Boter is een beschermde term die pas gebruikt mag worden als het goedje uit minstens 80% melkvet bestaat, dus boter en roomboter zijn daarin hetzelfde. Je hebt aan de andere kant margarine met het grote verschil dat dit wordt gemaakt van plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie, sojaolie en zonnebloemolie.
Het eten van roomboter hangt samen met een verkleind risico op obesitas, diabetes en hartproblemen. Margarine bevat iets minder calorieën dan roomboter. Bovendien is margarine volledig plantaardig, wat een reden zou kunnen zijn om voor margarine te kiezen.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk. Roomboter wordt meestal als blok, verpakt in een wikkel verkocht.
Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
Een laagje boter met zeezout smaakt heerlijk op een verse boterham of een krokante pistolet, maar voor bakken en braden is het gebruik van ongezouten boter aan te raden. Op deze manier heb je meer controle over de kruiding van de bereiding en van de eventuele jus of saus die erbij hoort.
Wanneer je margarine gebruikt om vlees mee te bakken, dan is het belangrijk om tijdens het verhitten het schuim weg te laten trekken voordat je het vlees in de pan doet. Omdat margarine ongeveer 80 procent vet bevat, en daarnaast water, bestaat de kans dat het product gaat spetteren tijdens het verhitten in een pan.
Altijd een goed begin van een maaltijd: knapperig brood met romige boter. En dan hebben we het wel over écht goede boter. Eén van de betere boters in het supermarktschap is die van Lurpak. Gemaakt van Deense melk en die ligt gewoon naast de andere boter en margarine.
Geklaarde boter is het pure vet van roomboter. Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken.
Roomboter bevat vooral verzadigd vet en heel weinig onverzadigd vet. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed.
Qua voedingswaarde bevat grasboter minder verzadigde vetten, meer PUFA's en meer van de hart-gezonde omega-3- en geconjugeerd linolzuur (CLA)-vetzuren dan gewone boter.
Grasgevoerde boter
Dit vetprofiel is gezonder voor je hart dan traditionele boter, dus ik zou het de gezondste boter noemen. Grasgevoerde boter is ook romiger en zachter, waardoor het makkelijk op toast te smeren is.
Als oliën gebruikt worden voor de productie van margarine, komen er soms transvetten vrij door het gedeeltelijke verhardingsproces. Dat proces zorgt ervoor dat onverzadigde vetten, verzadigd én deels transvetten worden. "Dat is niet oké, want transvetten zijn zelfs ongezonder dan verzadigde vetten."
Margarine overtreft vaak boter als het gaat om hartgezondheid . Margarine is een mengsel van oliën die voornamelijk uit onverzadigd vet bestaan. Boter wordt gemaakt van room of melk. Het type vet dat in dierlijke producten wordt aangetroffen, zoals room, is voornamelijk verzadigd vet.
Kijk gewoon zelf even op de ingrediëntenlijst als je een goede keuze wilt maken. Kies dan voor een margarine met zoveel mogelijk onverzadigd vet zoals zonnebloem-, lijnzaad-, soja-, raapzaad-, of koolzaadolie, en zo min mogelijk palmvet. Palmvet is namelijk ook een verzadigd vet en niet zo'n duurzaam product."
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Geklaarde boter kan dus op hoge temperatuur worden verhit, zonder dat het aanbrandt of bruin wordt. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld pannenkoeken, poffertjes of crêpes wilt bakken. Daarnaast kun je er ook in frituren. En als je wil, kun je deze botersoort zelfs op een boterham smeren.
Melkbestanddelen zijn de reden dat boter bij een lagere temperatuur begint te verbranden dan bijvoorbeeld olijfolie. Wanneer je boter klaart, verwijder je alle melkbestanddelen en water, maar blijft het botervet over. Dit creëert een hoger rookpunt, waardoor geklaarde boter ideaal is om te koken en te sauteren.
Roomboter (boter) is een smeerbaar vet gemaakt van melk. Boter bestaat vooral uit afgeroomde melk (room) en een klein beetje water. Om 1 kilo boter te maken, is de room van ongeveer 25 liter melk nodig. Roomboter bevat vitamine A, D en E en mineralen zoals calcium en kalium.
Aldi smeerbare boter
Dit bevat Aldi's boter gemengd met koolzaadolie om het smeerbaar te maken - 64 procent boter, 26 procent koolzaadolie, water en zout. Dit leek zo op Lurpak, ik had moeite om het verschil te proeven! Het had een geweldige smaak en smeerde net zo goed als de Lurpak.
LURPAK® KWALITEITSBOTER SINDS 1901
Het meest waardevolle en smaakvolle deel van de melk – de room – wordt zorgvuldig "gerijpt" vóór het boterproductieproces. Er worden melkzuurculturen toegevoegd, wat een frisse en licht aromatische noot geeft met de onmiskenbare romigheid die de karakteristieke Lurpak®-smaak creëert . Dat is alles.
Lurpak ongezouten roomboter wordt gemaakt van 100% verse melk. We halen gewoon de room uit de melk en karnen deze tot boter. Wat overblijft is roomboter met de kenmerkende, romige, delicate en frisse smaak van.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Is margarine gezond? Margarine bevat minder verzadigd vet dan roomboter, namelijk “slechts” 33 gram per 100 gram. Er zitten per 100 gram 25 gram enkelvoudig onverzadigde vetten in en 17 gram meervoudig onverzadigde vetten. Meer meervoudig onverzadigde vetzuren klinkt goed, maar dat is het niet per se.
Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2.