In een dadel zit veel suiker. In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels.
Een verse dadel bevat o.a. veel vezels, vitaminen en mineralen en een flink pakketje aan antioxidanten. Helaas vind je bij ons vrijwel alleen dadels in de gedroogde versie. Deze bevatten minder voedingswaarde dan verse en zijn bovendien ook hoger in suikers.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
In de vrucht zitten veel vezels en kalium. De verse variant bevat ook nog eens vitamine C. Wel is het advies om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Gesuikerde dadels en dadelstroop staan dan weer niet in de Schijf van Vijf.
Ondanks al deze geweldige voedingsstoffen en mineralen is het geen goed idee om enorme hoeveelheden dadels te eten. Ze hebben namelijk, naast veel fruitsuikers, ook een laxerende werking. Toch jammer als je de rest van je dag op het toilet doorbrengt! Daarnaast moet je goed oppassen welke dadels je koopt.
Maar waarom een oneven aantal dadels eten? Net als een dadel eten na het vasten, is dit een traditie. De Islamitische overlevering stelt dat de profeet Mohammed het vasten altijd brak met een oneven aantal dadels. Daarnaast dronk hij melk.
(1) Er zitten dus veel voordelen aan een banaan maar als je de vergelijking maakt met de Sukkary dadel is deze kleine baas in verhouding hoger in micronutriënten. Ook wel mineralen en spoorelementen genoemd. Daarbij bomvol aan goede energie, voedingsvezels, vitamine, mineralen en ook anti-oxidanten.
De Medjoul dadel is een palmboombes, dikker en zachter dan andere dadels. Dat maakt deze biologische dadel tot een zalige traktatie. U kunt ze zo eten, verwerken in zowel zoete als hartige gerechten en ze zijn bij uitstek geschikt om te vullen met kaas, monchou of een noot.
De oplosbare vezelinhoud van Medjool dadels verlaagt slechte (LDL) cholesterol . Vezels binden zich aan deze cholesterol en voorkomen dat deze in uw bloedbaan wordt opgenomen. Dit voorkomt dat de vetafzettingen van cholesterol zich ophopen in uw slagaders, wat het risico op hartziekten vermindert.
Hoewel dadels veel suikers en calorieën bevatten, helpen ze bij het afvallen, mits je er niet te veel van eet. De antioxidanten erin stimuleren de spijsvertering en de stofwisseling, en geven ook een verzadigd gevoel, waardoor je minder trek hebt.
Het schoonmaken van dadels is eenvoudig. Hoewel de schil eetbaar is, wil je deze misschien verwijderen. Je kunt dit doen door zachtjes op de steelkant van de vrucht te drukken tot hij eruit 'springt'. Het is ook nodig om de pit te verwijderen voor gebruik.
Ze zijn lekker sappig en hebben zacht vruchtvlees. Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.
Gedroogde dadels blijven gemiddeld zes tot acht maanden goed, mits je ze op een donkere en droge plek zoals de voorraadkast en goed verpakt bewaart. Vocht kan ervoor zorgen dat dadels snel bederven en als je de dadels niet goed verpakt, kunnen ze juist weer uitdrogen – waardoor ze gewoonweg niet meer lekker zijn.
Natte dadels worden geproduceerd in India en dit is seizoensfruit dat in de winter komt en een korte houdbaarheid heeft, aan de andere kant komen droge dadels uit landen in het Midden-Oosten. Deze droge dadels hebben een rijkere voedingssamenstelling, verschillen in smaak, schil en textuur en hebben een lange houdbaarheid in vergelijking met onze natte dadels .
Ook moet worden bedacht dat, bij dezelfde portiegrootte, gedroogde dadels meer mineralen, vitaminen en suiker bevatten dan verse dadels , als gevolg van het droogproces. Ze kunnen daarom direct energie geven, maar ook leiden tot een overmatige calorie-inname als ze niet met mate worden geconsumeerd.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels.
Dadels bevatten geen cholesterol en slechts een kleine hoeveelheid vet. Dus als u iets gezonds wilt snacken en tegelijkertijd uw cholesterol onder controle wilt houden, overweeg dan om dadels aan uw dieet toe te voegen. Vijf tot zes dadels per dag is genoeg voor uw gezondheid.
Het lijdt geen twijfel dat Deglet Noor dadels geliefd zijn bij miljoenen mensen over de hele wereld. Vanwege het lagere vochtgehalte is het de favoriete dadelsoort om te gebruiken bij het koken en bakken! In tegenstelling tot Medjool dadels, is de Deglet Noor in staat om zijn consistentie te behouden tijdens het hele bak- en kookproces.
Wholefood Earth Medjool Dadels zijn fantastisch om siropen mee te maken. Aan de andere kant zijn gewone ontpitte dadels, met hun dikkere schil, veel beter voor toppings en het toevoegen van textuur aan gezonde baksels , zoals fruit- en notenrepen. Ze worden ook vaak gebruikt om verse dadelsuiker te maken.
Een 'normale' dadel (een ontpitte dadel in het bakschap) is vaak half zo groot als een Medjool-dadel en minder taai, gebruik 2-3 om een Medjool-dadel te vervangen . Als u een ontpitte droge dadel gebruikt ter vervanging van een Medjool-dadel, week ze dan 5 minuten in heet water voordat u ze gebruikt.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Hoe eet je medjoul dadels? Naast dat medjoul dadels heerlijk zijn om op zich zelf te eten, zijn ze ook perfect te combineren in verschillende gerechten. Gebruik de dadels bijvoorbeeld eens als voorgerecht gevuld met kaas. Of in een heerlijk couscous gerecht.
Ajwa Dadels: De Heilige Dadels
Ze zijn rijk aan antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het verminderen van ontstekingen. Daarnaast bevatten Ajwa dadels belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, fosfor, en ijzer, die bijdragen aan de gezondheid van je botten en bloed.