Eén van de meest voor de hand liggende manieren is door het eten van de papaya vrucht zelf, vooral wanneer het nog enigszins groen en rauw is, omdat het dan de meeste enzymen bevat. Je kunt papaya toevoegen aan je ontbijt, salades, smoothies of het gewoon eten als een gezonde snack tussendoor.
Snij de papaja doormidden en verwijder de pitjes, die zijn niet eetbaar. Om de smaak een frisse toets te geven kan je er wat druppeltjes limoensap overheen sprenkelen. Dat kan je zo als ontbijt eten. De zoete papaja doet het ook uistekend in fruitsalades en groentesalades, maar ook met vlees, gevogelte of gehakt.
Minstens zo geliefd is de onrijpe papaja, die een hoofdrol in de Thaise keuken speelt als basis voor de populaire som tam salade. Tot slot: is het ongezond om onrijp fruit te eten? Nee, onrijpe papaja en mango bevatten minder suikers, hebben vitamines en zijn goed voor de stoelgang.
Wanneer is een papaja rijp? Of papaja's rijp zijn kun je testen door te voelen en te kijken. Hij is rijp als de schil van de vrucht geel tot oranje kleurt en bij een lichte vingerdruk een beetje meegeeft. Let op, de vrucht 'kneust' snel dus koop geen papaja met een verschrompelde of beschadigde schil.
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed. Bovendien helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang, is het goed om papaja's te eten. De vrucht bevat vitamine B in de vorm van foliumzuur, vitamine B-6, vitamine B-1 en riboflavine, die zorgen voor een goede spijsvertering. Papaja kan helpen bij het voorkomen van constipatie en ondersteunt het spijsverteringsproces.
Deze omvatten: Zwangere vrouwen moeten papaja vermijden omdat het latex bevat dat baarmoedercontracties kan veroorzaken, wat kan leiden tot vroegtijdige weeën. Hoewel het eten van papaja's het risico op hartgerelateerde aandoeningen kan verminderen, moet u het fruit vermijden als u al last heeft van een onregelmatige hartslag.
Tips om een papaja te laten rijpen:
Papieren zak / of krant : Dit houdt de luchtvochtigheid laag en voorkomt dat de ethyleen ontsnapt – wat het rijpingsproces zal activeren. Rijpe banaan: zal de rijping van de papaja versnellen door ethyleen vrij te geven.
Als je een rijpe papaja hebt, kun je deze nog een paar dagen bewaren op een koele plek, idealiter rond de 12 graden Celsius. Stukken papaja kunnen gemakkelijk tot 12 maanden bewaard worden in een goed afgesloten plastic bakje in de vriezer bij een temperatuur van minstens -18°C.
De schil smaakt wat bitter, maar is in principe ook eetbaar. Een rijpe papaya heeft een geel tot oranje schil.
De papaya is om meerdere redenen heel erg gezond maar vooral voor zijn reinigende effect op de lever.
Papaya is namelijk super gezond. De vrucht doet niet alleen wonderen voor je huid, maar helpt ook bij spijsverteringsklachten. Met een schaaltje van 100 gram per dag zit je goed.
De rijpe vrucht wordt als veilig beschouwd, maar onrijpe papajavruchten bevatten papaïne en kunnen de slokdarm beschadigen . Onrijpe papaja bevat een chemische stof genaamd papaïne. Papaïne breekt eiwitten, koolhydraten en vetten af. Maar papaïne verandert in de maag, dus het is niet duidelijk of het effectief is als medicijn als het oraal wordt ingenomen.
Halveer de papaja en verwijder met een lepel de zaadlijsten en zaadjes. Als je de helften nogmaals halveert, verwijder je het vruchtvlees makkelijker uit de schil. Besprenkel de vrucht eventueel met limoensap, dit maakt de smaak van de papaja nog uitgesproken.
Papaja's hebben oranje vruchtvlees, smaken zoet (meloenachtig) en ruiken enigszins naar abrikozen. De papajaboom wordt ook wel meloenboom genoemd. De zaadjes kun je drogen en als 'peper' gebruiken in gerechten.
In de keuken wordt papaja veel in chutney en curry gebruikt. In het midden van de papaja zit een holle ruimte met zwarte pitjes, die gedroogd kunnen worden gegeten als peper. In de tropen worden de pitjes gebruikt als geneesmiddel tegen darmparasieten, omdat ze laxerend werken. Papaja's bevatten het enzym papaïne.
Het vruchtvlees van een papaja ruikt naar frambozen. Gek, hè? In de tropen is het heel gewoon om een hele papaja als ontbijt te eten. In tropische landen wordt een onrijpe papaja als groente gegeten.
Groene papaja wordt ook wel de kookpapaja genoemd. De kookpapaja's zijn anders dan de Formosa papaja of golden papaja, welke als fruit gegeten worden. Maar de groene papaja is een onrijpe vrucht van de papajaboom en wordt eigenlijk meer als een groente gebruikt door salades.
Als je niet al je papaja in één keer opeet, bewaar hem dan in een luchtdichte container en zet hem in de koelkast . Zorg ervoor dat je alle lucht uit de container verwijdert. Goed afgesloten papaja's blijven tot een week goed in de koelkast, maar het is een goed idee om ze binnen twee dagen op te eten voor de beste smaak.
4) Bewaar onrijpe papaja's een paar dagen op kamertemperatuur om te rijpen . Als je het proces wilt versnellen, bewaar ze dan in een papieren zak met een banaan. 5) Als ze eenmaal rijp zijn, kun je ze een paar dagen in de koelkast bewaren, maar het is het beste om ze op te eten zodra ze klaar zijn.
In het midden van de papaya bevindt zich een holle ruimte die gevuld is met zwarte pitjes, die niet gegeten worden. De zaadjes kunnen gedroogd worden en gebruikt als peper bij bepaalde gerechten. In de tropen worden de pitjes gebruikt als een geneesmiddel tegen darmparasieten, vanwege de laxerende werking.
Gebruikstips: Groene papaja kan worden geschild en geraspt voor een heerlijke, verfrissende salade, bekend als Som Tam in de Thaise keuken. Het kan ook in blokjes worden gesneden en toegevoegd aan curry's en roerbakgerechten voor extra textuur en smaak.
Dit komt voornamelijk door het hoge vezelgehalte van papaja en enzymen zoals papaïne , die in overmaat de maagwand kunnen irriteren of losse ontlasting kunnen veroorzaken. Vezels absorberen water, dus onvoldoende hydratatie in combinatie met een hoge vezelinname kan leiden tot constipatie in plaats van regelmaat te bevorderen.
Het blijkt dat sommige mensen gevoeliger zijn voor bepaalde enzymen die van nature in papaja's voorkomen . Glucosidases (dezelfde chemische stof die in mosterd zit) kunnen voor sommige mensen vreselijk onaangenaam ruiken, net als vieze sokken, zeggen ze.
Bijwerkingen kunnen misselijkheid en braken zijn. De onrijpe papajavrucht is mogelijk onveilig. Onrijpe papajavrucht bevat papaya-latex, dat een enzym genaamd papaïne bevat. Het innemen van grote hoeveelheden papaïne kan de slokdarm beschadigen.