Gebruik geen plastic als verpakkingsmateriaal Het lijkt slim om kaas luchtdicht te bewaren in plastic, maar daar wordt het niet beter van. Kaas moet namelijk kunnen ademen en dat lukt niet als het in plastic verpakt is. Dan gaat het zweten of kan het gaan schimmelen.
Let op de vochtigheidsgraad van je koelkast. Hij moet goed koelen en geen ijsvorming hebben. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden.
We bewaren onze kaas in plastic
Daarnaast kan plastic verpakkingsmateriaal ervoor zorgen dat de kaas ook een plastic-achtig smaakje krijgt. Verpak de kaas in speciaal kaaspapier met een dun laagje folie aan de binnenkant of maak gebruik van vetvrij bakpapier of ademende huishoudfolie.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft. Let er wel op dat je zowel het kaaspapier als de bak luchtdicht afsluit. Hiermee voorkom je uitdroging.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Thermogesealde verpakking
Het meest voorkomende type kaasverpakking is vacuümverpakte plastic multibarrière of halfharde folie , die ideaal is om vocht buiten te houden en de smaak te behouden.
Geen erg, gebruik bakpapier. Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Met een kaasbak bewaar je jouw lievelingskaas onder optimale omstandigheden, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje.
"Ik leg mijn kaas in de groentela of op een plek in de koelkast waar het het warmst is." Anders kunt u uw kaas het beste op een koude plek achterin de koelkast bewaren , uit de buurt van andere stinkende dingen, want kaas kan geuren absorberen.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Wikkel het in papier
Knip gewoon een vierkantje bakpapier af en vouw het om je kaas heen alsof je een cadeautje inpakt. Vermijd huishoudfolie, aluminiumfolie en andere plastic wikkels, want deze kunnen je kaas de verkeerde smaken geven.
Kaas bewaren na het snijden
Zodra je een nieuwe kaas hebt ontdekt, bewaar je deze in een afgesloten Tupperware-doos . Dit voorkomt dat de geur de rest van je koelkast vult en zorgt er ook voor dat de kaas vrij blijft van andere sterk ruikende items.
Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren. Uiteraard niet in de zon, op of bij de verwarming, maar op een donkere en droge plek.
Laat je kaas vacuüm verpakken
Een goede tip van ons: zorg dat je kaas door de kaasboer vacuüm verpakt is. Het vacuüm voorkomt uitdroging, en je kunt de kaas ook ongekoeld best een tijdje goed houden. Wel is het belangrijk dat de kaas daarbij niet in de volle zon komt te liggen.
De beste manier om kaas vers en schimmelvrij te houden is door kaaspapier, bakpapier of een kaaszak te gebruiken . Deze wikkels zorgen ervoor dat de kaas kan "ademen", maar voorkomen dat er ongewenste lucht in de kaas komt. Gebruik nooit plasticfolie. Het verstikt de kaas, waardoor deze vocht vasthoudt en smaak verliest.
De meeste schimmels die op harde kaas groeien, zijn niet erg schadelijk maar zien er niet smakelijk uit en zijn meestal ook niet bevorderlijk voor de smaak van de kaas. Snijd schimmel op harde kaas dus ruim weg.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
De conclusie van de video is dat kaas geen risico vormt voor je gezondheid maar ook geen duidelijk positief effect heeft. Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Het voedingscentrum adviseert daarom 10+, 20+ en 30+ kazen (laag vetgehalte) met niet te veel zout.
Knip een stuk kaaspapier, plasticfolie of vetvrij papier dat groot genoeg is om het hele stuk kaas comfortabel in te wikkelen, met wat extra om eroverheen te vouwen . Als u twijfelt, knip dan iets meer dan u nodig hebt, want dit kunt u later bijsnijden.
Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
Plasticfolie is uit den boze — sterker nog, kaas in plasticfolie wikkelen zorgt er alleen maar voor dat het sneller bederft. Kies in plaats daarvan voor bakpapier of vetvrij papier , waardoor de kaas kan ademen en er geen extra vocht bij kan komen. Je kunt ook kaaspapier gebruiken, maar dat is een stuk duurder.