Bindmiddelen zijn essentieel voor het binden van sauzen, soepen, jus, maar ook voor het binden van sommige taartvullingen, ijs en puddingen. Door deze gerechten te binden, kun je ervoor zorgen dat het de gewenste dikte krijgt.
Bindmiddel is een substantie die in staat is vloeibare voeding te verdikken (te binden).
Maizena is een goed all-round bindmiddel. In sommige gevallen is het beter om Tapioca of Arrowroot te kiezen. Maizena nadeel: niet geschikt voor het binden van zure gerechten en niet geschikt voor bevriezen en ontdooien. Tapioca voordelen: Tapioca is geschikt voor het binden van gerechten die bevroren worden.
Wanneer maizena wordt toegevoegd aan vloeistoffen en verwarmd, absorbeert het vocht en vormt het een gelachtige substantie die helpt om de consistentie van het gerecht te verdikken. Bindmiddel: Maizena fungeert ook als een bindmiddel in recepten.
Een belangrijk ingrediënt bij het maken van snel brood, cakes, koekjes en andere gebakken producten is het bindmiddel. Bindmiddelen zijn alle ingrediënten die een mengsel helpen zijn vorm te behouden of bij elkaar te houden. Traditionele bindmiddelen zijn onder andere bloem en eieren. Het meest gebruikte voedselbindmiddel is bloem.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden. Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig. Arrowroot is een bindmiddel dat afkomstig is van de pijlwortel.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt. Let wel: verschillende meelsoorten kunnen de smaak beïnvloeden. Kikkererwtenmeel heeft bijvoorbeeld een zeer sterke, aanwezige smaak.
Boter en bloem
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken.
Maar als je gewoon altijd geschikte bindmiddelen in huis hebt: aardappelzetmeel, meel, boter, room, eieren, maïzena, dan kom je er altijd uit. Dan heb je zelfs diverse opties om je saus mee in te dikken!
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Zetmeel bestaat uit koolhydraten. Dit zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam. Zetmeel kan ook in een bepaalde vorm worden toegevoegd aan voedingsmiddelen, bijvoorbeeld als bindmiddel in soepen, sauzen of pudding.
Er zijn bindmiddelen die de helderheid van een vloeistof behouden zoals gelatine, pectine, agar-agar, xanthaangom, tapioca. Daarnaast zijn er bindmiddelen die het product ondoorzichtig maken, bijvoorbeeld tarwemeel, rijstgriesmeel, eidooier, room….
Nauwkeuriger gezegd zijn bindmiddelen vloeibare of deegachtige substanties die door een chemisch of fysisch proces uitharden en vezels, vulpoeder en andere deeltjes die eraan worden toegevoegd, binden . Voorbeelden zijn lijm, kleefstof en verdikkingsmiddelen. Voorbeelden van mechanische bindmiddelen zijn bindstenen in metselwerk en trekbalken in houtskeletbouw.
Cement is het meest gebruikte bindmiddel voor beton.
Bloem, maizena, aardappelzetmeel, ei en gelatine zijn bekende bindmiddelen die bijna iedereen op voorraad heeft.
De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.
Behalve dat het eten van maismeel gezond is, bevat het tevens veel vezels. Dat zorgt niet alleen voor gezonde darmen, maar geeft u ook snel een voller gevoel. Omdat maismeel gelijkmatig verteerd wordt is het bovendien goed voor uw bloedsuikerspiegel.
Bindmiddelen die bij een lage temperatuur binden, noemen we koude bindmiddelen. Een voorbeelden hiervan is xanthaangom. Aardappel- of maïszetmeel daarentegen vereist een temperatuurverhoging vooraleer er een binding of dikking tot stand kan komen. Sommige bindmiddelen kunnen zowel koud als warm gebruikt worden.
Snelle havermout fungeert als bindmiddel in een koekjes- of cakebeslag, absorbeert vocht en bouwt structuur op . Maar havermout werkt als een mix-in, vergelijkbaar met een chocoladechip of een noot. Ze helpen je deeg niet om te binden, maar ze voegen smaak en textuur toe aan een gebakken product.
Daarnaast komt arrowroot in poeder en kuzu in blokjes. Beide bindmiddelen zijn goede vervangers van maizena. Agar-agar is ook vegan, glutenvrij en Japans, maar agar agar is meer een geleermiddel. De bindkracht is veel sterker.
De drie meest voorkomende bindmiddelen zijn xanthaangom, guargom en psylliumschilpoeder . Elk werkt op een iets andere manier om de structuur te creëren die we nodig hebben om gebakken goederen bij elkaar te houden.
Hoewel je haver alleen in sommige recepten kunt gebruiken, vereist de absorberende kwaliteit van het graan over het algemeen dat je ook een ei of ander bindmiddel gebruikt. Aardappelmeel/zetmeel : Aardappelzetmeel is een veelgebruikt ingrediënt in glutenvrije bakwaren. Het brengt veel nuttige eigenschappen met zich mee.
Net als chiazaad kunnen lijnzaden een gel vormen en als bindmiddel fungeren . 1 eetlepel gemalen lijnzaadmeel gemengd met 3 eetlepels water of de natte ingrediënten vervangt 1 ei. Omdat lijnzaadmeel de poedervorm is, kun je het lijnzaadmeel ook gewoon aan de droge ingrediënten toevoegen.