Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Melkproducten zijn een bron van : Eiwitten. Vitaminen zoals B2, B12; en volle melk levert ook wat A en D. Mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink.
'Twee glazen melk per dag is goed voor je'
"In zuivel zitten belangrijke bouwstenen, zoals calcium, vitamine B12 en B2. Daarbij staat niet aangegeven of het melk, yoghurt of kaas is. Wat je kiest, is niet zo belangrijk, maar wel dat je twee porties zuivel binnenkrijgt.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Iemand met hart- en vaatziekten hoeft zuivel niet te mijden. Ook is het niet nodig om zuivel uit de voeding weg te laten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Sommige studies laten zelfs een beschermend effect zien van zuivel, en van melk in het bijzonder, op de gezondheid van hart en bloedvaten.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Het eiwit in melk kan bijdragen aan de opbouw van spiermassa na krachttraining, zowel bij mannen als vrouwen en op de korte en langere termijn2–4. Onderzoek wijst uit dat het drinken van magere melk de spiereiwitsynthese na het sporten meer stimuleert dan sojadrank met eenzelfde hoeveelheid sojaeiwit3,4.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Voeding tegen gewrichtspijn
Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn.
Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
Omdat volwassenen geen melk kunnen verteren. De aanmaak van enzymen neemt vanaf het derde levensjaar af. En juist deze enzymen helpen bij het verteren van melk. Deze enzymen worden lactase genoemd.
Allereerst is het drinken van een glas warme melk geen garantie voor een goede nachtrust. Maar wat warme melk voor het slapen gaan kan zeker wel helpen. Dit komt door de het aminzouur tryptofaan dat onder andere vindt in melk, pinda's, chocolade en haver. De stof tryptofaan is nodig om serotonine aan te maken.
Eén a twee porties zuivel per dag passen in een gezond voedingspatroon. Dit is ook opgenomen in de Schijf van Vijf.” "Het kunnen dus ook andere melkproducten zijn dan melk alleen. Vooral mensen met een lactose intolerantie kunnen beter gefermenteerde zuivel gebruiken, zoals karnemelk en yoghurt.”
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Daarnaast is melk gezond voor ouderen en met name voor zeventigplussers. Dat komt omdat zuivel- en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van gezonde botten en de spiermassa, terwijl ze ook bijdragen aan het cognitief functioneren.
Melk(producten) bevatten verschillende nutriënten en andere bioactieve bestanddelen die mogelijk betrokken zijn bij de gunstige effect op de bloeddruk, zoals calcium, kalium, fosfor en bioactieve peptiden.
Omdat melk, yoghurt en kaas als 'neutraal' voor de gezondheid van het hart worden beschouwd , kunnen deze voedingsmiddelen deel uitmaken van een hartgezond dieet. U kunt echter ook een hartgezond dieet volgen zonder deze voedingsmiddelen. Onderzoek geeft geen minimale of maximale portiegrootte of hoeveelheid porties aan.
Uit een onderzoek uit 2023 met meer dan 1.400 deelnemers bleek dat er weinig bewijs was dat een hogere zuivelconsumptie, waaronder volle zuivelproducten, de bloeddruk of het cholesterolgehalte verhoogde .
Een vette huid met verstoppingen en puistjes heet acne. Stom genoeg kan 1 glas melk al voor deze problemen zorgen als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast kan de lactose (melksuiker) in zuivel bijdragen aan het ontstaan of verergeren van andere huidproblemen zoals rosacea en eczeem.
Symptomen van een calciumtekort kunnen onder andere bestaan uit broze, dunne en zwakke nagels, spierpijn en -krampen, pijnlijke of zwakkere botten, een groter risico op botbreuken, tintelingen of een doof gevoel in mond, vingers of tenen, extreme vermoeidheid en een droge, jeukende huid.
Zuivelproducten voor uw gebit
Zuivelproducten als kaas, melk en ongezoete yoghurt zijn een goede bron van calcium. Dit is essentieel voor gezonde tanden en botten. In producten als melk zit wel lactose. Dit is een natuurlijke suiker, dat volgens onderzoek het minst tandbederf veroorzaakt.