Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Gebruik een plantenspuit om heet water op het ijs te spuiten, net zolang tot al het ijs gesmolten is. Ook met een föhn of ventilator kun je het ijs smelten. Je laat de deur van de vriezer open staan als je deze methode kiest. Zet een pan met kokend water in de vriezer en sluit de deur voor minstens een kwartier.
In principe al je eten verwijderen, de stekker uit het stopcontact halen, alle ijs laten smelten en dan het compartiment laten drogen. De stekker er weer in doen, laten afkoelen en dan je eten weer in het compartiment doen.
Etensresten voldoende afkoelen
Heb je veel ijs in de vriezer, dan is dat het gevolg van vochtige lucht die is gecondenseerd, en die vervolgens is bevroren op de binnenwanden van je vriezer.
– Zet een heet pannetje water in de vriezer. Door de warme lucht die hier van af komt smelt het ijs sneller. – Vul een spuitbus (bijvoorbeeld een plantenspuit of een lege spuitbus van bijvoorbeeld schoonmaakmiddel) met heet water, en spuit dit water op het ijs.
Suiker: meer dan alleen een zoetstof
Op dezelfde manier kan te weinig suiker in ijs het keihard maken. Omdat suiker het vriespunt van het water in ijs verlaagt, zal de juiste hoeveelheid ervoor zorgen dat je ijs niet helemaal bevriest – dat wil zeggen, het blijft schepbaar in plaats van dat het verandert in een blok ijs.
Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs.
Een zeker teken dat er sprake is van een opbouw is de aanwezigheid van vorst of ijsvorming op de binnenwanden, vloer of plafond van de vriezer. Een dergelijke vorstvorming duidt meestal op een probleem in het zelfontdooisysteem of beschadigde deurpakkingen .
Laat het ijs smelten
De makkelijkste manier om een vriezer te ontdooien is door het ijs gewoon vanzelf te laten smelten . Nadat u de stekker van uw apparaat uit het stopcontact hebt gehaald, laat u de deur open en wacht u tot het ijs vanzelf smelt. Als u het smeltproces wilt versnellen, kunt u een ventilator bij uw vriezer zetten om het ontdooien te vergemakkelijken.
Een no-frost kast hoeft daarentegen officieel niet ontdooid te worden. Toch raden wij aan om dit eens in de 2 jaar toch te doen, al is het maar om de problemen voor te zijn.
Er kunnen zich om een paar redenen ijs vormen op de bodem van vriezers. De meest voorkomende redenen zijn vochtige lucht die de vriezer binnenkomt, defecte deurafdichtingen en slechte ventilatie .
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is.
Zorg ervoor dat de vriezer goed is afgesloten om warme lucht en vochtigheid buiten te houden , zodat u het risico op vorstvorming kunt verminderen. Houd de temperatuur constant en maak de binnenkant van uw vriezer regelmatig schoon om eventuele bestaande vorst te verwijderen. Zorg ervoor dat de thermostaat van uw vriezer goed is ingesteld.
Er zal ijs op de bodem van het vriesvak ontstaan als de deur niet goed gesloten is en de koele lucht in de vriezer zich kan vermengen met de warme en vochtige lucht buiten . Om ijsvorming te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de koele lucht in alle compartimenten van uw vriezer circuleert.
WAAROM VRIES MIJN VRIEZER ALLEEN AAN DE ONDERKANT OF BOVEN? Als uw vriezer overvol is met bevroren voedsel, kan dit de verdamperventilator blokkeren en de circulatie van de juiste luchtstroom belemmeren . Dit kan schommelingen in de vriezertemperatuur veroorzaken.
Door de ijsvorming in de vriezer duurt het langer voordat dingen bevriezen en nemen de prestaties van de vriezer af. Als je vriezer geen NoFrost functie heeft, moet je deze handmatig ontdooien.
Gaat het vriezen? Zet de thermostaat 's nachts of als je er niet bent, niet lager dan 14 graden. Het is ook verstandig om alle radiatoren een beetje open te draaien. Laat kwetsbare en slecht geïsoleerde leidingen, die toch niet vaak gebruikt worden, leeg en draai deze dicht.
Producten worden goed ingevroren bij een temperatuur van -18 graden Celsius. Het apparaat een paar graden lager zetten, is bij de meeste vriezers ook mogelijk. Voor de diepvriesproducten maakt dit alleen geen verschil. Een lagere temperatuur zorgt er namelijk niet voor dat voedsel langer houdbaar is.
Houd de pint luchtdicht
Naast het deksel op uw pint of gallon, kunt u plasticfolie strak over het oppervlak van uw ijs leggen voordat u het afdekt met een deksel. Dit zal helpen voorkomen dat er ijskristallen ontstaan.
Zwem, als je onder het ijs terechtgekomen bent, op de rug en zoek naar de donkere plek (het wak of de bijt) dan wel een afwijkende (vaak zwakkere) plek in het ijs. Zet in het laatste geval met de handen en voeten af tegen de onderkant van het ijs en probeer daarbij met de voeten een gat in het ijs te trappen.