Chocolade kun je het beste proeven door er eerst aan te ruiken en vervolgens een klein stukje in de mond te laten smelten. Niet kauwen! Rol het stukje door je mond en zuig er wat lucht bij. Zo komt er meer smaak los.
Pure chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en geur- en smaakstoffen zoals vanille. De ingrediënten van pure chocolade zorgen voor de bittere smaak, waarbij geldt: hoe meer cacao en hoe minder suiker er wordt toegevoegd, hoe bitterder de chocola.
Bewaar de pure chocolade op kamertemperatuur .
Als chocolade koud is, komen de smaken en aroma's niet zo snel vrij als wanneer het op kamertemperatuur is. Bovendien smelt chocolade op kamertemperatuur direct in je mond, wat de algehele ervaring verbetert.
Knijp je neus dicht en neem een hapje. Laat het chocolaatje smelten in je mond en probeer de smaak te herkennen. Laat je neus nadien los en haal diep adem om de aromatische noten te kunnen herkennen. Beweeg het chocolaatje tot slot doorheen je mond en kauw.
Het is vrij bitter, wat je mag verwachten van een hoger percentage cacao, maar tijdens het proeven van onze test merkten we dat het kwam door een smaakprofiel dat vooral cacao bevatte, ondersteund door zachte bloemige tonen .
Ondanks de overweldigende voordelen van pure chocolade, is er één waargenomen negatief punt dat sommige liefhebbers van zoete melkchocolade afschrikt: de sterke en vaak bittere smaak . De reden dat pure chocolade bitter smaakt, is vanwege het hoge percentage cacao (60-95 procent van de cacaobestanddelen).
In plaats van een hele reep chocolade te eten, beperk je jezelf tot één of twee blokjes pure chocolade met meer dan 70% cacaobestanddelen . Sommige mensen vinden het een goed idee om de reep in blokjes te breken en ze in porties van één of twee blokjes in te vriezen.
Knijp je neus dicht: bijt en laat smelten, ontdek de basissmaken. Laat je neus los en haal diep adem: focus op de aromatische tonen. Beweeg de chocolade tegen je gehemelte, kauw: verken het mondgevoel. Drink tussen de chocolades door water om je gehemelte te neutraliseren.
“Veel mensen hebben dit ook bij pure chocola, oude kaas en rode wijn. Daar zitten bepaalde stoffen in dat het neusslijmvlies meer prikkelt dan andere dingen. Je neus reageert daar dan sneller op, dus je niest erdoor. Dit is vooral zo als je extra gevoelig neusslijnmvlies hebt.
Geniet van de smelt
Nadat je hebt gekeken, geroken en geknapt, stop je de chocolade in je mond. Maar weersta de drang om te kauwen en te eten. Houd in plaats daarvan de chocolade tegen je gehemelte en beweeg je tong over de onderkant ervan, waarbij je eerst opmerkt hoe het smelt en dan hoe het voelt .
Voeg zoetstoffen toe
Door zoetstoffen toe te voegen, kun je de bitterheid van pure chocolade in balans brengen. Suiker is de meest voorkomende optie, maar je kunt ook alternatieven overwegen zoals honing, ahornsiroop of suikervervangers voor een ander smaakprofiel of om aan dieetbehoeften te voldoen.
" Doe een klein stukje in je mond, kauw een paar keer, maar laat het vooral smelten op je tong ," zegt Laiskonis. Combineer het. Een donkere reep met stukjes gedroogd fruit, noten of zeezout kan zoeter smaken dan een gewone donkere reep, zelfs als beide hetzelfde cacaopercentage bevatten.
Je kunt jezelf trainen om van hogere percentages pure chocolade te genieten, net zoals je espresso zonder suiker zou drinken . Het zou echter weken, zo niet maanden duren om je smaakpapillen te trainen en langzaam de algehele suiker- en zoettolerantie te verminderen door steeds meer suiker uit je dieet te schrappen.
Pure chocolade is een bittere smaak, maar het mag niet onaangenaam smaken. Veel chocoladeliefhebbers weten niet dat er 2 soorten bitterheid in pure chocolade zitten: een goede, die bijdraagt aan de geliefde intensiteit, en een slechte, die het als een straf laat voelen.
Pure chocolade is een belichaming van elegantie en diepte . De rijke cacaosmaak, verweven met de zijdezachte omhelzing van cacaoboter, werpt een betoverende betovering op uw smaakpapillen. Pure chocolade, met zijn gedurfde, bijna diepgaande smaak, is een reis naar de diepten van cacao.
De gezondheid van chocolade hangt af van de hoeveelheid vet en suiker er aan de chocolade is toegevoegd. Des te meer cacao er toegevoegd is aan de chocolade, des te gezonder de chocolade is. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Chocolade kan sommige mensen laten niezen om verschillende redenen, waaronder individuele gevoeligheden of allergieën voor de ingrediënten , wat een histamine-afgifte kan veroorzaken en kan resulteren in niezen. Bovendien kan het eten van chocolade de trigeminuszenuw in de neusholtes stimuleren, wat een niesreflex veroorzaakt.
Het cacaogehalte
Chocolade moet minimaal een cacaogehalte van 54% hebben, om “puur” te mogen heten. Dit is vastgelegd in het Warenwetbesluit en Europese kwaliteitsstandaarden. Een hoger cacaopercentage mag echter ook. Hoe meer cacao een reep bevat, des te puurder hij is.
Een hele fijne eigenschap aan chocolade is dat het goed voor je huid is. Pure chocolade bevat hoge concentraties aan flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, waardoor je die fijne lijntjes en rimpels langer buiten de deur kunt houden.
De smaak is namelijk alleen zoet. Je krijgt er vooral een plakkerig mondgevoel van. Zoet kan smaken onderdrukken, dus je wil supermarktchocolade liever niet bij thee van hoge kwaliteit, omdat de kans bestaat dat aroma's worden weggedrukt door de suikers in de chocola.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Chocola vind je vaak zo lekker omdat je de zoete smaak associeert met de grote hoeveelheid calorieën en de belonende waarde van cafeïne-achtige stoffen in de cacao. Dit associatief leerproces verklaart waarom prikkels als de geur en kleur van een stuk chocola smaakverwachtingen oproept.
Combineer een 100% chocolade reep met kaas, fruit, noten, koffie of wijn . (Meer hierover in de volgende secties.) Smelt de chocolade en voeg suiker, honing of kunstmatige zoetstof toe. Voeg gekonfijt fruit toe.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Hoewel suikers en zoetstoffen van welke soort dan ook, evenals geraffineerde granen en sappen, beperkt of geëlimineerd kunnen worden, mag u wel beperkte hoeveelheden pure chocolade, fruit, volkoren granen en zelfs alcohol eten . Voor de beste resultaten, volgens de experts, moet u matigen en bewust genieten van die voedingsmiddelen.