Tijdens het koken van ongewassen rijst kan de losgelaten zetmeel ervoor zorgen dat het gaat schuimen. De witte of grijze schuimlaag kookt vaak over, wat voor extra schoonmaakwerk zorgt.
Rijst in de rijstkoker kookt of schuimt over
Wanneer de korrels worden gewassen, wordt overtollig zetmeel weggespoeld - als dit niet het geval is, kan het water gaan schuimen en overkoken.
Het kokende water moet op een heel laag vuur worden gekookt . En dan wordt de gezeefde rijst toegevoegd aan het kokende water en bedekt met het vuur op een lage stand. De rijst kan een paar minuten langer nodig hebben om te koken, maar er zullen veel minder bubbels ontstaan, en dit zou de zetmeelachtige prut voorkomen.
Wanneer ze in water worden gekookt, vormen die zetmelen grote, zepige, boze bubbels die door stoom omhoog en uit de pan worden geduwd . Hoewel de bubbels moeten ontsnappen, heeft de rijst veel vloeistof nodig om door te koken; je moet het deksel erop houden zodat de vloeistof niet te snel verdampt.
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Soms willen mensen geen extra stap in het kookproces,” zegt McWhorter. “Het overslaan van het spoelen kan de textuur veranderen, maar het zal het niet verpesten .”
Roer de rijst niet tijdens het koken. Dit kan er voor zorgen dat de rijst afbreekt en te plakkerig wordt. Proef regelmatig of de rijst al klaar is. Als je de juiste verhoudingen water en rijst hebt gebruikt zal de rijst waarschijnlijk klaar zijn op het moment dat al het water verdampt is.
Het ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Te weinig water kan de rijst op de bodem van de pot laten aanbranden of ervoor zorgen dat de rijst ongelijkmatig gaart.
Is je rijst plakkerig en wil je 'm juist wat droger hebben? Laat de rijst na het koken dan goed uitlekken in een zeef of vergiet en spoel af met koud water terwijl je de korrels los maakt met je vingers. Eventueel kun je het daarna nog even opbakken in een pan om er zeker van te zijn dat al het vocht verdwenen is!
Als er meer vloeistof wordt gevuld dan het optimale niveau dat vereist is op basis van het gewicht van de ingrediënten , resulteert dit in overlopen op het deksel. Het is belangrijk om ruimte te laten voor de stoom om zich op te bouwen. Afhankelijk van het type voedsel dat u kookt, vult u uw snelkookpan nooit meer dan de helft of maximaal driekwart.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.
Als het overkookt, verlaag dan het vermogen met 1. Voor magnetrons met een lager wattage gebruikt u dezelfde kooktijd, maar verhoogt u het vermogen met 1. Voor magnetrons met een hoger wattage trekt u 2-3 minuten kooktijd af en controleert u de rijst voordat u meer kooktijd toevoegt.
Bij schuimvorming wordt de oppervlaktespanning van een vloeistof verlaagd en daardoor kan er een luchtbelletje ontstaan. Heel veel luchtbelletjes samen vormen schuim. Om te kunnen schuimen moet een stof dus surfactants bevatten.
Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.
Rijst droog koken
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Als de pot zelf te dun is, kan de hitte van het fornuis de rijst op de bodem van de pot gemakkelijk te gaar koken . Het gebruik van een dikkere, zwaardere bodem kan uw probleem met verbrande rijst op het fornuis oplossen. Het kan ook zijn dat u de brander te hoog hebt gezet.
Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder.
Giet het weekwater af en voeg vers water toe als het tijd is om de rijst te koken. De verhouding water/rijst en de kooktijd zijn essentieel voor heerlijk gekookte rijst – en om waterige, harde, taaie, papperige of aangebrande rijst te voorkomen.
In tegenstelling tot vers gekookte rijst, die bijna geen geur heeft, zal verlopen rijst een onaangename of vreemde geur hebben . Kijk ten tweede eens goed naar de textuur. In plaats van luchtig en luchtig te zijn, kan verlopen rijst slijmerig of kleverig worden. Controleer de rijst ten slotte op schimmel, die vaak verschijnt als groene, blauwe of zwarte vlekken.
De bacterie Bacillus cereus kan sporen vormen die goed kunnen overleven en hittebestendig zijn. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën.
Het kan een vreemde of zure geur krijgen , wat meestal het eerste teken is dat het over zijn hoogtepunt heen is. Overgebleven rijst kan ook een slijmerige textuur krijgen naarmate de tijd verstrijkt, wat een indicatie is dat er te veel vocht is en dat het slechte bacteriën kan herbergen. Als je twijfelt, gooi het dan weg!
Op dezelfde manier activeert het roeren van uw rijst tijdens het koken de zetmelen en krijgt u klonterige, papperige rijst . Uw rijst hoeft alleen maar even met een vork losgemaakt te worden als deze klaar is met koken. Door constant te roeren krijgt risotto zijn gekoesterde romigheid, een eigenschap die niet wenselijk is bij het koken van gewone rijst.
Als je jouw rijst in volle kwaliteit wilt genieten, mag je het wassen niet overslaan of je nu de zwelmethode in de kookpot hanteert of een rijstkoker gebruikt. Wij kunnen begrijpen dat je wat sneller wilt gaan, maar wassen verwijdert alle eventuele onzuiverheden die in een natuurlijk product aanwezig kunnen zijn.
Rijst koken op te hoog vuur
Zodra het water van je rijst kookt, draai je het vuur laag en doe je de deksel op de pot. Doe dit altijd op het kleinste pitje, zodat de rijst zachtjes pruttelt. Anders heb je kans dat de pot overstroomt of dat de rijst op de bodem aanbrandt, terwijl de rest van de rijst nog niet gaar is.