Allereerst smelt je de chocolade en verwarmt deze tot een temperatuur van ca. 40°C. Bij deze temperatuur zijn alle kristallen gesmolten. Komt de temperatuur echter boven de 50°C, dan raken de kristallen blijvend beschadigd en zal de chocolade nooit meer hard worden.
Hak de chocolade in stukjes van gelijke grootte of gebruik chocoladedruppels. Zo kan hij gelijkmatig smelten. Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water.
Dit doe je door ⅔ deel van de chocolade au bain-marie te smelten en daarna ⅓ deel chocolade callets door de gesmolten chocolade heen te roeren, totdat ook die callets zijn gesmolten. Daarnaast is het erg belangrijk dat er geen water bij de chocolade komt, want dan zal de chocolade gaan stollen.
Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen. En wanneer je de temperatuur laat stijgen, kan de chocolade schiften. Vergelijk het met mayonaise maken: als de verschillende ingrediënten niet op de ideale temperatuur zijn, pakt hij niet. En dat is voor chocolade net zo.
Dit is het geheime ingrediënt om gesmolten chocolade gesmolten en glanzend te houden: Plantaardige olie . Voeg een beetje plantaardige olie toe voordat u uw chocolade smelt.
Chocolade wordt klonterig als het in contact komt met zelfs een kleine hoeveelheid vloeistof of vocht tijdens het smeltproces . Dit komt doordat het water ervoor zorgt dat de suiker in de chocolade oplost en vervolgens een siroop vormt, die de cacaodeeltjes aan elkaar bindt, waardoor een korrelige, dikke en klonterige textuur ontstaat.
Voeg een klein beetje neutrale olie toe aan de chocolade terwijl deze smelt (ik gebruik een theelepel voor elke 60 gram chocolade). Dit verlaagt het smeltpunt van de chocolade wanneer deze opnieuw wordt ingevroren, waardoor de chocoladestukjes sneller en soepeler in je mond smelten.
Door een eetlepel kokosolie of plantaardige olie toe te voegen tijdens het magnetronen, smelt de chocolade soepeler en krijgt het de perfecte consistentie om in te dippen ! De kanttekening hierbij is dat de chocolade, als deze eenmaal is afgekoeld, niet zo hard wordt als in het begin vanwege het toegevoegde vetgehalte.
Grappig genoeg is het supersimpel. Kook eerst wat water. Voeg vervolgens heel langzaam, 1-2 theelepels per keer, het kokende water toe en klop de chocolade krachtig tot het mengsel weer glad is . Het hete water zal de klontjes in feite weer laten smelten tot een vloeibare consistentie.
Er zijn verschillende oplossingen: U kunt boterolie toevoegen (wat moeilijk in kleine hoeveelheden te kopen is) of 3% kokosolie toevoegen voor elke pond chocolade . Voor 1 pond gebruikt u 1-2 theelepels kokosolie. Maar de gemakkelijkste manier om uw chocolade zachter te maken, is door er wat witte chocolade (die botervet bevat) aan toe te voegen.
Zorg ervoor dat u de chocolade niet te dicht bij elkaar op het blad plaatst, anders blijft de warmte ertussen hangen, waardoor de zijkanten van de chocolade ook wit zullen worden. Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren.
Om gesmolten chocolade te verdunnen, voeg een kleine hoeveelheid neutrale olie toe, zoals plantaardige olie of cacaoboter, en roer voorzichtig tot het de gewenste consistentie heeft bereikt . Smelt langzaam om oververhitting te voorkomen en houd water buiten om te voorkomen dat de chocolade gaat klonteren.
Smelt de chocolade langzaam, op laag vuur, om ervoor te zorgen dat de chocolade niet te heet wordt en lekker dun blijft. Smelt de chocolade in een magnetronbestendige kom in stappen van tien seconden en haal hem eruit als er nog maar een paar klontjes over zijn. Laat de restwarmte de resterende klontjes smelten terwijl je de chocolade roert.
Gelukkig is dat niet nodig, want je kunt gesmolten chocolade prima laten stollen. Het is niet heel erg lekker om gestolde chocolade te eten, maar je kunt het heel goed opnieuw smelten en dit weer gebruiken voor het maken van bonbons en andere chocolade creaties.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Het zorgt ervoor dat de chocolade krimpt tijdens het afkoelen, waardoor u hem gemakkelijker uit de moulure kunt halen. Slecht gekristalliseerde of niet-gekristalliseerde chocolade wordt grijs en heeft geen smakelijke glans.
De au bain-marie techniek wordt het meest gebruikt om chocolade te smelten. Op deze manier kan de chocolade niet verklonten, aanbakken of verbranden.
Pak je een bak ijs uit de vriezer omdat je er zo'n zin in hebt, is het ijs keihard en moet je wachten… Balen! Met deze tip komt je ijs zachter uit de vriezer en kun je direct beginnen met scheppen! Ijs blijft namelijk zachter en lekker smeuïg als je om de bak ijs in een afgesloten plastic zak in de vriezer legt.
Je kunt kant-en-klare chocoladestukjes aan ijs toevoegen en ze blijven in de vorm waarin je ze hebt toegevoegd.
De korte versie: Vacuüm een willekeurige hoeveelheid chocolade in een zak. Doe het in een waterbad van 115°F en laat het staan tot het volledig gesmolten is, ongeveer 5 minuten. Stel de temperatuur van je sous vide-koker in op 81°F en voeg ijs toe aan het waterbad tot de temperatuur daalt tot 81°.
Waarschijnlijk temperatuur. Ofwel te heet/te snel, of als de chocolade zowel cacaoboter als een plantaardig vet bevat (wat het artikel zegt), is de kans groot dat ze verschillende smeltpunten hebben (wat het artikel niet duidelijk maakt) en dat kan het probleem zijn.
Chocolade wordt in feite papperig als er water in de chocolade komt, waardoor de cacaodeeltjes aan elkaar gaan plakken .
Chocolade die gesmolten is, kan gewoon geen kleine druppels water verdragen . In dit geval is de stoom die ontsnapt uit de bodem van de dubbele boiler voldoende om chocolade te laten vastlopen. Hetzelfde gebeurt als je de pan waarin chocolade smelt afdekt.