Het hebben van bevroren fruit kost minder tijd, omdat je het niet hoeft te wassen, schillen, snijden en zoals je nu weet, geeft het je het maximaal haalbare aantal voedingsstoffen die je nodig hebt.
Je leest het in ons artikel: Hoe haal je de meeste voedingsstoffen uit fruit? Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Bevroren fruit in de verpakking kan worden ontdooid in de koelkast, onder stromend water of in een magnetron als het direct voor gebruik wordt ontdooid . Draai de verpakking meerdere keren om voor gelijkmatiger ontdooien. Laat 6 tot 8 uur in de koelkast staan om een verpakking van 1 pond fruit in siroop te ontdooien.
Gebruik de ontdooistand op uw magnetron om het fruit te ontdooien. Ontdooi ze in kleine porties, we raden aan om niet meer dan 1 kopje per keer te gebruiken. Leg de bessen in een enkele laag op een bord, waarbij u ruimte laat tussen de bessen of het fruit. Voor groter fruit zoals aardbeien, stelt u de tijd in op 60 seconden.
Je kunt bevroren fruit direct uit de vriezer eten, of het een paar minuten laten ontdooien als je een zachtere textuur prefereert. Bevroren druiven, bessen, mangostukjes en bananenschijfjes zijn populaire keuzes. Je kunt bevroren fruit ook mengen met yoghurt of smoothies maken voor een smakelijke en gezonde snackoptie.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bereidingswijze voor op het fornuis: doe het bevroren fruit in een pan op middelhoog vuur, af en toe roerend . Het fruit begint te ontdooien en laat zijn sap los. Haal het van het vuur wanneer het helemaal is opgewarmd. Bereidingswijze voor op de magnetron: verwarm het bevroren fruit in een magnetronbestendige kom op 600 W gedurende 1 minuut en roer het vervolgens door.
Bevroren fruit en bessen zijn veilig om rauw, gekookt of zelfs uit de zak te consumeren . Bevroren groenten moeten echter altijd worden gekookt voor consumptie om het risico op voedselgerelateerde ziekten te minimaliseren. Gelukkig voor ons zijn er verschillende manieren om bevroren groenten net zo lekker te maken als verse.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Hoewel de meeste diepvriesgroenten en -fruit worden gewassen voor het verpakken, is het nog steeds belangrijk om ze te wassen voor gebruik . Spoel bevroren of ontdooid fruit gewoon af in een vergiet onder koud water en geniet ervan. Voor informatie over selectie, opslag en voeding, bezoek onze Fruit & Vegetable Nutrition Database.
Bevroren fruit heeft één groot nadeel: als het ontdooid is, wordt het tamelijk snel zacht en 'papperig'. Daarom is het niet altijd ideaal om het puur op te eten. Maar je kunt er wél veel andere dingen mee doen: Gebruik bevroren bessen als ijsblokjes in je glas water, homemade limonade of cava.
Wil je echt vrij blijven van pesticiden, dan is biologisch diepvries-fruit de optie. Sommige supermarkten bieden dit ook biologisch aan, maar het meeste vind je in de biowinkels.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
Eet dus vaker bevroren fruit!
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Geniet van bevroren bessen rechtstreeks uit de vriezer als een verfrissende, caloriearme snack. Je kunt ze ook mengen met Griekse yoghurt of kwark voor een eiwitrijke snack die je langer vol houdt.
Het is zo makkelijk om yoghurt en bevroren fruit te combineren tot een heerlijke zelfgemaakte bevroren yoghurt, die je als tussendoortje of dessert kunt eten.
Voedingsstoffen in fruit zijn op hun hoogtepunt direct nadat ze zijn geplukt. Omdat fruit snel wordt ingevroren, behoudt het zijn voedingswaarde . Als uw verse fruit echt vers is, kan de voedingswaarde vergelijkbaar zijn. Als uw verse fruit is verzonden en een tijdje in de winkelrekken heeft gelegen, kan het minder voedingsstoffen bevatten.
Fruit in de magnetron doen is nooit een goed idee, omdat het dan een beetje van zijn smaak en textuur verliest. Sommige soorten fruit kunnen de hitte wel verdragen, maar andere, zoals druiven, appels, perziken en peren, zullen exploderen.
Mineralen en metalen
Deze mineralen - waaronder ijzer, magnesium en selenium - gedragen zich als kleine stukjes metaal en creëren wat bekend staat als een "boogeffect" in microgolven. Een boogeffect is wanneer vonken ontstaan als gevolg van elektromagnetische golven in een microgolf die reflecteren of afketsen op metaal .
Bevroren bessen kunnen bacteriën en virussen bevatten .