Banaan niet in de smoothie Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten.
Kortom: 'myth busted'. De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen.
Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.
Een smoothie met banaan is heerlijk romig. Banaan is misschien wel de beste basis voor in een smoothie. Smaakvol en gezond, want een banaan zit bomvol vitamines, vezels en mineralen. Natuurlijk kun je nog meer in je banaan smoothie stoppen, zoals aardbei, framboos, avocado, spinazie en havermout.
Bevroren fruit
Ook bevroren fruit kan de smoothie dikker en zoeter maken. Bovendien is het makkelijk, want je kunt altijd een zakje in je diepvriezer bewaren. Probeer kokosnoot of mango om je smoothie extra smeuïg te maken.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.
Magere yoghurt (met of zonder toegevoegde smaakjes)
Yoghurt is een rijke bron van eiwit en calcium. Maar pas op voor de toevoegingen in bijvoorbeeld fruityoghurt. Vaak staat het toegevoegde fruit voor een hoeveelheid extra suiker tot wel meer dan 10 gram in een klein potje van 125 gram.
Een blender en een molen zijn ideaal voor smoothies, maar het gebruik van grote of uitzonderlijk harde diepvriesproducten, zoals bessen of amandelpasta , kan de blenderbeker of de messen breken, wat kan resulteren in scherven van plastic of glas en spetters van eten overal.
Blenders zijn ideaal voor het bereiden en maken van heerlijke sauzen, soepen en bouillons. U kunt hete vloeistoffen blenden, maar let op : Bij het blenden van hete vloeistoffen of ingrediënten moet de Ingrediënt-afmeetdop op zijn plaats blijven over de dekselopening. Omdat deze is geventileerd, kan de stoom ontsnappen.
Terwijl de meeste blenders ijs kunnen crushen, kunnen grote ijsblokjes de motor belasten of de messen beschadigen . Daarom is het beter om crushed ice of kleinere ijsblokjes te gebruiken voor het blenden.
Bananen zijn gezond, lekker en makkelijk, en het kan zeker geen kwaad om elke dag banaan te eten.
Naarmate een banaan rijper wordt, worden de koolhydraten namelijk omgezet in suiker. Fruitsuiker weliswaar. Wil je afvallen aan de hand van een koolhydraatarm dieet? Dan kan je de banaan beter links laten liggen.
De vezels in bananen zijn heel bijzondere oplosbare vezels die het cholesterol verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlagen. Onze bananen beschermen het hart: het zijn echte kaliumbommetjes. Kalium is een mineraal dat van belang is voor de opbouw van sterke spieren.
Hoewel bananen dus helemaal niet zo gezond zijn in smoothies, bevatten ze wel veel vezels, vitamine B6 en kalium. Daarom is het nog steeds een goed idee om ze te eten, maar mix ze niet met andere fruitsoorten.
Groene smoothies: vol energie en koolhydraatarm
Een smoothie met veel groente geeft je een vol gevoel (veel vezels!) en bevat weinig glucose, waardoor je minder snel last krijgt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Extra voordeel van al die vezels in je groentesmoothie is dat het erg goed is voor je darmen.
Het 21-Day Smoothie Diet is een dieetplan van 3 weken waarbij twee maaltijden per dag worden vervangen door smoothies . Het programma beweert de immuniteit te verbeteren, het energieniveau te verhogen, de gezondheid van de huid en darmen te verbeteren en snel gewichtsverlies te bevorderen.
"We waren echt verrast om te zien hoe snel het toevoegen van een enkele banaan het flavanolengehalte in de smoothie en de flavanolengehaltes die in het lichaam worden opgenomen, verlaagde . Dit benadrukt hoe voedselbereiding en -combinaties de absorptie van voedingscomponenten in voedingsmiddelen kunnen beïnvloeden."
Een rijpe mango kun je beter niet in de buurt van een banaan bewaren. En een mandarijn niet vlakbij een meloen. Want fruit kan elkaar verkeerd beïnvloeden. Vooral als het dicht bij elkaar ligt.
5. Citrusvruchten . Citrusvruchten zoals limoen, sinaasappels of grapefruits kunnen in combinatie met bananen bij sommige mensen leiden tot indigestie of maagklachten. Dit komt door de aanwezigheid van zure voedingsstoffen in zowel bananen als citrusvruchten, waardoor de combinatie slecht is voor de maag.
Smoothies kun je ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje of beker. Schudden voor gebruik! Je kunt ook een smoothie maken en die invriezen: in de vriezer is-ie maximaal 3 maanden houdbaar.
Het is het beste om superzoete vruchten te vermijden als je probeert af te vallen. Kies in plaats daarvan voor verse of bevroren bessen, groene appels en citrusvruchten. Zelfs "gezonde" zoetstoffen, zoals honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en agavenectar, zijn aan het eind van de dag nog steeds suiker.
Yoghurt in je smoothie gebruiken voegt proteïne toe — voor een grotere proteïneboost gebruik je gezeefde (Griekse) yoghurt. De proteïne uit de yoghurt die aan de vezels uit het fruit is toegevoegd, helpt je vol en tevreden te blijven.