroene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, snijbiet en snijbiet zitten boordevol vitamine A en C, calcium en vele andere belangrijke mineralen.
Komkommers zijn rijk aan verschillende soorten antioxidanten, zoals lignanen, tritrpenen en flavonoiden. Deze stoffen hebben ook een ontstekingsremmende werking.
Veelgestelde vragen. Kunnen we 's avonds komkommer eten? Ja, komkommer 's avonds eten is gunstig omdat het weinig calorieën bevat en veel water bevat, wat de hydratatie bevordert en helpt bij gewichtsverlies .
3–4 komkommers zijn prima als je ze elke dag eet en er is geen probleem als je ze elke dag eet. Zoveel als je wilt, mits je ook andere groenten eet. Komkommer levert je kalium, vezels, vitamine C en andere voedingsstoffen.
U moet voorzichtig zijn met het eten van te veel komkommer als u bloedverdunners gebruikt, zoals Jantoven (warfarine), of als u een bloedstollingsprobleem hebt . Dit komt omdat voedingsmiddelen met veel vitamine K ervoor kunnen zorgen dat bloedverdunners niet goed werken.
Komkommers behoren tot de beste voedingsmiddelen om de gezondheid van de nieren te ondersteunen . Hier zijn zes redenen waarom: Ze bevatten van nature veel water, wat helpt de nieren te spoelen en de vocht- en elektrolytenbalans te ondersteunen. Hun hoge watergehalte maakt ze ook een vullend voedsel, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing en het overwinnen van hunkering.
3 | De komkommer is goed voor het hart.
In de komkommer zitten flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die bescherming bieden tegen verschillende hartziektes.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Rijk aan antioxidanten
Komkommers zitten vol antioxidanten zoals flavonoïden en tannines. Antioxidanten gaan de ophoping van vrije radicalen in het lichaam tegen. Hierdoor worden ontstekingen geremd en kan de kans op chronische ziekten verminderen.