Kinderen van 4 tot 8 jaar wordt aangeraden dagelijks 1 tot anderhalve liter water te drinken waarvan 300 ml melk(producten). Kinderen van 9 tot 13 jaar wordt aangeraden 450 ml melk(producten) te drinken.
Genoeg drinken is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Je hebt vocht nodig omdat je het verliest bij het ademen, door te zweten en via plas en poep. Kinderen vanaf 1 jaar tot en met 13 jaar hebben ongeveer tussen de 1 en 1,5 liter drinken nodig.
Tips om je kind meer te laten drinken
Voeg een natuurlijk smaakje aan het water toe, zoals een beetje citroensamen, sinaasappel, munt, watermeloen of komkommer in de waterfles van je kind. Of maak van ditzelfde water waterijsjes. Slappe thee van bijvoorbeeld kamille of rooibos vallen ook vaak goed in de smaak.
Een gezonde volwassene heeft ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze richtlijn wordt u aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo 2,1 liter, bij 70 kilo 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter.
Té veel water op korte tijd drinken kan voor watervergiftiging zorgen. Een gezonde volwassen persoon met een normale voedselinname zou tot maximaal 15 liter water per dag (24 uur) kunnen verdragen.
Je organen worden namelijk eerst van vocht voorzien en daarna pas je huid. Daarom is veel water drinken zo belangrijk. Het drinken van 2 liter water per dag is goed voor je huid en kan ook vlekjes verminderen. Vooral als je een droge huid hebt, is deze hydratatie van binnenuit belangrijk.
Je kunt aan je baby zien of hij inderdaad voldoende drinkt. De eerste weken weet je dat je kind genoeg drinken krijgt als hij ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers heeft per 24 uur. Daarna geldt: als je baby goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, krijgt hij genoeg.
Dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid en het type vloeistof dat je drinkt. Ook is dit afhankelijk van je individuele blaasfunctie. Over het algemeen kun je verwachten dat je binnen 30 minuten tot 2 uur na het drinken moet plassen.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Dingen die hen kunnen aanmoedigen om meer te drinken zijn onder andere:
Als uw kind weigert te drinken, leg dan het boek of spel weg tot de volgende drinktijd . Laat uw kind zijn glas, beker of rietje kiezen. Voor sommige kinderen werken grappige rietjes goed. U kunt ze ijsblokjes aanbieden of stukjes fruit aan water toevoegen.
De meeste kans op succes voor plassen en poepen op de wc is ±15 minuten na het eten en drinken. Onthoud: hoe jonger je kind, hoe sneller het voelt dat er aandrang voor poep of plas is. Tip: Zelf als ouder het voorbeeld geven, door op de wc te gaan zitten als je kind op het potje zit.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Te veel water per dag drinken is niet goed
Als je meer dan dit drinkt, dan wordt de zoutbalans verstoord en dan kunnen je hersencellen uitzetten. Dit komt doordat ze meer water opnemen dan ze gewend zijn. Hoofdpijn is een voorteken hiervan. Je hersenen zetten uit en drukken daardoor tegen je zenuwen aan.
Als je kind weinig melk drinkt, probeer de melk dan te verdunnen met water of geef hem wat lauw water. Voor een ziek kind is het soms lastig om goed te drinken. Geef hem kleine slokjes water. Je kunt bijvoorbeeld elke vijf minuten één of twee eetlepels water geven.
Stille ondervoeding manifesteert zich als (hypertone) dehydratie (vooral in de eerste twee levensweken) of als ondervoeding (vooral in de eerste levensmaanden). Het gewichtsverloop is soms de enige aanwijzing voor uitdroging of ondervoeding .
Voldoende water drinken, zorgt ervoor de je bloed beter door je lichaam stroomt. Hierdoor is je lichaam beter in staat om voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren. “Vochtarm bloed”, kan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.
een droge mond en droge slijmvliezen; een weinig soepele huid; een snelle, diepe ademhaling en een trage polsslag; weinig urineproductie (urine ruikt sterk en is donker gekleurd).
De huid bestaat voor 70% uit water. Water is daarom essentieel voor de huid: het maakt haar elastisch en stralend. Een goed gehydrateerde huid is zacht en glad. Een droge huid is gebarsten, witachtig, trekkerig en voelt niet echt fijn aan.
Laten we eerlijk zijn, kinderen kunnen koppig zijn, en als ze het water niet meteen willen, drinken ze het niet . Ze zijn ook erg druk en spelen liever met hun speelgoed of rennen rond dan dat ze stoppen en een broodnodige waterpauze nemen.
Je baby zal in het begin voorzichtig een paar slokjes water of lauwe thee nemen. Blijf het aanbieden op verschillende momenten, zoals bij de boterham, bij het fruithapje, bij het avondhapje. Ook tussen de eetmomenten in kun je water of thee geven, bijvoorbeeld als hij uit bed komt.