Carotenemie (carotenemia, carotinaemie, carotinodermie) is een oranje verkleuring van de huid veroorzaakt door ophoping van beta-caroteen in het bloed. Het wordt meestal veroorzaakt door het eten van (veel) wortelen en andere caroteenrijke groenten.
Je lichaam slaat carotenen op in vetten in je huid. Daardoor kleur je daadwerkelijk oranje, als je maar genoeg op wortelen knaagt. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen. Eén wortel bevat ongeveer vier milligram bètacaroteen. De meeste mensen krijgen een oranje kleurtje bij zo'n twintig tot vijftig milligram, en dat een periode lang.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop.
Het klopt dat je huid kan verkleuren door het eten van wortelen, al krijgt je huid wel eerder een oranje tint in plaats van een bruine. Dit komt door de stof bètacaroteen die en oranjeachtige tint heeft. Deze stof bevindt zich vooral in wortelen en ook in andere groenten en fruit.
Carotenemie (carotenemia, carotinaemie, carotinodermie) is een oranje verkleuring van de huid veroorzaakt door ophoping van beta-caroteen in het bloed. Het wordt meestal veroorzaakt door het eten van (veel) wortelen en andere caroteenrijke groenten.
Wanneer hoge niveaus bètacaroteen worden geconsumeerd, wordt niet al het pigment omgezet in vitamine A. Een deel ervan circuleert in de bloedbaan. Als deze hoge niveaus enige tijd aanhouden, kan de huid een oranje tint krijgen, een aandoening die bekend staat als carotenemie .
Het bekendste gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A, dat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis.
Teveel kalium kan diarree veroorzaken, maar om aan zo'n gehalte te komen, moet je extreem veel wortels bijvoeren. De geleerden zijn het er niet helemaal over eens wat een veilige marge is voor het bijvoeren van wortels. Er wordt door voedingsdeskundigen gesproken over 5 tot wel 12 kilo per dag.
Wortelen bevatten betacaroteen, het deel dat de wortel zijn karakteristieke oranje kleur geeft. Betacaroteen is de voorganger van vitamine A, bekend van de krachtige werking van antioxidanten. Wortelen dragen tevens bij aan genezing van de huid en beschermt de huid tegen schadelijke effecten van de zon.
Carotenemie werd voor het eerst beschreven in 1919 door Hess en Meyers en is de medische terminologie die geeloranje huidpigmentatie beschrijft als gevolg van hoge caroteengehaltes in het bloed . Overmatige consumptie van fruit en groenten met een hoog caroteengehalte is vaak de boosdoener.
En haar ontdekking is niet geheel anekdotisch: wetenschappers bevestigen dat wortels inderdaad de kleur van je huid kunnen veranderen . Maar het een "bruintje" noemen, is een beetje overdreven. "Als je te veel bètacaroteenrijke voeding eet, kan je huid oranje worden," vertelde dermatoloog Dr. Melissa Piliang, MD aan de Cleveland Clinic.
De kleur oranje aan de voeten
Het kan voorkomen bij mensen die veel groente en/of fruit eten waarin bètacaroteen voorkomt. Dat is vaak duidelijker aan de handen te zien dan aan de voeten. Een opvallende oranjegele kleur aan de voetzolen kan voorkomen bij het tamelijk zeldzame ziektebeeld pityriasis rubra pilaris.
Een hoge inname van bètacaroteen veroorzaakt niet dezelfde problemen als kant-en-klare vitamine A. Het consumeren van grote hoeveelheden bètacaroteen kan de huid geeloranje kleuren , maar deze aandoening is ongevaarlijk en verdwijnt als u er minder van eet.
Als je groenten kookt in een pan met kokend water, gaat er zo'n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer de wortelen worden gekookt, des te meer voedingsstoffen er verloren gaan. Toch is het goed om je te realiseren dat het eten van rauwe wortels het gezondste is.
Beta-caroteen is naar verluidt het pigment in bepaalde rode, oranje en gele vruchten en groenten. " Als je te veel beta-caroteenrijke voedingsmiddelen eet, kan je huid oranje worden ", legt Dr. Piliang uit. "Carotenemie is vrij ongewoon, maar we zien waarschijnlijk een of twee gevallen per jaar", zei ze.
Wortelen bevatten veel vezels. Hierdoor is het erg geschikt om mee te nemen als gezonde snack. Het geeft je een verzadigd gevoel.
De wortel bevat veel bitterstoffen die een gunstige werking hebben ter ondersteuning van de lever- en galfunctie. Daarnaast bevat de wortel ook fytosterolen en vetzuren zoals linoleenzuur, linolzuur, oleïnezuur en palmitinezuur.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Een gepubliceerd casusrapport (waar onderzoekers het over het geval van een patiënt hebben) vond dat het eten van ongeveer 3 kilo wortels per week (ongeveer zeven grote wortels per dag) veranderingen in de huidskleur veroorzaakte. Andere experts suggereren dat je minstens tien wortels per dag moet eten, gedurende ten minste een paar weken, om kleurveranderingen te laten optreden.
Met mate wortels eten is goed voor je gezondheid. Overmatig wortels eten kan echter een aandoening veroorzaken die carotenemie wordt genoemd . Dit verwijst naar een gelige verkleuring van de schil door de afzetting van een stof genaamd bètacaroteen die aanwezig is in wortels.
Twee eerdere onderzoeken die het effect van bètacaroteensuppletie op de huidskleur onderzochten, vonden significante veranderingen in de huidskleur na 8 weken bètacaroteensuppletie bij 10 deelnemers en in geen van beide onderzoeken werd een placebo toegepast (Stephen et al.
Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Dit stofje zit vooral in wortels. Krijg je er te veel van binnen (een te hoge concentratie of een overschot), dan kan de huid oranje worden. Dit kan niet alleen kinderen treffen, maar ook volwassenen die bijvoorbeeld intensieve sapkuren of diëten volgen.
Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen. Er zijn veel verschillende kleuren wortels en elke kleur heeft weer zijn eigen unieke voordelen voor de gezondheid.
Wortelen zitten, dankzij het stofje bètacaroteen (ook wel vitamine A), bomvol anti-oxidanten die je huid versterken en een helend effect hebben. Daarnaast vind je het mineraal silicium in wortelen en dit vertraagt het verouderingsproces van je huid en is goed voor de aanmaak van collageen (wat weer rimpels tegengaat!).