IJs – koelen helpt tegen zwelling, pijn, ontsteking en spierfunctieherstel tijdens de eerste acute herstelfase, direct na de blessure. Compressie – naast koeling helpt compressie tegen zwelling en pijn. Dit kan met een verband of zwachtel, maar ook met een compressiebrace.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Als je langer koelt, probeert het lichaam de kou te compenseren door extra bloed naar de plek te sturen en dat wil je juist voorkomen. Korter is echter ook niet goed. Als je kort koelt, krijg je namelijk direct na het koelen een bloedvatverwijding. Na die 20 minuten, moet je zeker 40 minuten niet koelen.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koelen zowel een nadelig effect heeft op het herstel, als op de sportprestatie. Kou zorgt namelijk voor een afname van de doorbloeding, van de snelheid van de zenuwgeleiding en van de activiteit van de sensoren in de spieren.
IJs – koelen helpt tegen zwelling, pijn, ontsteking en spierfunctieherstel tijdens de eerste acute herstelfase, direct na de blessure. Compressie – naast koeling helpt compressie tegen zwelling en pijn.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
In de eerste fase van herstel is er een ontstekingsproces. Het lichaam stuurt bij de blessures informatie naar ontstekingscellen die vervolgens het beschadigde weefsel gaan opruimen. Door de koeling van ijs zal dit proces verminderd gaan waardoor het herstelproces vertraging oploopt.
Koudetherapie kan helpen bij pijn waarvan je onmiddellijk de oorzaak kent, zoals ontstekingen, zwellingen, kneuzingen of bloeduitstortingen. Koudetherapie is dus ook aangewezen bij tandpijn, migraine, insectenbeten of een bloedneus. De koude vertraagt de weg van de pijnprikkel naar je hersenen.
(R)ICE is een vuistregel waarbij de 'R' staat voor Rust, de 'I' staat Immobilisatie (vastzetten met tape), de 'C' voor Compressie (druk/drukverband er omheen), de 'E' voor Elevatie (hoog leggen van het been) en Ice voor ijs/koelen.
Ijs kan ervoor zorgen dat de zwelling wordt verminderd, het reparatieproces wordt vertraagd en je misschien te snel gaat belasten. Dit kan het herstelproces tegen gaan.
Voor een vermindering van de zwelling is het belangrijk om direct te koelen. Door het koelen “krimpen” de bloedvaten en wordt voorkomen dat er nog meer bloed naar plekken stroomt waar het niet thuis hoort.
Wanneer kan je gebruik maken van ijs? Het is bewezen dat ijs kan helpen om de pijn tijdelijk te verminderen. Om deze reden wordt geadviseerd om ijs voor een periode van ongeveer 10 minuten op de plek van de pijn te houden. Dit herhaaldelijk doen kan mogelijk voor een beter effect zorgen.
Door iets kouds te consumeren, zoals ijs, worden receptoren in mond en keel gestimuleerd, waardoor een koelend effect ontstaat. Dit helpt om de lichaamstemperatuur te verlagen, inclusief de temperatuur van de hersenen. Dus als je verkoeling zoekt met dit warme weer, denk eens aan een heerlijk ijsje!
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig. VERWARMEN: Uw spieren werken hard om te herstellen van een blessure en kunnen daardoor stijf worden.
Een zwelling kan ontstaan doordat weefsels geïrriteerd zijn (bijv. door belasting of een kwetsuur). Dit gaat vaak samen met de productie van warmte op die plek. Koelen kan de pijn en warmte verlichten en de reactie van het lichaam op de kwetsuur verminderen.
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
Te veel stress. Een te hoog (of te laag) gehalte van het stresshormoon cortisol werkt ontstekingsbevorderend. Stress verergert bovendien de ontstekingen die er al zijn. Ook een tekort aan cortisol (door jarenlange stress bijvoorbeeld) kan voor ontstekingen en/of een 'ontremd' immuunsysteem zorgen.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Onderzoek toont nu aan dat ijsvorming in feite schade kan veroorzaken aan zacht weefsel, waardoor spierherstel wordt vertraagd - om nog maar te zwijgen van onderzoek dat aantoont dat ijs minder effectief is dan andere therapeutische middelen. Dr. Gabe Mirkin stelt: "Je denkt dat je sneller herstelt, maar de wetenschap heeft aangetoond dat dat niet zo is."
In de Ayurveda wordt kurkuma al duizenden jaren als heilzaam kruid gebruikt. De werkzame stof curcumine is ontstekingsremmend. Andere specerijen en kruiden die ontstekingen in het lichaam remmen zijn oregano, mosterdzaad, tijm, salie, koriander, rozemarijn, munt en bieslook.
Sommige patiënten met zenuwpijn vinden dat de pijn afneemt als het warm wordt. U kunt bijvoorbeeld een kruik op de pijnlijke plek leggen of een bad nemen. Anderen vinden het koelen van de huid fijner. Gebruik hierbij een ice pack maar vergeet deze niet in een theedoek te wikkelen om bevriezing van de huid te voorkomen.
Bij ontstoken en pijnlijke gewrichten helpt een ijskompres. En bij stijve, koude en pijnlijke gewrichten kan warmte uitkomst bieden. Als u gewrichten stijf, koel en pijnlijk aanvoelen, dan is warmte de beste methode om de klachten te verlichten.
Je lichaam koelt af door te transpireren. Hiermee wordt de hitte uit je lichaam gedreven. Tijdens het zweten verlies je het nodige vocht, maar ook elektrolyten (zouten) die aangevuld moeten worden. Gelukkig bestaan er genoeg fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen.
Daarom adviseren wij om in de eerste fase (enkele dagen) zo'n 3 keer per dag, 15-20 min te koelen na een acute blessure. Let er daarbij wel op dat de ice pack niet direct op de huid wordt geplaatst maar te bedekken met bijvoorbeeld een theedoek.