Is witlof gezond? Witlof bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, kalium en foliumzuur. Het is ook een goede bron van vezels. Witlof kan rauw of gekookt gegeten worden.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Onbeperkt eten.
Met slechts 1 gram per 100 gram behoort witlof tot één van de meest koolhydraatarme groenten. Hier kan je hier dus nooit teveel van eten.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond. Lekker in bijvoorbeeld een salade, maar ook gevuld als een schuitje. Ontdek de lekkerste recepten met rauwe witlof bij Jumbo en laat je inspireren.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Doordat het weinig calorieën bevat kan je er veel van eten. Hierdoor is het bijvoorbeeld een goede manier om je maaltijd meer volume te geven als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Het bevat daarnaast verschillende belangrijke voedingsstoffen. Het bevat vooral veel B-vitamines.
Witlof-weetjes
Daarnaast is witlof rijk aan kalium, fosfor, magnesium en calcium. Door het hoge kaliumgehalte werkt de groente vochtafdrijvend en heeft een positief effect op je bloeddruk. Ook bevat witlof inuline, een vezeltje die de groei van gezonde (bifido)bacteriën in de darmen stimuleert.
Cichorei kan rauw of gekookt gegeten worden en is er in rode en witte varianten. Hoewel het in het Verenigd Koninkrijk cichorei genoemd wordt, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS heet het andijvie. De simpele salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.
Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering. Is witlof goed voor cholesterol? Witlof kan een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte.
Witlof kan zowel rauw als gekookt worden gegeten . Als witlof rauw is, is het knapperig en bitter, waardoor het een geweldige toevoeging is aan salades. Als het gekookt is, verandert de scherpe smaak van witlof in een zachte, nootachtige zoetheid.
Veel mensen geloven dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte groenten. Toch is dat niet helemaal waar. Het koken van ons voedsel helpt namelijk een handje bij de spijsvertering en de opname van vitamines.
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
Gebruik geen zoetmakers zoals honing, kokosbloesemsuiker en alle andere hippe suikers. Eet fruit (citrusfruit, druiven en kersen) maar vermijd vruchtensappen. Eet 3 hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes.
Reken op 250 tot 300 gram witlof per persoon. Dat zijn ongeveer 2 grote of 4 kleine stronken witlof.
Waar zit het bittere gedeelte van witlof? Het bittere gedeelte van witlof zit vooral in de kern en in de groene puntjes van de bladeren. Echter is de kern van witlof tegenwoordig niet meer zo bitter en kun je deze dus prima laten zitten en opeten.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.