De voedingswaarden van vers en bevroren fruit en groente zijn over het algemeen gelijk aan elkaar. Er blijven evenveel voedingsstoffen achter in diepvriesgroenten als in verse groenten.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Eet dus vaker bevroren fruit!
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Fruit en groente invriezen
Het kan vaak direct na het plukken worden ingevroren, waardoor de voedingsstoffen en vitaminen niet verloren gaan. Hoe eerder je het fruit invriest, hoe beter, zodat het proces waarbij de voedingswaarden afnemen gestopt wordt.
Zowel vers als bevroren fruit kunnen vergelijkbare voedingsstoffen leveren, maar de hoeveelheid kan variëren afhankelijk van het soort fruit en de manier waarop het is verwerkt .
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast.
Er is dus niks mis met diepgevroren groenten en fruit. Het kan ook zeker een goede uitkomst zijn als je even geen vers fruit in huis hebt. Wil je zeker weten dat je een gezonde variant van diepvriesfruit koopt? Zorg dan dat het ingevroren fruit geen toegevoegde suikers bevat.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Het eten van fruit is gezond. Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en verlaagt het risico op onder andere diabetes. Het bevat relatief weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Eet fruit bij voorkeur in zijn geheel en niet als sap.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
In het najaar (Van oktober t/m januari) komen de blauwe bessen uit Argentinië, Chili of Nieuw Zeeland. Die komen met het vliegtuig: helemaal niet duurzaam. Met de Kerst kun je beter diepvriesbessen eten, die zijn net zo duurzaam als de verse bes en net zo gezond.
Eén portie uit de fruitgroep staat gelijk aan 1 kopje vers fruit, 1 kopje bevroren fruit, 1 kopje 100% vruchtensap of 1/2 kopje gedroogd fruit. Streef daarom naar ongeveer 2 kopjes vers of bevroren fruit per dag of 1 kopje gedroogd fruit per dag.
Mythe 2: Vers fruit biedt superieure voedingswaarde en gezondheidsvoordelen vergeleken met ongezoet bevroren of ingeblikt fruit. Feit: Ongezoet vers, bevroren en ingeblikt fruit bieden allemaal vergelijkbare hoeveelheden micronutriënten .
Leg druiven een paar uur in de vriezer en je hebt een natuurlijke, verfrissende ijskoude traktatie. Druiven bieden zoetheid, smaak, antioxidanten en vitaminen. Hun hoge watergehalte houdt je gehydrateerd, waardoor ze een tandvriendelijke keuze zijn .
Ingevroren groenten zijn minimaal net zo gezond als verse groenten. Dankzij het vroegtijdig invriezen blijven er veel vitamines en mineralen in de groenten aanwezig. Groenten uit blik of pot hebben het grootste verlies aan vitamines en mineralen. Slechts 15% van de voedingsstoffen blijft behouden.
Fruit uit blik, pot of diepvries
Zowel fruit uit blik, fruit uit pot en fruit uit de diepvries bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als vers fruit. Toch is het opletten met fruit uit blik en fruit uit pot, deze zijn namelijk te koop in de varianten 'op siroop' en 'op sap'.
Bevroren blauwe bessen bevatten meer vitamine C dan verse. Dit is onder andere goed voor je weerstand, tanden, botten en huid.