Gunstig voor de bloeddruk Het eten van sinaasappelen kan bijdragen aan een verlaging van de bloeddruk, omdat sinaasappelen veel hesperidine bevatten. Hesperidine komt vooral in citrusvruchten voor en wordt ook wel vitamine P genoemd.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Citrusvruchten bevatten ook kalium, een elektrolyt die gunstig is voor je hartgezondheid. Kalium helpt de bloeddruk te reguleren en vermindert het risico op hartaandoeningen. Door regelmatig citrusvruchten te eten, kun je je hart een handje helpen en je cardiovasculaire systeem in topconditie houden.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Onderzoeken suggereren dat regelmatige consumptie van citrusvruchten en sappen, zoals 100 procent sinaasappelsap, als onderdeel van een gezond dieet, kan helpen om een gezond cholesterolgehalte en gezonde bloedvaten te ondersteunen, de bloeddruk te verlagen en het risico op hartziekten en beroertes te verkleinen .
Hoewel er geen universeel antwoord is, wordt het eten van 1-2 sinaasappels per dag over het algemeen als een gezonde hoeveelheid beschouwd . Je kunt ook gummies met sinaasappelsmaak aan je dieet toevoegen.
Peren en appels bevatten veel pectine, een soort vezel die het cholesterol kan verlagen. Dat geldt ook voor citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen . Bessen bevatten ook veel vezels. Probeer deze peren- en rode uiengratin als bijgerecht.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Gelden er andere bloeddrukwaarden voor mensen boven de 70? Nee, ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt.
Amandelen: Deze noten zitten boordevol gezonde vetten en magnesium, wat kan helpen om een gezonde bloeddruk te behouden. Sinaasappelsap : Het hoge vitamine C-gehalte in sinaasappelsap kan een gezonde bloedvatfunctie bevorderen en mogelijk de bloeddruk verhogen.
De beste tijd van de dag om sinaasappels te eten
Om alle voedingsstoffen uit sinaasappelen op te nemen – en dit geldt ook voor alle andere vruchten – is het het beste om ze op een lege maag te eten, dat wil zeggen 's ochtends bij het ontbijt, na een nacht rusten of vasten, of als tussendoortje tussen de hoofdmaaltijden door .
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
Een middelgrote sinaasappel bevat ongeveer 14 gram suiker en is ook een uitstekende bron van vitamine C. Sinaasappelsap en alle andere vruchtensappen die in de supermarkt worden gekocht, kunnen toegevoegde suikers bevatten. Als iemand zijn suikerinname wil beperken, is het meestal beter om de vrucht zelf te eten in plaats van het sap te drinken.
Zo zit een sinaasappel boordevol vitamine A, vitamine C en andere mineralen. Verder kan het regelmatig drinken van sinaasappelsap helpen met het verlagen van slechte cholesterol en het verhogen van het HDL gehalte in het bloed.
Sinaasappelschillen kunnen voor sommigen bijwerkingen hebben
"Sinaasappelschillen zijn vaak ook bitter, bevatten een hoge concentratie pesticideresten en zijn niet gemakkelijk te verteren of op zichzelf te eten - ze kunnen een opgeblazen gevoel, krampen en maag- en darmklachten veroorzaken", zei ze.
Citrusvruchten
Geoxideerd LDL wordt in verband gebracht met de ontwikkeling en progressie van atherosclerose ( 13 ). Dit is mogelijk de reden waarom citrusconsumptie in verband wordt gebracht met een verminderd risico op hartziekten en beroertes – twee aandoeningen die in verband worden gebracht met atherosclerose ( 14 ).
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Een dieet rijk aan groenten, volkoren granen en laag in verzadigde vetten kan de bloeddruk helpen verlagen. Zoutinname beperken is ook cruciaal, vooral bij al hoge bloeddruk.
Een belangrijke richtlijn die experten vooropstellen, is dat je de hoeveelheid zout beperkt tot 6 gram per dag. Ze raden ook het gebruik van toegevoegde suikers, transvetten en alcohol af. Eet in plaats daarvan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkoren producten en vis.
Voedingsmiddelen met lycopeen zijn prachtige bloeddrukverlagers en cholesterolremmers. Denk aan (verwarmde) tomaten, tomatensaus, rode meloen, papaja, roze grapefruit, guave, pompoen en wortelen.
Ei is een goede bron van omega-3 vetzuren, vooral wanneer het afkomstig is van een kip die extra van deze gezonde vetzuren te eten krijgt. Deze voedingsstoffen leveren een belangrijke bijdrage aan de hersenfuncties en zijn gunstig voor de werking van het hart en de bloeddruk.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.