De eidooier is juist het gezondste deel van het ei. Deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een klein beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet en dus helemaal niet slecht.
Wist je dat niet alleen het wit van het ei maar ook het eigeel eiwitten aanbrengt? Het wit van één ei (zo'n 38 g) brengt ongeveer 4,0 gram eiwitten aan, de eidooier van één ei (ongeveer 22 g) zo'n 3,8 gram.
De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten. Verzadigd vet zit ook in koekjes, vet vlees, snacks en vette kaas.
Er is een arsenaal aan gezonde bereidingswijzen voor eieren: zacht- of hardgekookt, als omelet of sunny side up (spiegelei), ter vervanging van kaas of vlees op je boterham … Maak je een omelet? Fiks dan meteen ook een extra portie vitamines: voeg bijvoorbeeld groenten en verse tuinkruiden toe.
Nee, eigeel is geen dikmaker. Integendeel: het eten van de eidooier helpt juist bij het afvallen. Dit is wetenschappelijk bewezen [24,25]. Eigeel bevat onverzadigde vetzuren (gezonde vetten) en complete eiwitten, die ervoor zorgen dat je een verzadigd gevoel krijgt terwijl je relatief weinig calorieën binnenkrijgt.
Eieren hebben ook het voordeel dat ze weinig calorieën bevatten: de dooier van een groot ei bevat slechts 55 calorieën en het eiwit bevat slechts 15 calorieën, voor ongeveer 70 calorieën in totaal per ei. Hierdoor worden eieren beschouwd als "goed voor gewichtsverlies ", zegt Olendzki.
Hoeveel eieren mag je eten per dag? Het advies dat je maximaal drie eieren per week mocht eten is voorbijgestreefd. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen via de voeding. Eén eidooier brengt ongeveer 200 mg cholesterol aan.
Vroeger waren eieren een controversiële voedselkeuze vanwege hun hoge gehalte aan verzadigd vet en cholesterol ( 8 ). Echter, alle cholesterol en vet in eieren bevindt zich in de eidooier. Eiwitten daarentegen zijn bijna puur eiwit en bevatten geen vet of cholesterol .
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Het zit namelijk zo dat de dooier van het ei hetgeen is waarmee alle wonderen van spiergroei geschieden. Om je eiwitsynthese met 45 procent op te krikken, werkt het dus niet om de dooiers weg te mieteren en alleen de eiwitten te eten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Intussen brachten verschillende studies aan het licht dat er geen verband is tussen de inname van eieren en de kans op hart- en vaatziekten en beroerte. Dagelijks een ei eten zou dus geen negatieve invloed hebben. Tenzij je gezondheidsproblemen hebt, zoals bijvoorbeeld diabetes of een hoge cholesterol die erfelijk is.
Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Om aan een deel van deze behoefte te voldoen, kan men veilig tot 18-20 eiwitten per dag consumeren , verspreid over verschillende maaltijden om spierherstel en groei te ondersteunen. Het is echter essentieel om eiwitten uit verschillende bronnen te halen om een uitgebreide inname van alle negen essentiële aminozuren te garanderen.
Eieren toevoegen aan je dieet is misschien wel een van de makkelijkste dingen om te doen als je probeert af te vallen . Ze kunnen je een voller gevoel geven en je helpen om minder calorieën te eten gedurende de dag. Bovendien zijn eieren een geweldige bron van veel vitaminen en mineralen die vaak ontbreken in het dieet.
Als uw dieet weinig andere cholesterol bevat, is het volgens sommige onderzoeken misschien een prima keuze om maximaal een ei per dag te eten. Als u eieren lekker vindt, maar geen cholesterol wilt, gebruik dan alleen de eiwitten. Eiwitten bevatten geen cholesterol , maar wel eiwitten.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Volgens dit dieet moet je binnen 30 minuten na het wakker worden een heel ei eten, elke drie of vier uur een maaltijd op basis van eieren eten, bij elk ei 15 g boter of gezond vet consumeren en drie uur voor het slapengaan stoppen met eten.
Voedingsmiddelen met veel eiwitten
Veel mensen houden zich aan een eiwitrijk dieet, waarbij ze vlees of eieren combineren met bananen, wat het spijsverteringsproces kan vertragen . Bananen zijn relatief snel te verteren en het combineren ervan met langzaam verterende eiwitten kan fermentatie en gasvorming in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Eieren zijn een caloriearm voedsel dat rijk is aan eiwitten en andere voedingsstoffen. Het eten van eieren kan gewichtsverlies ondersteunen, vooral als iemand ze opneemt in een caloriearm dieet . Onderzoek suggereert dat eieren de stofwisselingsactiviteit stimuleren en het gevoel van volheid vergroten.
Eieren zijn geweldig om te eten om gezond aan te komen . Ze zitten niet alleen boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen, maar ze geven je ook de energie die je nodig hebt om de dag door te komen. Ze zijn ook veelzijdig, dus je kunt ze maken zoals je wilt: roerbakken, bakken, pocheren of zelfs een heerlijke omelet maken.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Als je een eetlepel olijfolie of avocado-olie aan de pan toevoegt, kun je ook wat extra gezondheidsvoordelen aan je eieren toevoegen. Beide oliën worden beschouwd als "gezonde vetten" die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen . Olijfolie wordt ook beschouwd als een antioxidant die ontstekingen kan helpen bestrijden.
Verhit een flinke klont roomboter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Strooi een klein beetje zout over de bodem van de pan. Laat het ei in de pan glijden zodra de boter is gesmolten, maar nog niet begint te schuimen.