Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
“Fruit bevat van nature uit veel suiker", vervolgt Borgdorff. Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Kersen bevatten ook veel vezels, die je spijsvertering gezond houden en helpen om je cholesterolgehalte op peil te houden. Door het eten van kersen kun je dus je risico op hart- en vaatziekten en darmkanker verlagen. Verder bevatten kersen ook vitamine C, dat belangrijk is voor een gezond immuunsysteem.
Kersen staan in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Goed voor de stoelgang
Kersen bevatten veel vezels en bevorderen hierdoor de stoelgang en hebben een laxerende werking. Pas wel op dat je niet te veel kersen eet, want dan kan het zijn dat je vaker naar het toilet moet dan normaal.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Blauwe bessen zijn het gezondste fruit , op basis van mijn expertise en onderzoek. Om te beginnen zijn ze blauw van kleur vanwege hun hoge gehalte aan anthocyaan, een type antioxidant. Onderzoeken tonen aan dat het regelmatig eten van blauwe bessen de kans op het ontwikkelen van hartziekten en diabetes type 2 kan verkleinen.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Sommige mensen moeten ze echter beperken of vermijden. Baby's en kleine kinderen mogen geen hele druiven eten, omdat ze een verstikkingsgevaar vormen. Als uw kind jonger is dan 2 jaar, moet u de schil verwijderen en de druiven in vieren snijden. U moet het eten van druiven of druivenproducten vermijden als u een druivenallergie hebt.
Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
witte druiven. Als je de calorieën vergelijkt, bevatten witte en blauwe druiven er evenveel. Ook qua vetten gaan ze quasi voor gelijkspel: blauw scoort 0,1 gram vet per 100 gram terwijl wit 0,4 gram vet bevat. Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit.
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
Met een totale score van 46 op de schaal van DiSanto doen de zure kersen het nog iets beter dan de blauwe bessen. Met name de 50 calorieën per kers, inclusief acht gram suiker zijn indrukwekkend, evenals de aanwezigheid van 26% vitamine A en 5% kalium.
Wist je dat kiwi het sterkste fruit ter wereld is? Kiwi's staan ook bekend als een nutritionele krachtpatser!! Kiwi's staan op nummer één in voedingswaarde vergeleken met 27 andere soorten fruit. Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B6, B12, E en kalium, calcium, ijzer en magnesium.
De top 10 fruitproducerende landen ter wereld zijn China, India, Brazilië, Turkije, Mexico, Indonesië, de Verenigde Staten, Spanje, Italië, de Filipijnen . Fruitproductie is sterk afhankelijk van het bodemtype, klimaat en de temperatuur van het gebied waar het wordt verbouwd.
Goede keuzes zijn sinaasappels, bosbessen, appels, avocado's en bananen , maar er zijn er nog veel meer om uit te kiezen. Fruit is een uitstekende bron van essentiële vitaminen en mineralen, en het bevat veel vezels. Fruit biedt ook een breed scala aan gezondheidsbevorderende antioxidanten, waaronder flavonoïden.
Gevoeligheden voor suikeralcoholen of salicylaten in kersen kunnen een IBS-opvlamming, gas, een opgeblazen gevoel, maagpijn en diarree veroorzaken, zelfs bij mensen zonder IBS. Gevoeligheden omvatten ook allergieën, vooral als u allergisch bent voor of negatieve reacties hebt op producten die salicylaten bevatten, zoals aspirine.
Beter slapen door kersen
Zure kersen, de morellen, zijn van nature rijk aan aan melatonine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het slaap-waakritme van ons lichaam. Uit onderzoek blijkt dat kersensap de melatoninespiegel verhoogt en de duur en kwaliteit van slaap helpt verbeteren.
Kersen eten tijdens het afvallen
Ook bevatten kersen veel vitamines en mineralen die erg belangrijk zijn als je vet wilt verbranden. Let op: Hoewel kersen erg gezond zijn, bevatten ze ook fructose (fruitsuiker). Dit kan het afvallen tegenwerken. Daarom is het belangrijk om niet te veel kersen te eten.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Net als ander fruit staan druiven in de Schijf van Vijf. Dat geldt voor druiven met én zonder pit, beide zijn een gezonde keuze. Misschien vind je pitloze druiven lekkerder eten, maar voor je gezondheid maakt het niet uit of je die kiest of druiven met pitten.
Eet gerust een portie druiven per dag tijdens het afvallen. Druiven zijn erg gezond. Ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen, voldoende vocht en weinig calorieën. Maar let op: Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht wilt verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variëren met voeding.