Als de klachten van verstopping langer dan twee weken aanhouden is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Neem altijd contact met de huisarts op als je naast verstopping ook bloed bij de ontlasting hebt of als je hoge koorts hebt.
Het is niet ongewoon of verontrustend als je enkele dagen geen ontlasting hebt. Verstopping is een klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Verstopping kan bijvoorbeeld optreden tijdens de eerste dagen van een reis, bij verandering in de voeding of tijdens een ziekte waarbij bedrust moet worden gehouden.
Bij verstopping gaat poepen moeilijk. U poept minder dan 3 keer per week. Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen.
Activiteiten zoals wandelen, joggen en fietsen verhogen je metabolisme, wat de voortstuwende beweging van de darm stimuleert. Hoe meer je beweegt, hoe actiever je darmen zijn. Als je dus nauwelijks beweegt blijft er meer ontlasting in je darmen achter, waardoor verstopping kan ontstaan.
Als je moet poepen, graaf dan eerst een gat van zo'n 20 centimeter diep in de grond. Dat kan prima met een stok of een schepje, dat je in je wandelrugzak meeneemt. Doe je behoefte in het gat. Meng vervolgens de ontlasting met wat organisch materiaal, voordat je je gat dichtgooit.
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging.
Wat is het? Sommige mensen hebben 3 keer per dag ontlasting, anderen 3 keer per week. Als je regelmatig meer dan 3 dagen geen ontlasting hebt of hard moet persen, dan spreken we van constipatie, verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Massage van de buik in een cirkelvormige beweging in de richting van de darm (met de klok mee) kan ook helpen. Als de darm zich heeft geleegd is het verstandig te controleren of er geen ontlasting achtergebleven is. Dit kun je doen door een vinger met een handschoen aan zachtjes in de endeldarm te duwen en te draaien.
Het reguleren van de ontlasting: Een vezelrijk dieet, regelmatig eten en voldoende water drinken, kunnen uw klachten soms al verhelpen. Laxeermiddelen kunnen er daarnaast voor zorgen dat uw ontlasting zacht blijft. Zie ook onze patiëntenfolder: Gebruik van psylliumvezels.
Obstipatie wordt in het algemeen omschreven als een ontlastingspatroon waarbij u minder dan drie keer per week ontlast. Als obstipatie langer dan drie maanden aanwezig is - ondanks behandeling - spreken we van chronische obstipatie.
'Warme dranken in het algemeen, met name een warme kop koffie of thee, vooral 's ochtends, kunnen helpen om darmen in beweging te krijgen,' zegt Lee.
Eet vezelrijk
Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.
Onoplosbare vezels eten
Zij houden vocht vast in de darm en zorgen ervoor dat hij beter beweegt, zodat de ontlasting zachter wordt. Je vindt onoplosbare vezels in volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten en aardappelen. Dertig gram vezels per dag is een haalbare richtlijn.
Heb je last van verstopping? Dan kan het drinken van een glas appelsap een positief effect hebben op je stoelgang. Hier zit veel fructose, glucose en sorbitol in, stoffen die laxerend werken. Houd het wel bij appelsap en ga niet over op appelmoes.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
In plaats van lijnzaadolie kun je ook kokosolie, MCT-olie (supermarkt) of olijfolie gebruiken. Vaak werkt het snel, maar bij sommigen duurt het wel even, tot soms zo'n zes uur na het innemen van de olie.
Uw ontlasting is hard en droog doordat u zo weinig kan poepen. U heeft last van buikpijn of buikkrampen. Het is mogelijk dat u wat diarree krijgt, wat langs de harde poep naar buiten lekt. Soms kunt u ook last hebben van keutels.
Bisacodyl is een laxeermiddel dat heel snel werkt. Een zetpil werkt vaak al binnen 20 minuten. Als je een tablet met bisacodyl slikt, dan merk je het effect na ongeveer 6-12 uur. Gebruik bisacodyl niet langer dan 3 dagen achter elkaar.