Wat valt er onder warme dranken? Bij heet eten of drinken gaat het om voedsel met een temperatuur boven de 60°C, zoals koffie, thee of soep maar ook sterk verhit voedsel zoals eten wat net uit de frituur komt of op hoog vuur bereid is.
Temperatuur van de maaltijd
Volgens voorschrift worden warme gerechten op minimaal 60°C bij u geserveerd en koude gerechten op maximaal 7°C.
Bewaar levensmiddelen die warm bewaard moeten worden, altijd boven de 60 °C. Dit geldt bijvoorbeeld voor (onderdelen van) kant-en-klare maaltijden.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Houd warm eten op 135°F of hoger . Goed gekookte braadstukken kunnen op 130°F of hoger worden gehouden. In-house bereid en opgewarmd eten om warm te houden, moet een interne temperatuur van ten minste 165°F bereiken gedurende 15 seconden.
Als u meerdere gerechten bereidt die op verschillende tijdstippen 'gaar' moeten zijn, kunt u de meeste gerechten warm houden gedurende 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 95 tot 120 °C .
Sommige ovens hebben daadwerkelijk een "warme" stand, wat meestal 170 tot 200 F is , of een warmhoudlade, die bedoeld is om voedsel op een gelijkmatige, warme temperatuur te houden. Als uw oven geen van beide heeft, stelt u deze in op 200 tot 250 F.
De meeste gerechten kunnen in de oven worden opgewarmd op 350° . De tijd is afhankelijk van de dichtheid van het eten. Lichte gerechten zoals spinaziebladerdeeg, gevulde champignons of kiprumaki hebben slechts ongeveer 15-25 minuten nodig.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
2. Temperatuur: De temperatuur waarop voedsel wordt bewaard is cruciaal. De Food and Drug Administration (FDA) raadt aan om warm voedsel te bewaren op een minimale interne temperatuur van 140°F (60°C). Voedsel dat onder deze temperatuur daalt, loopt het risico op bacteriegroei en moet na maximaal vier uur worden weggegooid.
Gemiddeld. De meeste ovengerechten bereid je tussen de 180 en 200 graden. Dat is vaak de perfecte temperatuur om de binnenkant mooi gaar te krijgen en de buitenkant niet te doorbakken.
❖ Maaltijden zonder verhitting worden zo snel mogelijk bij kamertemperatuur (tussen 20 °C en 30 °C) bereid en uitgedeeld of bij 4 °C bewaard. ❖ Maaltijden met verhitting worden warm gehouden (minstens 60 °C).
Warm eten moet op 63°C of hoger worden bewaard, behalve in enkele uitzonderingen.
Vervolgens geldt dat het vervoeren bij de juiste temperatuur wordt gedaan. In het geval van warme maaltijden is dit 60 graden, gekoelde producten moeten vervoerd worden bij 7°C of kouder.
Het opwarmen van eten in de oven is een effectieve manier om maaltijden klaar te maken. De meeste gerechten kunnen worden opgewarmd bij 150 tot 180 graden Celsius.
Gebruik voedselthermometer (maak schoon na gebruik) Controleer ook steeds de temperatuur van de koeling. Verhit warme gerechten boven de 75°C, bij opwarmen tot minimaal 60°C.
Bereidingen zoals een aardappelpuree, rijst,gestoofde groenten, sauzen enz kan je een tijdje warm houden in een pot met gesloten deksel op een zeer zacht vuur, zodat er geen kans bestaat dat de bereiding aanbrandt. Je kan de potten ook in een voorverwarmde oven van 50°C plaatsen, of maak gebruik van een bain marie.
Voedsel kan in de oven worden opgewarmd zonder dat het uitdroogt door het in een ovenvaste schaal te leggen, het af te dekken met aluminiumfolie en het te verwarmen op een lage temperatuur, meestal rond de 200-250°F (95-120°C), totdat het helemaal is opgewarmd . Deze methode helpt vocht vast te houden en voorkomt dat het voedsel uitdroogt.
Raadpleeg de gids voor kookmodi voor convectiestoomovens voor specifieke instructies voor voedsel, inclusief informatie over het opwarmen van andere restjes, zoals pizza. Enkele portie: gebruik de opwarmmodus op 250 °F (121 °C) gedurende 7-9 minuten . Grote schaal: gebruik de convectiemodus op 250 °F (121 °C). Stel de sonde in op 170 °F (77 °C).
U kunt voedsel opwarmen op het fornuis, in de magnetron of in de oven . Een andere optie is om het gekookte voedsel in een slowcooker te doen om het te verwarmen of op een veilige temperatuur te houden. Gebruik meerdere mini-slowcookers voor kleine hoeveelheden warm voedsel, zoals hete kaasdips.
Door uw eten af te dekken met een ovenvaste deksel of aluminiumfolie voorkomt u dat het uitdroogt tijdens het opwarmen.
En 170F is laag genoeg voor langzaam koken .
Temperaturen opnemen
Warme gerechten moeten op een interne temperatuur van 140 °F of warmer worden gehouden. Gebruik een voedselthermometer om te controleren. Serveer of houd voedsel warm in chafing dishes, slowcookers en warmhoudschalen.