Na de Spaanse verovering van de Azteken werd chocolade ook in Europa ingevoerd. Door de bittere smaak gebruikte men het in eerst instantie alleen als medicijn. Toen er eenmaal suikerriet en honing aan werden toegevoegd, werd het snel razend populair.
De Olmeken, een van de vroegste beschavingen in Latijns-Amerika, waren de eersten die de cacaoplant in chocolade veranderden. Ze dronken een eeuwenoude chocoladedrank tijdens rituelen en gebruikten het als medicijn . Eeuwen later prezen de Maya's chocolade als de drank van de goden.
In de 19e eeuw werd medicinale chocolade gebruikt om syfilis, cholera en mazelen te behandelen . (We betwijfelen of het veel hielp.) Chocolade werd door medische professionals serieus genomen.
Tegenwoordig gebruikt men chocolade niet meer als zodanig als medicijn of in ziekenhuizen. Echter geeft men tot op de dag van vandaag nog steeds toe dat chocolade energie geeft en cacaoboter een verzachtende werking op de huid heeft. Chocolade geeft je energie en vaak wordt je er vrolijk van als je het eet.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Uit het laatste onderzoek van Harvard, gepubliceerd in een recent nummer van het tijdschrift Neurology, bleek dat cacaoconsumptie het denkvermogen en het geheugen verbetert , evenals iets dat 'neurovasculaire koppeling' wordt genoemd - waarbij de bloedstroom in de hersenen verandert als reactie op hersenactiviteit - wat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere ...
Daarnaast moet u weten dat pure chocolade veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, wat net niet goed is voor de bloedvaten. Ook bevat pure chocolade veel calorieën, wat dan weer kan bijdragen aan overgewicht en wat nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Pure chocolade en aardbeien
Chocolade bevat een verbinding genaamd theobromine, die helpt griepsymptomen te verlichten . Aardbeien zitten ook boordevol vitamine C en E, die kunnen helpen uw immuunsysteem te versterken.
Sloane bracht begin 1700 enige tijd door in Jamaica, waar de lokale bevolking hem cacao te drinken gaf. "Hij vond het 'misselijk', maar door het met melk te mengen werd het smakelijker", aldus het museum. Toen hij terugkeerde naar Engeland, nam Sloane het mengsel van melk en cacao mee en jarenlang werd het verkocht als medicijn .
Je kunt een chocolade verslaving ontwikkelen wanneer je elke dag chocolade eet. Er zitten meerdere stoffen in een reep chocolade die verslavend zijn, waaronder suiker, cafeïne en theobromine.
Chocolade eten voor het slapengaan is niet zo handig. De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid na het eten van chocolade. Het effect is niet zo sterk als bij koffie, maar toch kun je beter een paar uur voor je gaat slapen geen chocolade meer eten.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Bijna een eeuw lang bleef chocolade een goed bewaard geheim onder de elite van Spanje. Tijdens de competitieve tijden van het Tijdperk van de Ontdekkingen werd het chocoladerecept geheim gehouden door Spanje , zodat ze een voorsprong konden behouden in de Europese politiek en handel .
De Spanjaarden namen de Meso-Amerikaanse chocoladedrank over als hun eigen drank en waren de eersten die de drank zoetten met rietsuiker en kaneel. De lekkernij was echter alleen beschikbaar voor het koningshuis en de elite, omdat de chocolade in die tijd werd beschouwd als een symbool van luxe, macht en rijkdom .
Onder deze goederen bevonden zich items die doorgaans als eerbetoon werden gegeven, zoals graan, tabak en maïs, maar ook geweven zakken gevuld met cacaobonen. Baron gelooft dat omdat de Mayaheersers cacao accepteerden als betaling voor belastingen , dit betekent dat cacaobonen een geaccepteerde vorm van valuta waren geworden in het Mayarijk.
Chocoladepasta was een medium dat werd gebruikt om medicijnen toe te dienen en om de smaak van bittere farmacologische toevoegingen tegen te gaan . Naast cacaobonen werden preparaten van cacaobast, olie (cacaoboter), bladeren en bloemen gebruikt om brandwonden, darmstoornissen, snijwonden en huidirritaties te behandelen.
En dankzij de natuurlijke hoge hoeveelheid eiwitten en vetten bevat chocolademelk voldoende calorieën om het herstel van spieren en gewrichten te bevorderen . (Gewone melk is overigens net zo voedzaam; het bevat alleen niet de extra koolhydraten en het zout van chocolademelk.)
Chocolademelk levert belangrijke voedingsstoffen — zoals calcium, proteïne en vitamine D — die de gezondheid ten goede kunnen komen . Het bevat echter veel calorieën en toegevoegde suiker, wat kan bijdragen aan gewichtstoename en het risico op bepaalde chronische ziekten kan verhogen.
Donkere, pure chocolade eten kan je stemming positief beïnvloeden en symptomen van depressie verminderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van University College London, gepubliceerd in Depression and Anxiety.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Als je 2000 calorieën per dag aan melkchocolade zou eten, zou je ongeveer 25 gram proteïne binnenkrijgen, wat minder is dan aanbevolen, maar genoeg om van te overleven. Het zou ook 60 gram verzadigd vet en 170 gram suiker betekenen, dus verstopte slagaders of diabetes zouden een groot risico vormen .
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Volgens de British Heart Foundation bevat chocolade weliswaar kleine hoeveelheden van de stof theobromine, maar het bevat niet dezelfde verslavende stoffen als drugs zoals alcohol of nicotine .
Chocolade bevat een stof, theobromine, die niet giftig is voor mensen, maar wel voor honden, katten, papegaaien, paarden en fretten. Het vormt dus een gevaar voor jouw huisdier! De ziekteverschijnselen, veroorzaakt door een hoeveelheid theobromine, kunnen verschillen van hond tot hond.