De chocolade werd toen '
De oorsprong van cacao
Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten.
De keizer van de Azteken, Montezuma, dronk liters chocolade. Niet alleen omdat hij het lekker vond maar ook omdat hij dacht dat hij er heel slim en sterk van werd. In de 16e eeuw ontdekten ook de Europeanen de chocolade.
In plaats van chocolade als vaste stof te eten, genoten de Azteken van chocolade als een schuimend drankje gemaakt van cacaobonen . Het werd gebruikt in een breed scala aan belangrijke sociale evenementen, van diplomatieke allianties tot huwelijkse onderhandelingen. Cacao werd gedronken in religieuze rituelen tot handel, en speelde rollen in militaire en medische sferen!
In de 17e eeuw was cacao een luxeproduct dat vooral gebruikt werd door de adel.
Alles, van hoe chocolade werd geconsumeerd en gevierd, tot hoe het voor het eerst in Europa terechtkwam, is in verwarring gehuld. Bijvoorbeeld; hoewel Columbus zeker cacaobonen tegenkwam, lijkt hij zich er niet van bewust te zijn dat het tot chocolade verwerkt kon worden , en het is een mythe dat hij de eerste was die het terugbracht naar Europa.
Chocolade arriveerde in de 16e eeuw in Europa , waarschijnlijk meegebracht door Spaanse monniken en conquistadores die naar Amerika reisden.
Chocolade als Azteekse medicijn: De Florentijnse Codex
De Azteken gebruikten chocolade om maagproblemen en indigestie te behandelen . Ze mengden het ook met boomschors om infecties te genezen, en met maïs om koorts te verlichten. We weten veel hiervan uit de Florentijnse codex uit 1590.
In een grote verzameling Olmeeks aardewerk gevonden op de San Lorenzo-site, bewijzen sporen van de alkaloïde chemische stof theobromine dat de Olmeken cacaodranken hadden. De Olmeekse cultuur lijkt ook de wortels te hebben gelegd van cacao's symbolische en rituele relaties met bloed, offers, macht en de elites .
Gedurende de levensduur van chocolade zijn de hoeveelheden en soorten kruiden die gebruikt zijn enorm gevarieerd en is de houding van de consument ten opzichte van kruiden drastisch veranderd. Hoewel er geen concreet bewijs is van het eerste gebruik van kruiden in chocolade , is het relatief veilig om aan te nemen dat chocolade voor het eerst zonder kruiden werd geconsumeerd.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
De Spanjaarden namen de Meso-Amerikaanse chocoladedrank over als hun eigen drank en waren de eersten die de drank zoetten met rietsuiker en kaneel. De lekkernij was echter alleen beschikbaar voor het koningshuis en de elite, omdat de chocolade in die tijd werd beschouwd als een symbool van luxe, macht en rijkdom .
Xocoatl of Chocolatl was een drank op basis van cacaobonen die de Azteken dronken. Deze drank werd vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Hier worden de kernen van cacaobonen, de zogenaamde 'nibs', gebrand en gemalen. Daaruit ontstaat een vloeibare, bruine massa: de cacaomassa. Het vet dat hieruit wordt gehaald, is cacaoboter. Daarvan wordt witte chocolade gemaakt.
Geschiedenis. Witte chocolade werd voor het eerst in de jaren 30 van de 20ste eeuw in Zwitserland door Nestlé geproduceerd. In 1945 ontwikkelde Kuno Baedeker in Noord-Amerika eveneens witte chocolade. Nestlé introduceerde haar versie van het product in 1948 op de Amerikaanse markt.
Je kunt een chocolade verslaving ontwikkelen wanneer je elke dag chocolade eet. Er zitten meerdere stoffen in een reep chocolade die verslavend zijn, waaronder suiker, cafeïne en theobromine.
Tijdens de competitieve tijden van het Tijdperk van de Ontdekkingen werd het chocoladerecept geheim gehouden door Spanje , zodat ze een voorsprong konden behouden in de Europese politiek en handel . Spaanse monniken, die belast waren met het maken van de chocoladedrank, speelden een cruciale rol in het geheim houden van het recept.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Vóór de Azteekse mensenoffers kregen slachtoffers soms kalebassen vol chocolade, die chemicaliën bevatten die mensen een goed gevoel geven, om hun geesten genoeg op te beuren zodat ze zouden deelnemen aan het rituele dansen voor hun dood . Zowel de Azteken als de Maya's gebruikten cacaobonen als betaalmiddel.
De geschiedenis van chocolade begint in Midden-Amerika, waar de Maya's en de Azteken cacao verbouwden en consumeerden. Cacao werd gezien als een goddelijke drank en werd gebruikt bij religieuze ceremonies. Het werd ook gebruikt als medicijn om verschillende kwalen te behandelen.
Pure chocolade en aardbeien
Chocolade bevat een verbinding genaamd theobromine, die helpt griepsymptomen te verlichten . Aardbeien zitten ook boordevol vitamine C en E, die kunnen helpen uw immuunsysteem te versterken.
In het grootste deel van Europa waren vrijdagen vastendagen en werd er op verschillende andere dagen en periodes gevast, waaronder de vastentijd en de advent. Vlees en dierlijke producten zoals melk, kaas, boter en eieren waren niet toegestaan, en soms ook vis.
1. MARS. Met stip op nummer één is het alom bekende merk Mars dat meer produceert dan de Marsreep alleen. Snickers, de candybar met nougat vulling met karamel en pindanoten omhult in een laagje chocolade (jullie kennen hem vast wel), wordt door vele bronnen de populairste chocoladereep ter wereld genoemd!
De Olmeken , een van de vroegste beschavingen in Latijns-Amerika, waren de eersten die de cacaoplant in chocolade veranderden. Ze dronken een eeuwenoude chocoladedrank tijdens rituelen en gebruikten het als medicijn.