Verwijder het eventueel aanwezige loof. Was de bospeen voordat je hem gaat schrappen of schillen. Snijd een plakje van de boven- en onderkant. Bospeen kun je rauw én gekookt eten!
Zet een pan met water op het vuur en voeg daar een snufje zout aan toe. Maak de wortel schoon onder de kraan en schrap eventueel de wortel - dit hoeft niet. Verwijder de bovenkant en snijd de rest in stukjes. Na het schoonmaken kun je de wortels koken.
Maar is het wel nodig om de schil eraf te halen? Goed nieuws; de meeste vitaminen van de wortel zitten direct onder de schil, en de meeste smaak zit ín de schil. Het is dus niet per se nodig om ze te schillen, dan verwijder je de meeste vitamines. Wel is het belangrijk dat je wortels eerst goed wast.
Hoe schoon te maken. Wacht met het schoonmaken van wortels tot ze klaar zijn om te serveren of te koken. Schil en spoel ze vervolgens af onder stromend water . Als u besluit ze ongeschild te gebruiken, maak ze dan goed schoon met een stevige schrobborstel onder lauw, stromend water.
Bereiden. Schrap of schil de bospeen met een dunschiller en stoom de worteltjes gaar in zo'n 12 tot 15 minuten. Is een beetje afhankelijke van de dikte wanneer ze gaar zijn.
Waarom is bospeen goed voor je gezondheid:
De bospeen bevat veel bètacaroteen, wat hem ook zijn typische oranje kleur geeft. In je lichaam kan bètacaroteen worden omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk om je ogen goed te laten functioneren.
Bospeen met loof zijn lichtzoet en zijn rauw te eten maar ook gegaard. Je kunt ze schillen en meenemen als gezonde snack of lekker koken en grillen voor bij een lekker stukje vlees.
Schillen en bijsnijden: Het schillen en/of bijsnijden van de buitenste schillaag of bladeren van fruit en groenten helpt om pesticidenresten te verminderen. Spoelen: Het spoelen van producten in warm water gedurende ten minste één minuut of langer kan helpen om de aanwezigheid van pesticiden op producten te verminderen.
Als dit uw eerste keer is dat u inmaakt, is het raadzaam om de principes van thuis inmaken te lezen. Procedure: Was, schil en was de wortels opnieuw . Snijd of dobbelsteentjes. Hot pack – Bedek met kokend water; breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
En tot slot is water alles wat je nodig hebt om de wortel te wassen , geschild of ongeschild. Vermijd dus het gebruik van zeep of andere stoffen die de wortel mogelijk kan absorberen.
Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn. De kleur oranje is feller en de wortels glanzen meer. Genoeg redenen om de schil er dus even vanaf te halen!
Hoe verwijder je efficiënt de kern van een wortel? Rol de wortel met voldoende druk. Maak het membraan los dat ze bij elkaar houdt. Schuif het xylum eruit als een kurk .
Bospeen met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je peen in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen bospeen die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen.
Veel mensen schillen wortels voor bereiding met een dunschiller. Helemaal niet nodig, want de schil van een wortel kun je gewoon eten. Als je wortels schilt, hoef je ze niet te wassen en zien ze er vaak smakelijker uit. Ditzelfde resultaat kun je ook prima bereiken door ze eerst te wassen en vervolgens te schrapen.
Wanneer je een wortel schrapt met een mesje beschadig je de celstructuur. Je scheurt de celwanden als het ware uit elkaar. Deze afgescheurde celwanden blijven hangen aan de rand van de wortel. Kleurstoffen uit de wortel worden blootgesteld aan zuurstof en licht, waardoor de oranje kleur verdwijnt.
Omdat er geen chemicaliën zijn toegevoegd, zou je denken dat biologische producten een veilige indicator zijn dat er geen pesticiden of herbiciden op het product te vinden zijn. Helaas, dan heb je het mis.
Om een wortel gemakkelijk schoon te maken, spoel je de groente af onder lauw stromend water .
Conclusie. Of u besluit een wortel te schillen of niet, is aan u. Uit onze tests blijkt dat er misschien maar één moment is waarop het zinvol is om altijd te schillen; namelijk wanneer u stoomt . De schil van gestoomde wortels kan taai, droog en extra taai zijn.
Zorg dat het water hoog genoeg is om de potten te bedekken. Doe het deksel op de waterbadcanner en breng aan de kook. Laat het, zodra het kookt, slechts 10 minuten koken (niet langer, anders worden de wortels zacht).
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef . Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger. Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Gebruik gewoon kraanwater in plaats van zeep, wasmiddel of in de winkel gekochte 'product wash'. De FDA en de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention raden beide een simpele oplossing aan: was producten met stromend water. De instanties raden het gebruik van azijn, commerciële product wash, zeep of wasmiddelen af .
Doe koud water in een kom met een beetje witte azijn (ik gebruik een volle dop). 2. Voeg de bessen toe aan de azijn/wateroplossing en laat ze ongeveer 15 minuten staan. 3. Spoel de bessen even af en leg ze op een handdoek om te drogen.
De ongepelde waarheid
Johnson, wetenschappers aan het Antioxidants Research Laboratory van de Tufts University, "is deze wortelgroente volkomen veilig om ongeschild te eten." De schil is zelfs erg gezond voor ons, omdat deze de hoogste concentraties vitamine C en niacine van alle wortels bevat .
Wortelen bevatten net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Net als andere groenten staan wortelen in de Schijf van Vijf. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte.
Bij peen ligt dit oorspronkelijk anders: daar wordt verwezen naar de wortel inclusief het loof. Maar inmiddels is de definitie van peen verder opgerekt: Bospeen: hier gaat het om wortelen waar het loof nog aan zit, dat is samengebonden tot een bos.