Uit wereldwijde studies blijkt dat het heet voedsel met een temperatuur boven de 60°C schade in ons lichaam kunnen veroorzaken. De hoge temperaturen kunnen de cellen in onze slokdarm beschadigen. Wanneer dit een enkele keer gebeurt, kunnen de cellen vaak nog herstellen.
Verwarmende producten brengen onze organen in beweging en verwarmen ons lichaam. Verkoelend voedsel brengt ons lichaam juist tot rust en geeft het lichaam verkoeling. Zo spreekt men in de Chinese voedingsleer ook wel over 'yin' en 'yang'; oftewel koud en warm.
Twee studies uit 2020, een van de Western Washington University (VS) en een van de Ecole de Management van Grenoble (F), hebben objectief aangetoond dat warme bereidingen beter verzadigen dan koude gerechten. Wie een koude maaltijd nuttigt, neemt tot wel 30% méér calorieën op dan zijn tafelgenoot die warm eet.
Warme omgevingen kunnen je hongergevoel onderdrukken, terwijl koude omgevingen je hongergevoel juist kunnen aanwakkeren. Je lichaam produceert warmte wanneer je eet. Als de temperatuur buiten ondraaglijk heet is, heb je gewoon minder zin om je interne temperatuur ook nog eens te laten pieken.
Vitamines A, D en E haalt u uit olie en bakboter. En wie bang is dat 2 keer warm eten op een dag kwaad kan, heeft het mis. Het maakt niet uit of een maaltijd warm of koud is, de samenstelling is bepalend. En aangezien een warme maaltijd vaak iets gevarieerder is, is het geen probleem om 2 keer per dag warm te eten.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Iedereen reageert anders op capsaïcine , zegt Dr. Capin. "Sommige mensen zijn van nature toleranter voor pittigheid vanwege genetica. Ze worden gewoon geboren met minder receptoren voor capsaïcine, wat hen een ingebouwde tolerantie voor hitte geeft." Bij anderen verandert de manier waarop de pijnreceptoren van hun lichaam reageren op capsaïcine in de loop van de tijd.
Wanneer je de dag start met lauwwarm water, heeft dit een geruststellender effect op het lichaam, dan wanneer je met ijskoud water de dag begint. Warm eten en drinken kost het lichaam ook minder energie om te verteren en daarnaast kunnen voedingsstoffen beter worden opgenomen.
Eén keer per dag
Dat is een gezonde gewoonte. Het biedt variatiemogelijkheden. Eén warme maaltijd per dag is ideaal. Twee keer warm eten brengt al snel te veel van hetzelfde aan en riskeert je dagelijkse calorie-inname onnodig te verhogen.
Warm eten helpt bij de spijsvertering . Chemicaliën worden afgebroken in het eten tijdens het kookproces, waardoor de opname van voedingsstoffen tijdens het verteringsproces wordt bevorderd. Dit geldt met name voor sommige voedingsmiddelen die voedzamer worden door het koken, zoals tomaten.
Uit een onderzoek onder duizend afvallers bleek dat 18.14 werd gezien als ideale tijd om te dineren. Laat dat nou precies in het timeframe van 18-20 uur vallen! Eet smakelijk!
Warm lunchen heeft zo zijn voordelen. Zo bevat een warme maaltijd vaak meer groenten, of je eet er een salade bij. Bovendien bevat deze maaltijd meer voedingsstoffen, aangezien het vaak groenten, vlees, vis of een alternatief, granen en/of peulvruchten bevat. Deze voedingsstoffen dragen bij een gezond eet patroon.
Regelmatige consumptie van zeer hete of koude voedingsmiddelen en dranken kan schade aan de weefsels in de mond en keel veroorzaken, wat leidt tot gevoeligheid, pijn en ongemak . Het kan ook leiden tot veranderingen in het tandglazuur, inclusief barsten of afbrokkelen, en het risico op het ontwikkelen van tandbederf of tandvleesaandoeningen vergroten.
Uit wereldwijde studies blijkt dat het heet voedsel met een temperatuur boven de 60°C schade in ons lichaam kunnen veroorzaken. De hoge temperaturen kunnen de cellen in onze slokdarm beschadigen. Wanneer dit een enkele keer gebeurt, kunnen de cellen vaak nog herstellen.
Je kunt je gehemelte en tong verbranden, je slokdarm beschadigen en mogelijk je maag beschadigen . Als je pittig eten eet, kan dat een brandend gevoel in je mond veroorzaken, helemaal tot in je maag als een vuurbal, en de volgende dag kun je een probleem hebben als je naar het toilet gaat.
Onze tip: Eén warme maaltijd per dag is voldoende. Twee keer warm eten riskeert snel te veel van hetzelfde aan te brengen en je dagelijkse calorie-inname onnodig te verhogen. Extra tip: Hou je niet van gewoon maar brood met beleg? Varieer met slaatjes en soep.
Er is aangetoond dat pittig eten helpt bij gewichtsverlies . "Capsaïcine helpt je kerntemperatuur te verhogen, je metabolisme te verhogen en helpt calorieën sneller te verbranden", zegt Robinson. "Onderzoek heeft aangetoond dat het je metabolisme met wel 5 procent kan verhogen."
Bij warm weer hebben de mensen minder voedsel nodig om warmte te produceren en de interne temperatuur constant te houden dan in koudere maanden. Als gevolg hiervan kan de eetlust in de zomer onderdrukt worden. Dit mechanisme wordt gestuurd, niet door de maag, maar door de hersenen.
Capsaïcine kan de bekleding van uw maag en darmen irriteren . Sommige mensen kunnen de lichte irritatie prima verdragen, maar voor gevoelige magen kan het leiden tot diarree. Spijsvertering is een zeer goed georganiseerd proces dat begint met de eerste hap eten en eindigt wanneer we een stoelgang hebben.
Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud.
Eet vooral ruim groenten, peulvruchten en - ja echt waar - volkoren graanproducten of aardappelen." Groenten zijn laag in calorieën en hebben veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt in de uurtjes voordat je naar bed gaat.
Voordat je gaat slapen, koelt je lichaam juist af. Ook hieruit blijkt dus dat je lijf helemaal niet toe is aan slaap na een uitgebreide maaltijd. Daarbij hebben suikers en geraffineerde koolhydraten ook nog eens een stimulerende werking. Dus na zo'n maaltijd, voel je helemaal even geen zin om te gaan slapen.
Warme gerechten zijn gemakkelijker te verteren
Het menselijke spijsverteringsstelsel werkt beter met voedsel en vloeistoffen die warmer zijn, omdat het minder hard hoeft te werken om het voedsel te verteren. Koud voedsel schokt het spijsverteringsstelsel en zorgt ervoor dat uw darmen overuren moeten maken om de voedingsstoffen in het voedsel af te breken.