Aardappelzetmeel als bindmiddel Ook van aardappelzetmeel moet je altijd eerst een papje maken met koud water om klontjes te voorkomen. Voeg het papje daarna toe aan de rest van de soep of saus en laat het koken om zijn werking te doen.
Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door. Gebruik geen zure room of sour cream.
Om een soep of saus te binden kun je boter gebruiken, maar ook een schep Maizena (merknaam voor maiszetmeel) doet de truc. Je kunt maiszetmeel gebruiken voor het opstijven van slagroom, het krokant bakken van ingrediënten of het verdikken van soepen.
Maizena is een goed all-round bindmiddel. In sommige gevallen is het beter om Tapioca of Arrowroot te kiezen. Maizena nadeel: niet geschikt voor het binden van zure gerechten en niet geschikt voor bevriezen en ontdooien. Tapioca voordelen: Tapioca is geschikt voor het binden van gerechten die bevroren worden.
Maar als je gewoon altijd geschikte bindmiddelen in huis hebt: aardappelzetmeel, meel, boter, room, eieren, maïzena, dan kom je er altijd uit. Dan heb je zelfs diverse opties om je saus mee in te dikken!
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Maizena als bindmiddel
Maizena is zetmeel dat gewonnen wordt uit maïs. Vloeistoffen met maizena of maïszetmeel moeten koken om goed te binden. Van maizena moet je altijd eerst een papje maken met een koude vloeistof. Vervolgens kun je het papje zonder klontjes oplossen in meer vocht.
Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijvoorbeeld jus, heldere soepen en sauzen en compotes, maar ook bij stoofpeertjes.
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Voeg bloem of maizena toe
Je kunt soep dikker maken door bloem, maizena of een andere zetmeelvervanger toe te voegen. Voor het beste resultaat voeg je nooit bloem of maizena direct toe aan je soep. Als je dat doet, zal het bovenop klonteren. Schep in plaats daarvan een kleine hoeveelheid bouillon in een aparte kom en laat het afkoelen.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
De bloem helpt om een stoofpot dikker te maken terwijl deze kookt. Klop een theelepel bloem in een beetje koud water om een papje te maken en roer dit vervolgens door de stoofpot terwijl deze kookt . Voeg geen droge bloem direct toe aan de stoofpot, want dit kan klonteren. Breng de stoofpot aan de kook nadat u de pap hebt toegevoegd.
Probeer rijstmeel, tapiocazetmeel of aardappelzetmeel/meel . Allemaal maken ze een soep of saus dikker. Meng een lepel (je zult moeten experimenteren met de hoeveelheid) in een beetje koude vloeistof die in de soep gaat (melk, water, bouillon) en giet het dan in de hete soep terwijl je voortdurend roert.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Bloem kun je vervangen voor maizena, omdat het ook goed werkt als bindmiddel. Andersom kan dat niet. Sta je net in de startblokken om koekjes te bakken en blijkt je bloem op? Gebruik dan zelfrijzend bakmeel, cakemeel of tarwebloem.
Soep: Gebruik ca. 40 g. (6 afgestreken el) Allesbinder voor 1 l soep.
Behalve dat het eten van maismeel gezond is, bevat het tevens veel vezels. Dat zorgt niet alleen voor gezonde darmen, maar geeft u ook snel een voller gevoel. Omdat maismeel gelijkmatig verteerd wordt is het bovendien goed voor uw bloedsuikerspiegel.
Soep: Gebruik ca. 15 g Maizena voor 1 l soep.
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken.
Om aardappelsoep dikker te maken zonder klontjes te maken, kun je een roux gebruiken die bestaat uit gelijke delen boter en bloem . Smelt de boter in een aparte pan, voeg de bloem toe en klop tot het glad is. Klop de roux langzaam door de soep en laat het sudderen tot het dikker is geworden. Zorg ervoor dat je continu klopt om te voorkomen dat er klontjes ontstaan.
Men benoemd het zetmeel uit de wortelstokken ook arrowroot. De poeder is een fijn bindmiddel voor tijdens het koken maar kan ook gebruikt worden in make-up. De gezonde effecten van het bindmiddel maken arrowroot steeds populairder en wij snappen wel waarom.
Geactiveerde houtskool is uitstekend voor het binden van mycotoxinen die worden geproduceerd door schimmels, pesticiden en sommige medicijnen. Appelpectine of gemodificeerde citruspectine zijn populaire toxinebinders die afkomstig zijn van de appelschil of de witte binnenste schil van geselecteerde citrusvruchten.