Chocolade eieren worden best binnen de acht dagen na aankoop opgegeten, vooral als het gaat om eieren met roomvulling. Fondant chocolade kan langer bewaard worden dan witte, maar na anderhalf jaar wordt ze toch best alleen nog gebruikt in keukengerechten.
Rauwe eieren kun je vier weken in de koelkast bewaren, maar een gewoon hardgekookt ei maximaal een week, klinken de richtlijnen. Eieren bederven doordat de schaal zuurstof en bacteriën kan doorlaten.
Gezonde hoeveelheid
Hoeveel eitjes we precies eten tijdens deze feestdagen verschilt per persoon. Volgens het Voedingscentrum is een gemiddelde van 16 gram ei per dag een gezonde hoeveelheid. Dat komt neer op twee tot drie eieren per week. "En als je vegetariër bent, zijn dat er drie of vier.
Geen sprake van verspilling
RTL Z vogelde uit dat fabrikanten en supermarkten de paaseitjes niet weggooien. Er is dus geen verspilling van voedsel. Vaak worden paaseitjes eerst met korting verkocht in de supermarkt, maar veel paaseitjes worden ook weggegeven aan de voedselbank.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren. Bonbons met praliné-vulling zijn 6 maanden houdbaar, mits correct opgeslagen.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Je raadt het vast al: paaseieren zijn niet de meest gezonde voeding. Een paasei bestaat grotendeel uit chocola. Suikers en vet. Een paasei bevat al snel 50 tot 100 calorieën, afhankelijk van de grootte van het paasei en de soort chocolade.
“Om één kilo bij te komen, moet je gemiddeld zo'n 7.000 calorieën extra verorberen”, legt Mouha uit. “Dat komt bovenop de calorieën die je normaal eet”, zegt Sanne. “Eén klein paaseitje bevat ongeveer 40 calorieën. Je moet er dus al ongeveer 175 eten als je op één dag één kilo wilt bijkomen.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.
Als je zeker wilt weten dat je niet te veel of te weinig eet met Pasen, vervang je een tussendoortje, zoals een pakje liga's, door 4 of 5 paaseitjes. De rest van de dag eet je vervolgens normaal, dus drie hoofdmaaltijden en hiernaast nog twee andere tussendoortjes.
De uitslag van Foodies' grote paaseitjes test
Feestelijk PLUS (€ 2,99 voor 250 gram) & Albert Heijn chocolade eitjes (€ 2,29 voor 200 gram): 7,5. Lidl Favorina (€ 1,99 voor 200 gram), Albert Heijn Delicata extra puur (€ 2,49 voor 200 gram) & Jumbo (€ 2,29 voor 200 gram): 6,8. Jumbo bio (€ 3,49 voor 200 gram): 6,0.
Er zitten ongeveer 12 paaseitjes in het zakje. Je hebt de keuze uit een normaal plastic zakje of een biologisch afbreekbaar zakje.
Zóveel paaseitjes eten we gemiddeld rond Pasen
Verrassend genoeg eten Nederlanders gemiddeld 47 paaseitjes per persoon tijdens de paasdagen, zo blijkt uit onderzoek van Hema. Dat is 1880 calorieën extra. Dat is behoorlijk wat, maar het gaat 'm dan vooral over het aantal dagen waarin je deze paaseitjes eet.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Op Paaszondag mocht je pas weer eieren eten
In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
Chocolade eieren worden best binnen de acht dagen na aankoop opgegeten, vooral als het gaat om eieren met roomvulling. Fondant chocolade kan langer bewaard worden dan witte, maar na anderhalf jaar wordt ze toch best alleen nog gebruikt in keukengerechten.
Er zitten 44 kilocalorieën in 1 stuk (8 gram) chocolade-eitjes. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chocolade-eitjes'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Maar hoeveel extra voedsel moet je naar binnen werken voor je een kilo bijkomt? Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt.
"Je moet namelijk zo'n 6.000 calorieën eten om 1 kilo aan te komen", weet diëtist en voedingskundige Sanne de Ree. "Een gemiddeld paasei bevat zo'n 40 kilocalorieën. Dus dat betekent dat je meer dan 120 paaseieren kunt eten voordat je 1 kilo aankomt."
suikerklontje) =27,4 suikerklontjes per verpakking. zeker van genieten MET de paasdagen.
Leonidas | 250 gram Assorti Paaseitjes (ca 23 stuks) | bol.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Eieren nemen snel geuren over. Bewaar ze daarom niet in de buurt van sterk ruikende producten. Eieren bezitten een luchtkamer aan de stompe kant. Door de eieren met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.