Eieren staan in de lichtgroene zone van de
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Of je beter een gekookt of gebakken eitje kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om na te gaan wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei, dus daar moet je zeker rekening mee houden.
Eieren hebben een negatief imago, maar dat is niet nodig. Gezonde mensen mogen een ei per dag eten. Diabetespatiënten en mensen die te veel cholesterol in hun bloed hebben, beperken zich wel het best tot drie eieren per week.
Absoluut, bananen en gekookte eieren kunnen samen gegeten worden ! Beide zijn voedzame voedingsmiddelen en kunnen elkaar goed aanvullen in een maaltijd of snack. De combinatie biedt een goede balans van koolhydraten, eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen. Het is een geweldige keuze voor een snel en bevredigend ontbijt of snack.
Eieren en afvallen
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Houd het eierdopje stevig vast met je linkerhand en gebruik een lepel of mes om het open te maken*. Tik met je theelepel op de bovenkant van je ei om het te breken en tik dan met de punt van je lepel om het wijd genoeg te openen om de lepel erin te krijgen. Of gebruik het mes om de bovenkant eraf te snijden à la Louis XV, met een snelle haal.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Eieren bakken in boter
Het is vergelijkbaar met de manier waarop sommige chefs een klontje boter aan hun roerei toevoegen terwijl ze koken. Er zijn niet veel gezondheidsvoordelen aan het bakken van eieren in boter , maar je voegt geen boter toe aan de pan voor de gezondheidsvoordelen, je voegt het toe voor de extra smaak!
Verhit een flinke klont roomboter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Strooi een klein beetje zout over de bodem van de pan. Laat het ei in de pan glijden zodra de boter is gesmolten, maar nog niet begint te schuimen.
Bak een vetvrij eitje! `Vet` de pan in met olijfolie en breek de eieren met twee handen open zodat het eiwit in de pan valt en de dooiers heel blijven. Lekker met peper en zout.
Eierdopjes zijn de kleine schaaltjes waarin zachtgekookte eieren worden geserveerd. Ze houden het ei rechtop om zijn vorm te behouden . Wanneer je de bovenkant van het ei afsnijdt terwijl het in een eierdopje zit, krijg je de perfecte dooierkom voor toast.
Gebruik een mes of de zijkant van een lepel om het bovenste gedeelte van het ei te kraken en snijd het dan helemaal door om de bovenkant van het ei te verwijderen. Voeg zout en peper toe en gebruik dan een kleine lepel of toast soldaten om op te eten . Vergeet niet om het beetje wit binnenin het "deksel" van het ei op te eten!
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is.
Voedingsmiddelen met veel eiwitten
Veel mensen houden zich aan een eiwitrijk dieet, waarbij ze vlees of eieren combineren met bananen, wat het spijsverteringsproces kan vertragen . Bananen zijn relatief snel te verteren en het combineren ervan met langzaam verterende eiwitten kan fermentatie en gasvorming in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Hoewel eieren een veelzijdig en voedzaam voedingsmiddel zijn, zijn er enkele combinaties die voor sommige mensen niet zo goed zijn voor de spijsvertering. Eieren mogen niet worden geconsumeerd met zuivelproducten zoals melk, wrongel, karnemelk en kaas . De combinatie van eieren met deze dingen kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Ja, je kunt eieren met wrongel eten . Eieren en yoghurt vormen een geweldige combinatie, omdat ze een balans bieden van eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten. Er zijn veel manieren om eieren en wrongel te combineren in een maaltijd, enkele voorbeelden zijn: Roerei met Griekse yoghurt op toast.
Gebruik je boter in harde vorm, zoals bijvoorbeeld in scones en koekjes, dan kun je de boter vervangen door koude kokosboter of plantaardige margarine. Gebruik je de boter vloeibaar, zoals in een cake, dan kun je het vervangen door olie. Zonnebloemolie is erg geschikt, omdat dit weinig bijsmaak bevat.
Je kan een ei bakken met bijvoorbeeld zonnebloem, olijfolie, met bakboter of met een cooking spray. De bereidingswijze die je hanteert is bepalend in hoe calorierijk je gebakken ei wordt.
Giet water in de pan, genoeg om het ei te bedekken (of grotendeels te bedekken). Wacht tot het water kookt. Laat de eieren voorzichtig in de pan zakken en als je een deksel hebt, doe dan de deksel op de pan. Je kunt de temperatuur verlagen naar medium in plaats van hoog en de eieren 5-8 minuten laten koken, afhankelijk van hoe zacht je de dooiers wilt hebben.