Maar wat als het te zout is? Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Als water geen optie is, kun je proberen het zout te verdoezelen met een andere smaakmaker. Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Je kunt zetmeel gebruiken om de smaak van je gerecht te neutraliseren. Zetmeel zit onder andere in granen, zoals rijst en pasta, maar ook tarwe of maïs. Maar ook koolhydraatrijke groenten zoals aardappelen, wortelen of peulvruchten bevatten zetmeel en zijn, zolang ze bij je gerecht passen, prima te gebruiken.
Goede mondhygiëne: Regelmatig poetsen, flossen en spoelen met mondwater kan helpen om eventuele bacteriën in de mond te verwijderen die een zoute smaak kunnen veroorzaken. Hydratatie: Voldoende water drinken kan helpen om een zoute smaak in de mond te verminderen, vooral als uitdroging de oorzaak is.
Als je merkt dat je veel dorst hebt, dan heb je waarschijnlijk te veel zout gegeten. Dat komt omdat zout vocht onttrekt aan je lichaam. Ook hier weer geldt: drink veel water. (Let wel even op: heb je vaak dorst, meld het dan even aan je dokter, dorst is bijvoorbeeld ook een symptoom van diabetes type 2.
Hartig beleg bevat vaak veel zout. U kunt zoet of ander broodbeleg gebruiken om de hoeveelheid hartig beleg op uw brood te beperken. Voorbeelden van zoet beleg zijn: Jam, appelstroop, honing, vruchtenhagel en suiker. Deze bevatten bijna geen zout.
In alle kant-en-klaarmaaltijden zit veel zout. Dat kan soms oplopen tot 6 gram per maaltijd. Dit geldt ook voor afhaalmaaltijden van de Chinees, toko, pizzeria of snackbar.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
Zout kunnen we immers vaak redelijk eenvoudig vervangen door gezondere alternatieven, zoals kruiden, knoflook, gember, citrusvruchten, kruidenolie, een scheutje wijn of zelfs een paar druppels likeur.
Er zijn veel zoutvrije mengsels die uw smaakpapillen een tandje hoger tillen. U kunt ze kant-en-klaar vinden, of ze zelf bedenken. Probeer kruiden als rozemarijn, tijm, uienpoeder, knoflookpoeder, peterselie, koriander, salie en selderijzaad.
Vooral Knorr en Maggi blijken veel zout te gebruiken, zo is gebleken uit het onderzoek. 90% van de mixen van Knorr bevat te veel zout, met als uitschieter hun mix voor bami met 4,5 gram zout per portie. Bij Maggi is zelfs 95% van de mixen te zout, hun mix voor zuurkool spant de kroon met 4,6 gram zout per portie.
Voeg een zuur toe .
Je kunt citroensap, limoensap of appelciderazijn toevoegen aan zout eten om de zoutheid te neutraliseren. Een tomatenproduct, zoals tomatensaus of tomatenpuree, werkt ook, omdat tomaten zuur zijn.
De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van kanker in de mond of keelholte is alcohol- en tabaksgebruik. Met name het pruimen van tabak en het roken van een pijp (lipkanker) lijken het risico op tumoren te verhogen. Mensen die zowel tabak als alcohol gebruiken, lopen nog eens extra risico.
Oplossen. Verdunnen: de makkelijkste manier is natuurlijk door meer water of bouillon toe te voegen, let er wel op dat ook dit niet te zout is. Verdun de soep door steeds kleine beetjes toe te voegen en blijf proeven.
Kaliumzout is een alternatief waarbij een deel van de natriumchloride (waar keukenzout volledig uit bestaat) is vervangen door kaliumchloride.
De hoogste natriumdichtheden (in mg per 100 g) werden aangetroffen in gerechten uit het Zuiden (566,3 mg per 100 g), in middelgrote (497,5 mg per 100 g) en kleine (491,3 mg per 100 g) restaurants, en in soepen (687,0 mg per 100 g), koude gerechten (528,4 mg per 100 g) en gefrituurde gerechten (480,9 mg per 100 g) .
Verse, onbewerkte voedingsmiddelen bevatten maar weinig zout. 'Onbewerkt' wil zeggen: ongekookt, niet gemarineerd en zonder dressing. Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Vleeswaren. Bewerkte vleeswaren kunnen veel zout bevatten. Sterk gezout zijn bijvoorbeeld worst, rookvlees, ham, bacon en salami. Wat minder zout zijn fricandeau, kalkoenfilet, kipfilet, rosbief en rollade.
Ongezouten boter bevat minder natrium en dat is gunstig voor mensen die op hun zoutinname letten. Ongezouten boter bevat meer vitaminen en mineralen dan gezouten boter, zoals vitamine A, D en E, calcium, kalium en magnesium.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!
Consumptie van voedingsmiddelen met veel kalium Het consumeren van voedingsmiddelen met veel kalium is belangrijk voor het verlagen van het natriumgehalte in het lichaam en het stabiliseren van de bloeddruk. Deze hoeveelheid kan worden verkregen door het consumeren van voedingsmiddelen zoals bananen, aardappelen, spinazie, broccoli en verschillende andere groenten.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Hart- en vaatziekten.