Prei werkt urine afdrijvend en licht laxerend. Het kan ook het lichaam van binnenuit (via de darmen) reinigen. Het kan helpen bij het vernietigen van blaas- en nierstenen, tegen allerlei aandoeningen van de urinewegen en bij blaasontstekingen.
Te veel vet kan diarree klachten geven of verergeren, dus grote vetrijke maaltijden en vette snacks kan je beter even laten staan. Vermijd prikkelende voedingsmiddelen zoals ui, prei paprika, peulvruchten en koolsoorten. Deze kunnen de darm extra prikkelen.
Stimuleert spijsvertering
Door prei toe te voegen aan een maaltijd help je jouw maag en darmen beter te werken. Al een kleine tien centimeter van een preistengel toevoegen aan je maaltijd kan voldoende zijn.
Naast diverse fruitsoorten die je kunt nemen als je te maken hebt met obstipatie, zijn er ook laxerende groenten die jou kunnen helpen gemakkelijker naar het toilet te gaan. Het gaat hier om uien, broccoli, kool, bloemkool, spruiten, boerenkool, asperges, artisjokken, wortelen, bieten, knoflook, zuurkool en tomaten.
Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Ze bevatten veel vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten . Ze bevatten ook vitamine A en C, die belangrijk zijn voor een gezond immuunsysteem en een gezonde huid. Prei is ook een goede bron van foliumzuur, een B-vitamine die essentieel is voor celgroei en -ontwikkeling.
Prei zit boordevol voedingsvezels en prebiotica en speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van een gezond spijsverteringsstelsel. De vezelinhoud van prei bevordert regelmatige stoelgang, helpt bij een soepele doorgang van afvalstoffen en voorkomt constipatie .
Ga bijvoorbeeld wandelen, rennen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Daardoor komen de darmen ook in beweging en komt de ontlasting beter op gang. ga naar het toilet zodra u aandrang voelt. Stel dit niet uit, ook al heeft u het druk.
Bisacodyl prikkelt het darmslijmvlies en stimuleert de darmbewegingen. Ook zorgt het ervoor dat de darminhoud vocht opneemt en vasthoudt. Dit geeft een zachte ontlasting en een makkelijker stoelgang. De ontlasting komt 6 tot 12 uur na inname van de tablet op gang.
Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Risico's van het eten van prei
Mensen die gevoelig zijn voor FODMAP's kunnen last krijgen van spijsverteringsklachten, zoals een opgeblazen gevoel, diarree en gasvorming na het eten van voedsel met veel FODMAP's . Mensen met bepaalde spijsverteringsaandoeningen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), zijn vaker intolerant voor FODMAP's.
Maar wist je dat er een soort vezel in prei zit, genaamd inuline, die de goede bacteriën in onze darmen kan stimuleren en ook de stofwisseling kan ondersteunen ? Inuline is een prebioticum en prei is een van de beste natuurlijke bronnen van inuline, met tot wel 16% inulinevezels.
Baby prei is een caloriearme groente en wordt over het algemeen beschouwd als een gezonde aanvulling op een uitgebalanceerd dieet. Het is onwaarschijnlijk dat het schadelijk is om meer dan één baby prei in één keer te eten , maar het is belangrijk om rekening te houden met uw totale calorie-inname en dieetbehoeften.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Voedingsstoffen per portie
Prei bevat weinig calorieën, veel vezels en geen vet . Een portie van één kopje bevat ongeveer: Calorieën: 54.
Kan helpen bij het afvallen
Zoals de meeste groenten, kan prei bijdragen aan gewichtsverlies. Met slechts 31 calorieën per 100 gram heeft deze groente weinig calorieën per portie. Bovendien is prei een goede bron vezels. Vezels kunnen een verzadigd gevoel geven, hierdoor is de kans groot dat je minder gaat eten.
Volgens experts, als je je richt op het verminderen van de hoeveelheid calorieën, afvallen of op gewicht blijven, kies dan voor uien omdat ze minder calorieën bevatten dan prei . Echter, zowel prei als uien bevatten weinig vet en calorieën. Een mogelijk voordeel van ui ligt in de sterkere smaak dan die van prei.
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Prei is erg gezond! Ze bevatten weinig calorieën, een portie van 100 gram gekookte prei heeft namelijk slechts 31 calorieën (1). Ondanks de lage calorieën bevatten ze toch veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten ze veel bètacaroteen (provitamine A).
Eet of drink geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol of Maltitol. Producten met sorbitol en maltitol kunnen zorgen voor diarree. Sorbitol en maltitol zit vaak in suikervrije drop, kauwgom, keelpastilles, snoepjes, cake en koekjes.
gekookte groenten te eten waarvan de vezels niet agressief zijn zoals wortel, aubergine, zoete aardappel… vette (charcuterie), gesuikerde (gebak) voedingsmiddelen en voedingsmiddelen rijk aan onoplosbare vezels zoals volkorenbrood en tarwezemelen te vermijden. Rauwe groenten en fruit worden ook niet aanbevolen.
Vermijd grove vezelrijke producten zoals grof volkorenbrood, muesli, citrusfruit, druiven, verse ananas, champignons, grove rauwkost, koolsoorten, prei, ui, paprika, noten, pinda's en peulvruchten. Gebruik de warme maaltijd eventueel in de middag als deze in de avond meer klachten geeft.
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, fris en donkergroen blad en zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren betekenen dat de prei niet vers is. Prei slinkt tijdens de bereiding, voorzie daarom 400 tot 500 g per persoon.
De antioxidanten in prei, zoals quercetine, kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Dit maakt ze een geweldige keuze voor degenen die hun hartgezondheid willen verbeteren.