Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn.
Maar is het wel nodig om de schil eraf te halen? Goed nieuws; de meeste vitaminen van de wortel zitten direct onder de schil, en de meeste smaak zit ín de schil. Het is dus niet per se nodig om ze te schillen, dan verwijder je de meeste vitamines. Wel is het belangrijk dat je wortels eerst goed wast.
Schraap wortels in plaats van ze te schillen, omdat de meeste vitaminen zich vlak onder de schil bevinden. Doe dit vlak voor je ze verwerkt omdat anders de vitaminen verdwijnen door contact met de lucht. Je kunt wortels zowel rauw als warm eten.
Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Uiteindelijk hoef je wortels eigenlijk nooit te schillen . Zolang je ze goed wast en schrobt om vuil en andere resten te verwijderen (deze natuurlijke fruit- en groentewas is een goed begin!), zijn ongeschilde wortels volkomen veilig (en heerlijk) om te eten.
Wanneer je een wortel schrapt met een mesje beschadig je de celstructuur. Je scheurt de celwanden als het ware uit elkaar. Deze afgescheurde celwanden blijven hangen aan de rand van de wortel. Kleurstoffen uit de wortel worden blootgesteld aan zuurstof en licht, waardoor de oranje kleur verdwijnt.
Op het eerste gezicht zijn er veel redenen om wortels te schillen voordat je ze eet. De schil kan een vreemde textuur hebben . Ze zitten vol horizontale ribbels, kleine bultjes en soms zelfs fijne, dunne haartjes. Ze kunnen stoffig zijn, misschien zelfs ronduit vies, en tenzij de wortels biologisch zijn, kun je je zorgen maken over pesticiden.
Helpt het om de schil te schillen of niet te eten? Voor items die niet altijd geschild worden maar dat wel kunnen – zoals appels, aardappelen en wortels – verwijdert schillen waarschijnlijk wat resten, maar niet alles . Dat komt omdat sommige pesticiden systemisch zijn, wat betekent dat ze door de plant worden opgenomen.
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Het bekendste gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A, dat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis.
Wrijf met een schilmesje langs de wortel. Beweeg het mesje steeds heen en weer. Zo schrap je het buitenste velletje van de wortel af. Pak de wortel bij de andere kant vast.
Hoeveel wortels moet je eten? "Als je 100 tot 250 gram gekookte wortels eet op een dag, krijg je genoeg vitamine A binnen. Van sap is dit 50 tot 100 milliliter. Van rauwe wortel is dat dit 150 tot 200 gram."
Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn. De kleur oranje is feller en de wortels glanzen meer. Genoeg redenen om de schil er dus even vanaf te halen!
Zet een pan met water op het vuur en voeg daar een snufje zout aan toe. Maak de wortel schoon onder de kraan en schrap eventueel de wortel - dit hoeft niet. Verwijder de bovenkant en snijd de rest in stukjes. Na het schoonmaken kun je de wortels koken.
Omdat wanneer je een "knapperige" groente snijdt, zoals een wortel of aardappel, wat het mes doet is duwen in de verre rand van de wortel en het vormen van een barst in het "broze" materiaal . Terwijl je het mes duwt, verspreid je de barst voor de snijkant van het mes.
Wortels zijn een bom van vezels. Vezels verbeteren je darmflora, waardoor de goede bacteriën in je darmen worden gevoed en je minder snel last krijgt van darmklachten. Ook zorgen vezels ervoor dat je een regelmatige stoelgang krijgt en dat je sneller verzadigd bent.
Wortelen bevatten veel vezels. Hierdoor is het erg geschikt om mee te nemen als gezonde snack. Het geeft je een verzadigd gevoel.
Studies met mensen en muizen laten zien dat de omzetting van bètacaroteen in vitamine A het "slechte" cholesterol in het bloed verlaagt . Bètacaroteen kan dus helpen beschermen tegen de ontwikkeling van atherosclerose, wat leidt tot de ophoping van vetten en cholesterol in onze slagaders.
Wortels zijn de perfecte gezonde snack voor 's avonds , omdat ze handig, smaakvol, voedzaam en caloriearm zijn. Je kunt er zoveel van eten als je wilt, want één babywortel bevat slechts vier calorieën. Ik moet je wel waarschuwen dat je babywortels in hummus dippen veel calorieën kan toevoegen.
Ja, je kunt wortels op een lege maag eten . Ze zijn een voedzame en caloriearme snack die je op elk gewenst moment kunt eten. Ja! Maar voor je maaltijd zijn wortels een grote bron van antioxidanten die je risico op verschillende vormen van tijdelijke ziektes en ernstige chronische ziekten kunnen helpen verminderen.
Wortels leveren meer antioxidanten wanneer ze gekookt of gestoomd worden dan wanneer ze rauw gegeten worden , volgens een rapport uit januari 2008 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry. Onderzoekers ontdekten zelfs dat het koken van wortels tot ze zacht zijn de concentratie carotenoïden met 14 procent verhoogde.
Uit veldonderzoek is gebleken dat bananenschillen een aanzienlijke invloed hebben op de opname van pesticideresten door bananenpulp .
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Hoewel u pesticideresten kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing mogelijk schadelijke verbindingen kan produceren.
Een overschot aan bètacaroteen maakt in onze huid een oranje tint los – net als die van wortels. Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen.
En tot slot is water alles wat je nodig hebt om de wortel te wassen , geschild of ongeschild. Vermijd dus het gebruik van zeep of andere stoffen die de wortel mogelijk kan absorberen.