Ze produceren hun zaad dan in het eerste teeltjaar. Bij de westerse peen loopt de zadenteelt over een periode van twee jaren. In het eerste jaar vormt de peen een wortel en een bladrozet. De wortels hebben een vernalisatieperiode nodig, een winter dus, om tijdens het tweede jaar te bloeien en zaad te vormen.
Zaden kunnen worden verwijderd door met de hand te kloppen of door schermen tussen de handen te wrijven . Wikkel om schoon te maken. Verwijder stekels van droog zaad door te wrijven. Gedroogde zaden kunnen ten minste drie jaar veilig worden bewaard.
Wortelen kiemen vaak een stuk trager dan andere gewassen: het kan één tot twee weken duren voordat je de kiembladeren kunt waarnemen. Na een week of drie is het – indien nodig – verstandig om het gewas uit te dunnen (het teveel aan opgekomen plantjes verwijderen door de plantjes aan het loof uit de grond te trekken).
Wortels zaai je altijd in de volle grond. Je hoeft ze dus niet voor te zaaien. Bij wortels zaaien kun je het best kiezen voor verhoogde ruggen van aarde, waardoor je extra lange en rechte wortels zult oogsten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor het gemak wortels te zaaien op een vlak zaaibed.
Zaai de afzonderlijke zaadjes op ongeveer 0.5 cm diep en ongeveer op 4-5 cm van elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Als je iets te dicht op elkaar hebt gezaaid, moet je later de dunne worteltjes weghalen, zodat de planten per wortel alsnog 3 cm ruimte hebben.
Wortels kun je binnen en onder glas vrijwel het gehele jaar door kweken in vermiculiet.
Gebruik een zachte grip (of pincet) om uw zaailing bij de zaadhuid op te pakken. Maak een klein gaatje in de grond voor de wortel en plaats de zaailing in het gat. Alleen het witte deel van de wortel mag onder de grond zitten, met de groene stengel en zaadhuid boven de grondlijn. Bedek het gat vervolgens voorzichtig met aarde.
Planten krijgen lange sterke wortels als ze moeten zoeken naar bodemwater. Geef daarom niet iedere dag water. Eén keer in de paar dagen is beter. En dan een grote plens.
Wortels: aardbei, bieslook, bonen, dille, erwten, knoflook, kool, prei, radijs, rammenas, rozemarijn, salie, schorseneren, sla, snijbiet, tomaten, uien, witlof.
Hoe langer je de wortels laat staan, hoe dikker ze worden. Ze worden 15 – 20 cm lang en zijn daarom ook ideaal voor in een moestuinbak of een pot (minimaal 20 cm diep).
De wortel – de naam zegt het eigenlijk al - zit onder de grond. Een wortel is dus echt een wortel van een plant, en die bevat geen zaadjes. Boven de grond heeft de wortelplant bloemetjes. In die bloemetjes zijn de zaadjes van de wortelplant te vinden.
Voor elk zaadje dat je plant, krijg je precies één wortel . Oké, nu we hebben vastgesteld dat je veel wortelzaadjes moet planten, gaan we kijken naar de ruimte voor je zaadjes.
Wortels moeten uit zaad worden gekweekt . Nadat ze zijn gezaaid, mag u ze niet verplaatsen. Laat de grond niet uitdrogen tijdens de kiemfase.
Hoe zaai ik worteltjes? Maak een ondiep geultje in de grond en leg elke 3 centimeter 1 zaadje. Dek de zaden af met wat zand en geef de eerste weken regelmatig en voorzichtig water met een plantenspuit. Worteltjes kiemen heel langzaam, het kan wel 3 of 4 weken duren.
Het zaad kiemt langzaam (ongeveer 3 weken tot soms wel een maand). Je kunt wortelzaad wel een paar dagen voorweken in vochtig zand; ze kiemt dan iets eerder.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
Deze methode kan de snelste manier zijn om zaden te laten ontkiemen. Doe zaden in een ondiepe bak in warm water en laat ze 16 tot 24 uur staan (kleiner voor 16, groter voor 24). Vergeet niet om zaden niet bloot te stellen aan temperaturen hoger dan 80°F (26,6°C) en om zaden niet langer dan 24 uur te laten weken.
Leg ze in een bakje en doe er een laagje water bij (niet te koud maar kamertemperatuur). Laat ze een aantal uur liggen (3 tot 24 uur), giet ze daarna af en dep ze droog met bijvoorbeeld keukenpapier. Voor het weken kunt ook de plantenversterker Xseed gebruiken, hiermee ontkiemen de zaadjes sneller.
Oogsten doe je met schone handen. Omdat sommige zaadjes heel klein zijn, zoals die van de Dropplant (Agestache), is het handig om voorzichtig de bloemstengel af te knippen en dan binnen, of op een andere plek waar de wind niet meteen de zaadjes wegblaast, de zaden uit de stengel te tikken of te schudden.
Laat twee of drie kleine wortelzaadjes in elk kuiltje vallen, bedek ze lichtjes met aarde en besproei ze met water om de zaadjes niet te verplaatsen . Het ontkiemen kan tot drie weken duren, maar ik ontdekte dat als ik de zaadjes in hun minikasje hield en ze onder een kweeklamp zette, ze in slechts zes dagen ontkiemden.
Wanneer wortels planten
Het duurt ongeveer 12 weken om te rijpen. Hoofdgewassen worden vanaf het late voorjaar gezaaid en hebben ongeveer 16 weken nodig om te rijpen. Deze worden in de nazomer en herfst geoogst. Korte wortels zijn minder kieskeurig dan lange wortels.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
Wortels ontkiemen het beste als de temperatuur van de grond tussen de 13 en 24°C (55 tot 75°F) ligt . Als het warmer is, hebben de zaden meer moeite om te ontkiemen in de uitgedroogde grond .
Een teler kan optimale wortelgroei stimuleren door de plant te planten op een bodem met voldoende bodemstructuur en bodemleven en door de juiste voeding aan te bieden. Het is bekend dat een goede beschikbaarheid van fosfaat belangrijk is voor de wortelontwikkeling.